fbpx

Otthonfelújítási program

Igényelje napelem rendszerét a 50% állami támogatással!

Otthonfelújítási támogatás és napelem rendszer?

Az otthonteremtési program részeként 2021 január 1-én  meghirdetésre került otthofelújítási támogatás egészen 2022 december 31-ig  vehető igénybe. A lakásfelújításra felvehető összeg fedezi a napelemes rendszer telepítését is –  így 50% állami támogatással váltható a család villanyszámlája napelemes rendszerre.  

 

Kinek jár az otthonfelújítási támogatás?

A 641/2020. (XII. 22.) otthonfelújításra is vonatkozó kormányrendelet részletezi, hogy a támogatást a legalább egy gyermeket nevelő családok, családonként egyszer igényelhetik. Ennek keretében összesen 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe. A pályázat beadásának határideje egyéni, az utolsó számla kiállításától számított 60 nap.

A szülők lehetnek házas,- és élettarsak is, valamint gyermeke(ke)t egyedül nevelő szülők.

Gyermeknek számít a min. 12 hetes magzat illetve max. 25 éves fiatal is amennyiben utóbbi azonos lakcímmel rendelkezik. Abban az esetben, ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él, vagy a gyermek otthongondozási díjra (gyod) jogosítja a szüleit, az életkorra vonatkozó szabályozás semmisnek tekinthető.

Elvált illetve külön lakcímen élő szülők, akik gyermekeiket megosztva nevelik, a felújítási költségek után járó támogatást is megoszthatják, azonban emiatt magasabb összegű támogatásra nem jogosultak.

Mik a lakásfelújítási támogatás legfőbb feltételei?

Az otthonfelújítási támogatás további feltétele legalább egy év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony fennállása.

Ez akár felsőoktatási jogviszony akár munkaviszony is lehet amelyet maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Emellett figyelembe vehető a nyugdíj mellett végzett munkavégzés is.

Az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik, ugyanakkor az igénylőnek köztartozása nem lehet.

Emellett követelmény, hogy támogatási kérelem benyújtásának időpontjában 1 éves állandó lakcímmel rendelkezzen az igénylő fél.

Hogyan áll össze az igényelhető támogatás?

A költségek megoszlanak az anyagköltség és a munkadíj között. Abban az esetben, ha a munkadíj kisebb mint az anyagköltség, az 50%-50% arány alapszabály alapján számolva a díj kétszerese kerül elszámolásra. Amennyiben ez eléri a 1,5 millió Ft-ot, akkor a max. támogatás, 3 millió Ft vehető fel.

Megpályázható összeg
 3 millió Ft

háztartásonként

Beadási határidő

legkésőbb 2022 december 31.

 60 nap

A legutolsó számla kiállításától számítva

Otthonfelújítási támogatás napelem telepítés esetén?

A pályázás folyamata

01

Árajánlat kiadása

02

Ajánlat véglegesítése és szerződéskötés

03

Napelemes rendszer kivitelezése

04

Számlák és személyes adatok beküldése

+

Ügyintézés és dokumentáció

A számlák és nyomtatványok benyújtása

Az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges nyomtatványok elektronikusan is elérhetőek, a kérelem pedig egyszerűen benyújtható a MÁK oldalán.  Amennyiben ehhez segítségre van szüksége, útmutató vieókat ezen az oldalon talál. 

A támogatás megigénylése a munka befejezését követő 60 napon belül kell, hogy megtörténjen, ami pedig az utolsó végszámla kiállításától számolandó és a végszámlák együttese beadásavával történik. Ezért fontos, hogy ne csak a végszámlát de az összes költségről szóló számlát őrizzük meg, melyen a munkadíj és az anyagköltség egyértelműen feltüntetett és amelyet a MÁK felé továbbítunk majd.  Fontos, hogy a legutolsó számla 60 napnál régebbi nem lehet.

Az összes végszámla beadását követően a MÁK-nak 30 napja van a beadott dokumentumok elbírálására. 

Finanszírozás és folyósítás

Mivel a támogatás utófinanszírozású, – tehát megvalósult felújítás után történik az összeg felének folyósítása –  fontos, hogy akkora összeggel kalkuláljuk ami a felújítás megkezdésekor rendelkezésünkre áll. A tévhit, mely szerint minél többet igénylünk annál jobban járunk, valójában kockázatos vállalás lehet. 

Amennyiben a Magyar Államkincstár  jóváhagyja a támogatást, 5 munkanapon belül utalják a felújítási támogatás összegét – ami a teljes felújítási költség 50%-ig terjedhet..

Tartsa észben

A kormányhivatalok utólag ellenőrizhetik, hogy az állami otthonsfelújítási támogatás felhasználásának jogszerűségét. Ehhez hasonló ellenőrzés pedig az összeg kézhezvételétől számítva a következő 6 hónapon belül történhet.

A kérelem benyújtása

A kérelem benyújtása előtt kérünk mindenkit, hogy a legfrissebb tájékoztatást és módosításokat olvassa el, így függetlenül és alaposan tájékozódhat a további részletekről, esetleges módosításokról. 

Részesüljön Ön is 50% támogatásban!

Amennyiben érdeklik az Otthonfelújítási támogatás nyújtotta lehetőségek, konzultáljon szakértőnkkel. Ehhez kérjük adja meg adatait az alábbi űrlapon.

  A lakásfelújítási támogatás részletei

  Ön megfelel a feltételeknek? 

  Ezek a számlák szükségesek az otthonfelújítási támogatás igénylésekor

  Az otthonfelújítási támogatás igénylése a munka befejezését követő 60 napon belül kell, hogy megtörténjen, ami pedig az utolsó végszámla kiállításától számolandó és a végszámlák együttesének beadásával történik.

  Ezért fontos, hogy ne csak a végszámlát de az összes költségről szóló számlát őrizzük meg, melyen a munkadíj és az anyagköltség egyértelműen feltüntetett és amelyet a MÁK felé továbbítunk majd.  Fontos, hogy a legutolsó számla 60 napnál régebbi nem lehet.

  Az összes végszámla beadását követően a Magyar Államkincstárnak 30 napja van a beadott dokumentumok elbírálására.

   A hivatalos, Magyar Államkincstár által kiadott, tájékoztatás megtekinthető itt.

  A kérelem benyújtása elektronikusan történik, melyhez útmutatás is található itt. 

  Az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges nyomtatványok itt elérhetőek és elektronikusan is  benyújthatók.

  Az otthonfelújítási támogatás folyósítása

  Mivel a támogatás utófinanszírozású, – tehát megvalósult felújítás után történik az összeg felének folyósítása –  fontos, hogy akkora összeggel kalkuláljuk ami a felújítás megkezdésekor rendelkezésünkre áll. A tévhit, mely szerint minél többet igénylünk annál jobban járunk, valójában kockázatos vállalás lehet.
  Amennyiben a Magyar Államkincstár  jóváhagyja a támogatást, 5 munkanapon belül utalják a felújítási támogatás összegét – ami a teljes felújítási költség 50%-ig terjedhet.

  A kormányhivatalok utólag ellenőrizhetik, az állami otthonfelújítási támogatás felhasználásának jogszerűségét. Ehhez hasonló ellenőrzés pedig az összeg kézhezvételétől számítva a következő 6 hónapon belül történhet.

  Az otthonfelújítási támogatás feltételei

  Amennyiben még nem biztos benne, hogy megfelel az otthonfelújítási támogatás feltételeinek, töltse ki az előminősítő kérdéssorunkat online, vagy lépjen kapcsolatba szakértőinkkel.

  3

  Részesüljön Ön is 50% támogatásban!

  Amennyiben Ön megfelel az  az Otthonfelújítási támogatás feltételeinek, vegye igénybe a támogatást rendszere kivitelezéséhez. Ehhez kérjük adja meg adatait az alábbi űrlapon.