Nem mindenkit sújt egyformán a hazai napelemes válság

2024/04/30

Nem mindenkit sújt egyformán a hazai napelemes válság

Miközben az Indexen megjelent interjúban Lantos Csaba, az új energiaügyi miniszter arról beszélt, még gondolkodnak azon, hogy jövő év január elsejétől az éves szaldó elszámolás havi szaldóra alakuljon át a háztartási méretű kiserőművek esetében, addig a nagyobb naperőmű telepítéseket tervező vállalkozások jelentős engedményeket kaptak a kormánytól. Ki telepíthet most és kinek éri meg a napelemes beruházás?

Összefoglaló

  • Lantos Csaba Indexen megjelent interjújából kiderül pár részlet a napelemes szabályozások tekintetében
  • Az 50 kWp teljesítmény feletti rendszerek kedvezményekben részesülnek a jövőben
  • Csökken a megtérülési idő vállalati szinten a szabályozásoknak köszönhetően
  • A különbséget az energiatárolásra biztosított eltérő lehetőség okozza: ami vállalati szinten megoldást jelenthet, az a HMKE esetén még nem megengedett

Várhatóak változások a piacon de több szempontból is tisztázatlanok a részletek 

Lantos Csaba, új energiaügyi miniszter legfrissebb interjúja alapján úgy tűnik, a napelemes szabályozások környékén még várhatók finomhangolások. Az energiaügyi miniszter azt  nem fejtette ki, pontosan mit is jelent majd a változás azok számára, akik már háztartási méretű napelem rendszerrel rendelkeznek, és miben különbözik azok helyzetétől, akik most még csak a telepítés előtt állnak. Mert a telepítésre váró fogyasztók is sokan vannak a hazai piacon: az iparági becslések szerint idén körülbelül 120 ezer lakossági napelem rendszer telepítését kell – vagy kellene – elvégeznie a magyar szakembereknek, miközben a jelenlegi telepítési kapacitás maximum 45 ezerre tehető. 

Körülbelül pont annyira, mint ahányan támogatást nyertek a vissza nem térítendő napelemes pályázat első fordulóján. Vagyis a lakossági beruházók számára nem tartogat az idei év sok jót. Hiszen aki lecsúszott a szaldó elszámolás határidejéről, azoknak további önerőt kell előteremteniük ahhoz, hogy további kiegészítő rendszerelemeket, hibrid invertert, energiatároló akkumulátorokat vásároljanak. 

Napelem szabályozás tekintetében kedvezményeket kapnak a vállalatok

Mindeközben a nagyobb zöldprojektek, – leginkább a nagyobb naperőművek befektetői, amelyek 50 kWp felettiek, és akár hálózatra, akár saját fogyasztásra termelnek – sorra kapják a jobbnál jobb híreket. Már tavaly év végén megváltozott az a jogszabály, amely a 50 kWp-nél nagyobb naperőművek számára a 30 százalékos szabályozási képesség kiépítésére vonatkozó kötelezettséget írta elő. Ennek eltörlésével pedig minden akadály elhárult a nagybefektetők elől. 

Ennek értelmében, ha nem szeretnének, a jövőben nem szükséges energiatárolóval kiegészített rendszert telepíteniük. Sőt, az új jogszabály további kedvezményeket biztosít számukra: ha az engedékeny követelmények ellenére mégis kiépítik a rendszerhez kapcsolódó energiatárolókat, 50 százalékos díjkedvezménnyel honorálják a pluszbefektetést. Ezzel a lépéssel zöld utat kapott az a mintegy 5000 megawattnyi kereskedelmi célú napelemes projekt, amiket eddig jelentős bizonytalansági tényező sújtott. 

Az új rendelet olyannyira ösztönzi és felgyorsítja ezeket a projekteket, hogy telepítési határidőt szabott nekik, így azok, akik ilyen beruházást terveztek az elmúlt években, pénzügyi letét mellett most vállalniuk kell, hogy legkésőbb 2027-ig befejezik a napelemes rendszertelepítésüket. Az új szabálymódosítások a gyármentő programban részt vett cégeket is érintik, ezzel igyekeznek munkahelyeket megóvni és teremteni. 

A  vállalati méretű napelem rendszerek megtérülése alig három év 

Mindez annak fényében is rendkívüli előnyt teremt a cégek számára, hogy a kereskedelmi jellegű napelemes beruházások a jelenlegi energiaárak mellett, – a lakossági napelem rendszerekkel szemben – energiatárolókkal kiegészítve is körülbelül három év alatt is megtérülhetnek a szakemberek számításai szerint. Vagyis még egy közepes vállalkozás számára is a költségesebb, akkumulátoros rendszerkiépítés igazán megéri, az új jogszabályokkal pedig további előnyhöz juthatnak a cégek.

Miért különböző a vállalati és a lakossági ügyfelek helyzete? 

A vállalkozások a lakossági fogyasztókkal szemben saját igényeik és megtérülési elvárásaik szerint használhatják az energiatárolókat. A háztartási méretű kiserőművek tulajdonosai számára legkésőbb 2024. november elsejéig nem személyes preferencia vagy egyéni választás kérdése az energiatárolás problémája, illetve egy drága hibrid inverter beszerzése sem. Mindez nem csak költséges  de szinte elkerülhetetlen rendszerelem lehet annak, aki fogyasztóként napelemes rendszer telepítésébe szeretne vágni.

Így míg a közepes méretű cégek, például pékségek számára még akkumulátorokkal is gyorsan megtérülő befektetés, addig a lakosság rendszerek egyre lassabban megtérülő rendszerekké válnak. Vagyis míg a vállalkozások kivédhetik a növekvő energiaárakat, gyorsabban és rugalmasabban reagálhatnak az energiaproblémákra, addig a lakossági fogyasztók a jelenlegi, bizonytalan helyzetben csak kivárhatnak, bízva abban, hogy az előttük álló közel két évnyi türelmi időben, amit a csatlakozási stop jelent számukra, számos előnyös és támogató intézkedés történik majd a háztartási fogyasztók felé is. 

Mirtill
Posts made: 41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu