fbpx

El kell ismernünk, hogy vannak megoldások amelyektől szakértőinknek is tátva marad a szája. Itt egy igazán élvezetes cikk a jelenleg Hollandiában úszó, vagy éppen a magaslati levegőn megvalósuló, Svájci alpokban telepített napelemes rendszerekről.

A legnagyobbak és legkülönlegesebbek: naperőművek a világ legelőrehaladottabb országaiban

Úszó napelemfarm Hollandiában, magaslati szolárfarm Svájcban, dubaji napelemsivatag. Elképesztő mérnöki csodák, amelyek már a jövő energiatudatos technológiái. De mindez csak egy egyszerű országimázs vagy működő, előremutató, és akár olcsó energiaforrás is? Kitekintettünk a világ különböző tájaira, hogy bemutassuk, Ázsiától Svájcig hogyan hasznosítják a napenergiát.

Úszó naperőmű? Hollandiában már megvalósult

Ha megújuló energiákról beszélünk, sokan csak egy drága beruházásként tekintenek a technológiára. Ezt az alapvető állítást igyekezett megcáfolni a BayWa európai napelem-szolgáltató, aki olyan úszó napelemparkot tervezett, ami több mint harminc évig képes kiszolgálni az igényeket. A formabontó ötlet minden bizonnyal ázsiai mintákon alapult, hiszen azon a kontinensen már nem kirívó az úszó napelemparkok jelenléte. Ez most már a hollandiai Zwolléban sem az. Az összesen tizennyolc hektáron elterülő naperőmű konstrukcióját tekintve is igazán egyedi, hiszen maguk a paneleket egy négy bójából álló acélszerkezetre, vagyis egy egyszerűsített konstrukciójú hajófélére telepítették. Az így megtermelt árammennyiség Zwolle fogyasztásának mintegy hat százalékát képes fedezni. Az erőmű minden egyes részét a tervezők újrahasznosítható anyagokból építették, és arra is figyeltek, hogy a mintegy tizennyolc hektáros vízfelületre gyakorlatilag nulla környezeti hatással legyen a naperőmű telepítése. A napelempark ugyanolyan elven működik, mint háztartási méretű társai, amelyeket talajra vagy tetőre telepítettek. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak az inverterekre, így minden egyes „napelemhajó sor” külön inverteren keresztül csatlakozik az elektromos hálózatba. Ha a projektet sikeresnek ítélik, a BayWa r.e. Floating Solar további tavak napelemparkosítását is elvégezné a jövőben. 

Szingapúr, a legnagyobb úszó napelempark helyszíne 

Persze, ha úszó napelemparkokról van szó, Ázsia, azon belül is Szingapúr kihagyhatatlan tényezőnek bizonyul. Hiszen a miniország a világ legnagyobb úszó naperőművével büszkélkedhet. A mintegy 122 ezer panelból álló napelemfarm mérete is gigantikus: nagyjából negyvenöt hektárnyi vízfelület, amit lefed a napelemes rendszer, ezzel a Tengeh víztározó jelentős területét elfoglalja. Persze a rendszer teljesítménye sem utolsó: a mintegy hatvan megawattja az úszó parkok legnagyobbikává teszi, ami hozzájárul ahhoz, hogy mintegy harminckét kilotonnányi széndioxid-kibocsátással kevesebb kerüljön a szingapúri levegőbe. Az úszó napelemfarmok régóta foglalkoztatják a mérnököket, hiszen a vízfelületek hűtő hatása jó érvényesül a működés közben, ez pedig megjelenik a naperőmű teljesítményében is: így akár egy 5-15 százalékkal nagyobb teljesítményre képes rendszer is felépíthető.

Ahol csak a legnagyobb az elég jó: Abu Dhabi

A világ másik felén kevesebb a vízfelület, így ott nem a vizeket, hanem a sivatagokat uralja a naperőmű. Persze a sivatagok kiemelkedő szolárfejlesztési területek, ha a földrajzi környezetre, a napos órák rendkívül magas számára, vagy a kihasználatlan földterületekre gondolunk. Az Egyesült Arab Emirátusok is lát ebben perspektívát. Már évekkel ezelőtt azt tűzték ki célul, hogy nemcsak a kőolajban törnek világelsőségre, hanem a megújulók piacán is. Ezért az Al Dhafra Solar PV a maga 2GW kapacitásával méltán került rögtön az élvonalba.

A 2022-ben indítható naperőmű körülbelül 160 ezer háztartás áramszükségletét fedezi majd, ezzel pedig az eddigi legnagyobb naperőművet is jócskán megelőzi. Igaz, az eddigi legnagyobb, a Noor Abu Dhabi 1,18 GW kapacitással szintén az Egyesült Arab Emirátusokban található, és mintegy 90 ezer háztartást lát el elektromos árammal, termelése pedig mintegy egymillió tonna széndioxidtól kíméli meg az Egyesült Arab Emirátusok, illetve a világ lakosságát. Gondolhatnánk, hogy mindezt az ásványi olaj hazájában könnyű kivitelezni, hiszen kellő pénzforrással hatalmas naperőművek épülhetnek, de tévedünk: a beruházás elsődleges szempontja az volt, hogy rendkívül költéshatékony legyen. Így a Dhafra Solar PV által termelt áram költségei kilowattóránként mindössze négy és fél forintra rúgnak. 

Hegyen, vízen, Svájcban

A svájci Lac des Toules-ra telepített szolárfarm hasonlít a dubai és a zwollei társához, de csak az alapjaiban. Hiszen a svájci hegyek között, mintegy 1810 méterrel a tengerszint felett található az a víztározó, amire megálmodták a 800 000 kWh-t termelő napelemparkot. Hogy miért jó a magaslati telepítés? Ugyanazon okok miatt, ami miatt hatékonyabb a vízre telepítés. A hegyvidéki hőmérséklet és az időjárási viszonyok, illetve a teljesen kiiktatható árnyékhatás miatt az ide telepített panelek körülbelül ötven százalékkal nagyobb hatásfok mellett működnek. Ráadásul a hegyek között felerősödik a napsugárzás, így a telepítés helyszíne – amellett, hogy a környezetre gyakorolt hatása itt szinte nulla – minden szempontból tökéletesnek bizonyul. Az így termelt villamos energia mintegy 220 háztartás szükségletét termeli meg. Bár a szolárfarm jelenleg még csak kísérleti stádiumban van, de a telepítők és a megrendelők már most olyan elégedettek az eredménnyel, hogy a kapacitásbővítést tervezik. Így a következő években a Lac des Toules napelemparkja akár 6000 család számára is biztosíthatja az áramellátást.

 

Ez is érdekelhet…