fbpx

2021 június 10.-én újabb változás lépett életbe, így adómentessé vált a napelemes rendszer által megtermelt, és a hálózatra visszatáplált többletenergia. A szabályozás egyszerűbbé és könnyebben értelmezhetővé vált. 

Pozitív irányba változik a “napelem adó” körüli szabályozás

Nemrégiben újabb örömteli hírt osztott meg a NAV a napelemes rendszert üzemeltetőkkel. Idén június 10-étől ugyanis a többletenergia hálózatba való visszatáplálása, és az abból származó jövedelem adómentessé vált. Így megszűnt az egyedi elbírálási gyakorlat a háztartási méretű naperőművek adófizetési rendszerében, és egy új, könnyen értelmezhető és kiszámolható adófizetési szabályzás jött létre. 

A háztartási méretű kiserőmű (hmke) sajátossága, hogy bizonyos időszakokban többletenergiát termel, amit – ha nem szigetüzemű a rendszer – akkumulátorok híján a villamosenergia-kereskedő, más néven áramszolgáltatók hálózatába táplálunk vissza. Ez a többlet kompenzálja majd az áramfogyasztásunkat abban az időszakban, amikor pótlásra van szükségünk. Ha azonban a többletet nem használjuk fel, az áramszolgáltató ezt az árammennyiséget köteles kifizetni a tulajdonosnak. 

 Csakhogy a túltermelésből a tulajdonosnak bevétele lett, így a napelemes rendszer  után adófizetési kötelezettsége származott. A jogszabály azonban 2021. június 10-én változott, és míg eddig egyedi elbírálás határozta meg, hogy fizet-e jövedelemadót a megtermelt energia után az adóalany, mostantól azonban egyszerűsödött a szabály. Így néhány ökölszabály mentén már könnyen kiszámolható a “napelem adó” mértéke. 

 

Egyedi elbírálás, nehéz értelmezés

Az adóhatóság ezzel az új szabályozással egy hosszú és nehéz időszak problémáit oldotta fel, hiszen a napelemes áramtermelés utáni jövedelemadó kiszámítása nem volt egyszerűen értelmezhető. Hiszen az üzemeltető, vagyis a napelemes rendszer tulajdonosa nem gazdasági szereplő, nem végez gazdasági tevékenységet, és alapvetően a rendszer a saját, háztartási méretű áramszükségletét szeretné fedezi a telepített rendszerrel. Ez pedig nem alapozta meg az adóalanyiságot, noha az üzemeltető valóban szert tett extra bevételre, amit magánszemélyként is be kell vallanunk. A régi szabály ezért egyedi elbírálással határozta meg, ki fizet jövedelemadót a többletenergia után, és ki nem. Így például, aki tervezetten nagyobb visszatáplálással számolt, amikor telepítette a rendszert, annál megvalósult a rendszeres üzletszerűség. Így gazdasági tevekénységet folytatott, ami rögtön adóalanyisággal 

 

Napelemes rendszerben gondolkozol?

Mérd fel a lehetőségeidet.

A napelem adóra vonatkozó új szabály előnyei

 

Az új szabály szerint az a magánszemély, akinek olyan kisfeszültségű, otthoni hálózatra csatlakozó napelemes rendszere van, amelynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert, a jövőben nem fizet adót a napelemmel termelt áram átvételi ára után. Ha az adóalany nem vállalkozóként vagy energiaközösségi tagként könyveli el a túltermelés számlázását, ebben az esetben maximum évi 12 000 kilowattóráig (kWh) adómentes marad a bevétele. 

Ha ezen a mennyiségen túl is rendelkezik többletenergiával, vagyis még ennél is több áramot táplált vissza a hálózatba, a fennmaradó rész után rendelkezhet, hogy azt más tevékenységből származó bevételeivel összevonva, 10 százalékos költséghányad levonása mellett fizeti be. De dönthet úgy is, hogy napelemes bevételeit azoktól külön kezelve szeretné bevallani az adóhatóság felé.

 A NAV arról is rendelkezett, hogy az így képződő adóból nem kell adóelőleget fizetni, így az energiakereskedő, vagyis az áramszolgáltató nem kell, hogy előzetesen adóelőleget vonjon le a magánszemélytől. Az adóalany így a többletenergia eladásából származó, illetve a 12 000 kilowattóra feletti részből származó bevételét elég, ha az éves adóbevallásában tünteti fel. Ehhez az áramszolgáltatótól minden évben egy összegző kimutatást kap, ami alapján könnyen áttekintheti és bevallhatja többletenergiából származó bevételeit.

Szakértői tipp

 Az azonban fontos, hogy aki 2021. június 10-e előtt szerzett ilyen bevételt, annak adókötelezettségét még a régi szabály szerint kell kiszámítani. Ehhez segítséget nyújt a NAV Önálló tevékenységből származó jövedelem és adózása című 2. számú információs füzete.