Hogyan működik a visszwatt védelem?

2023/08/25

Hogyan működik a visszwatt védelem?

Mostanában sokat foglalkoztunk a visszwatt védelem mellett telepített napelem rendszerekben rejlő – sokszor kiaknázatlan lehetőségekről. De arról még nem esett szó, hogy hogyan is működik a visszwatt védelem segítségével telepített rendszer.

Visszwatt védelem mellett telepített napelem rendszer?

Az átmeneti, szolgáltatói hálózathoz való csatlakozási stopról nincs aki ne hallott volna Magyarországon, azt azonban már sokkal kevesebben tudják, milyen lehetőségeik maradtak a megújulók piacán, ha napelemes rendszert szeretnének ingatlanukra telepíteni. 

Pedig választási lehetőségből nincs túl sok, és a rendszertípusok közül még mindig a visszwatt védelemmel ellátott rendszertípus a legkifizetődőbb. Mi is pontosan a visszwatt védelem és hogyan határozhatjuk meg ennek a típusnak a működését? Cikkünkben ezt boncolgatjuk. 

Összefoglaló

  • A visszwatt védelem és egyéb rendszertípusok
  • A visszwatt védelem mellett telepített rendszer előnyei
  • A visszwatt védelem vagy a szigetüzemű napelem rendszer lehet-e a befutó ebben az időszakban?

Mikor került a képbe visszwatt védelem segítségével telepített rendszer?

A tavaly évvégén megjelenő rendelet, mely a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő betáplálásának lehetősége ideiglenes felfüggesztéséről döntött, jelentősen átformálta és megtépázta a napelemes piacot, de még tanácstalanabbá tette azokat, akik napelemes beruházás előtt álltak. Ők ugyanis a folyamatosan változó, bizonytalan szabályozási környezetben egyre nehezebben találnak olyan rendszermegoldást, amely az esetleges, később változó törvények-rendeletek között is megállja majd a helyét, nem kell újra és újra átépíteni ahhoz, hogy működhessen.

Jó hír, hogy a jelenleg választható alternatívák közül is van az a rendszertípus ami kifizetődően funkcionálhat: a visszwatt védelem mellett üzemeltetett napelem rendszer.

De vegyük sorra hogy, milyen rendszertípusok állnak rendelkezésünkre!

Szigetüzemű rendszer

A szigetüzemű rendszer alapvető sajátossága, hogy teljesen független a szolgáltatói hálózattól, vagyis akkor sem képes onnan energiát vételezni, ha az energiatermelés nem elégíti ki az adott energiafogyasztás igényeit. Vagyis ennél a rendszernél nem támaszkodhatunk a hálózat adta biztonságra, ezért energiatároló akkumulátorokból nyerhetjük csak ki energiaigényünk teljes egészét.

Nagy előny, hogy ennél a változatnál sem az energiaárak, sem a szolgáltatási díjak nem érintenek bennünket. A ma még drágább akkumulátorpakkok miatt viszont szemben a hálózatra visszatápláló napelem rendszer és a visszwatt védelem mellett üzemeltetett naperőmű a rendszer telepítési költségei jelentősebb nagyobbak, mint a hálózattól valamilyen mértékben függő rendszerek esetén. Ezért ezen típusok megtérülése most még 10 év feletti.

Visszwatt védelem mellett működő, hibrid rendszer

A visszwatt védelemmel ellátott rendszer egy hibrid kialakítású rendszer, melynek lényege, hogy a visszwattos napelemes rendszer – ahogy a neve is sugallja – nem táplál vissza a közüzemi hálózatra: csak annyi energiát termel, amennyit a háztartás az adott pillanatban elhasznál. Mivel energiatároló akkumulátorok nélkül nem képes az esetleges áramtöbbletet, a pillanatnyi energiafelesleget eltárolni a későbbi felhasználáshoz, ezért a működése közben sajnos számottevő megújuló energiát pazarlunk, hiszen a rendszer képes lenne többet termelni, de az adott pillanatban szükséges áramfogyasztáson túli „túltermelést” egy speciális inverter leszabályozza.

A visszwatt védelem segítségével telepített rendszer hatalmas előnyt jelenthet

Mert azokban az időszakokban (jellemzően az esti-éjjeli órákban és a téli időszakban) is energiához juthatunk a szolgáltató által fenntartott áramhálózatból, amikor nem képes megtermelni a rendszerünk az igényelt mennyiséget.

Mert okos és tudatos tervezéssel a napközbeni termelt árammennyiséget elhasználhatjuk. Így napközbeni működésre programozható háztartási gépekkel, távolról elérhető és működtethető elektronikai berendezésekkel elfogyaszthatjuk a rendszer által termelt energiamennyiséget, vagyis fogyasztási szokásaink csekély változtatásával képesek maradhatunk arra, hogy kihasználjuk napelem rendszerünk maximális kapacitását.

Mert a visszwatt védelem mellett üzemelő rendszer képes a jövőbeni lehetőségekhez igazodni: mindegy, hogy energiatároló akkumulátorokkal egészítjük ki, vagy a szolgáltatói hálózathoz kapcsolódunk, az így kialakított rendszer rugalmasan alkalmazkodik a jövőben adódó, legkifizetődőbb megoldásokhoz.

A visszwatt védelem vagy inkább a szigetüzemű napelem rendszer amire számíthatunk?

A két rendszertípus közös tulajdonsága, hogy mindkét rendszer legfontosabb eleme a hibrid inverter, amely speciális kialakítású, megbízható, akár 10 év garanciával rendelkező készülék. A hibrid inverterek ugyan drágábbak, mint hagyományos társaik, de beszerzésükkel, beszerelésükkel minden jövőbeni eshetőségre felkészülhetünk.

További jó hír lehet, hogy a visszwatt védelemmel ellátott rendszerek engedélyeztetési procedúrája ma is lehetséges, sőt, nem tér el a hagyományos napelemes rendszerek engedélyeztetési eljárásától:

vagyis ha napelem rendszert szeretnénk telepíteni a visszwatt védelem segítségével üzemeltetett rendszerrel most még kihasználhatjuk a jelenlegi szabályozás okozta megtorpanást, hiszen a „napelemstopként” elhíresült intézkedés visszavetette a rendszerelemek áremelkedését, ez pedig azok számára jelenthet most előnyt, akik a jövőben belevágnának a háztartási méretű kiserőmű telepítésébe, de eddig kivártak. Hiszen a jogszabályi környezet változásával, egy esetleges újabb telepítési roham esetén az árak újra megugranak majd, ezért érdemes kihasználni a jelenleg érzékelhető csendes átmenetet.

Mirtill
Posts made: 41

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu