Kis-, közép-, és nagyvállalatok: Napelem hírek és tippek a túléléshez

2023/09/01

Kis-, közép-, és nagyvállalatok: Napelem hírek és tippek a túléléshez

Itt az idő, hogy a vállalatok szempontjából is értékeljük a jelenlegi helyzetet, valamint feltárjuk a számukra megoldást jelentő opciókat. 

Kis-, közép-, és nagyvállalatok: napelem hírek és tippek a túléléshez 2023-ban

Csatlakozási stop, infláció, duplázódó alapanyag-, és energiaköltségek: nem volt egyszerű az idei éve azoknak, akik vállalkozást működtetnek. De mi várható a következő időszakban, tovább mélyül a gazdasági megtorpanás vagy eljöhet a kilábalás? A szakértők sajnos nem sok jót ígérnek, egy azonban biztos: a megújulók piaca és szabályozási környezete számos változást hozhat a cégek számára, ezért még most érdemes néhány kedvező lehetőséget és támogatási formát kihasználni, hogy a vállalkozások az eddigi nehézségeket haszonná fordíthassák nemcsak a napi szintű működésben, de a zöld átállás segítségével is. 

Összefoglaló

  • A növekvő energiaárak
  • A napelem rendszerek megtérülése 2023-ban
  • Jelenkezzen konzultációra

Tovább növekvő energiaárak?

Az EU nemrégiben közzétett jelentése szerint is rekordév áll mögöttünk, már amennyiben az energiaárak növekedésére gondolunk. A nagykereskedelmi árak pedig az Európai Unió Bizottsága által készített grafika szerint (amire érdemes vetni itt egy pillantást) az EU-ban 2021. január és 2023. január között:

  • az Unión belüli ipari termelői energiaárak: 106,2-ről 241,3-ra
  • a villamos energia, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok fogyasztói ára: 105,4-ről 172,3-ra nőtt. 

Ez a votalitás szinte példa nélküli az energiagazdaság történetében, hiszen 30 százaléknál nagyobb drágulást még sosem regisztráltak, így az árak duplázódása valóban példa nélküli jelenség. A legfrissebb adatok azonban némi enyhülést mutatnak: ezek szerint a drágulás az elmúlt hónapokban lassult, ám a szakértők figyelmeztetnek: jobb, ha nem dőlünk nagyon hátra, hiszen a következő egy évben még tovább növekszik majd az energiaár.

Honnan tudhatjuk, hogy mennyivel, mikor és egyáltalán: milyen árakra számíthatunk egy év múlva? 

Ha vállalkozásunk energiaköltségeit már előre terveznénk, érdemes a 2024-es illetve 2025-ös prognózisokat szemmel tartani: az áram piaci árát itt, a gázét pedig itt tudjuk nyomon követni. Ez az oldal, valamint a prognózis folyamatos nyomon követése segíthet a vállalkozásoknak abban, hogy megfelelő futamidejű energiaszerződéseket köthessenek az energiaköltséges hosszútávú optimalizálása érdekében.

Októbertől  érkezik a karbonvám

Az újdonságoknak pedig itt nincs még vége, hiszen októbertől sokakat érint majd a karbonvám, vagyis az unió által bevezetett CBAM. Az illeték formájában megfizetendő vám lényege, hogy arra ösztönözze a 27 uniós tagállam mindegyikét, hogy az általuk importált áru megfeleljen a zöld előírásoknak. A 2023. október 1-jétől bevezetendő karbonvámot eleinte azon vállalkozások fizetik meg, akik szén-dioxid-intenzív termelési folyamatokhoz kapcsolódnak, így a vám megfizetésében érintett lesz például az építőipartól (például cement-, vas-, acélgyártás) a mezőgazdaságon át (műtrágya) a villamosenergiatermelésig számos gazdasági szereplő. Ha nekünk is fizetnünk kell, vagy csak közelebbről megismerkednénk a karbonvám alá eső termékek listájával, érdemes tanulmányoznunk az EU által létrehozott felületet, amely részletesebben mutatja be a CBAM működési mechanizmusát. Pláne, hogy a vám alá eső termékek listája a jövőben tovább bővül majd, hiszen az EU terve az, hogy a jövőben a kibocsátáskereskedelmi rendszer mintegy 50 százaléka a CBAM alá essen.

Megérheti a napelemes beruházás vállalati szinten 2023-ban?

Adódik a kérdés, hogy ebben a korántsem reményteljesnek tűnő helyzetben érdemes-e napelemes beruházást tervezni, hiszen nemcsak a napelemstop, a visszatáplálási korlátozás, de a támogatások, pályázatok hiánya, és a nehézkes kivitelezés is azt sugallja, érdemes várni a hasonló zöldberuházásokkal. Pedig ez határozottan nem így van. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy most az a vállalkozás nyer, aki ebben a bizonytalannak tűnő helyzetben is nekivág a napelemes fejlesztésnek.

Mégis hogyan?

Ugyanis a jelenlegi helyzet nem állhat fenn sokáig, legalábbis a visszatáplálási stopnak az uniós szabályok miatt legkésőbb 2024 évvégével meg kell szűnnie. Igaz, egy ma telepíthető, visszwatt védelemmel ellátott rendszer is 2-4 év alatt megtérülhet egy vállalkozás számára. Elég, ha ennek bizonyítására egy egyszerű számolást végzünk: vegyünk alapul egy kisvállalkozást, ahol nagyobb energiaigény mellett működnek, így éves áramfogyasztása 200.000 kWh körül alakul. Ha ezt csak a jelenlegi áramdíjjal, vagyis a most átlagosan számolt 70 Ft/kWh-val megszorozzuk, az éves áramdíj (további alap- és szolgáltatási díjak nélkül) 14 millió forint lenne. Egy, az ennek kiváltására képes rendszer körülbelül 25 kWp (ez függ a speciális adottságoktól), melynek költsége nagyjából az éves áramdíjakkal egyezne meg. Mivel a vállalkozásoknál a fogyasztás 90 százaléka napközben következik be, de a legrosszabb szcenárió szerint is 20-25 százaléknyi energiafelesleggel számolhatunk a vállalkozó a teljes termelésből. Ezen adatok nyomán kijelenthetjük, hogy nagyjából másfél-két év alatt megtérülne a beruházás, nem számolva az energiaárak időközbeni, további drágulásával, az egyre növekvő rendszerhasználati díjakkal, és azzal sem, hogy a fel nem használt felesleget a csatlakozási stop megszűntével újra visszatáplálhatja a rendszerbe. Persze a fenti megtérülési rátát csak megfelelő kalkuláció mellett, személyre szabottan lehet a legprecízebben meghatározni. 

Éljen a Best Solar konzultációs lehetőségével, kérjen időpontot, és jöjjön el hozzánk, hiszen a megfelelő tervezés mellett kialakított napelemes rendszer minden vállalkozó számára a legrövidebb idő alatt hasznot termelhet. 

Támogatások, pályázati lehetőségek vállalkozások számára

Miközben a költségek egyre nőnek, addig a vállalkozások támogatása, pályázati lehetőségei gyakorlatilag eltűnt a hazai támogatási lehetőségek közül, így azok, akik napelemet telepítenének ahhoz, hogy ezzel tartsák alacsonyan üzemeltetési költségeiket, azok jelenleg mindezt csak önerőből tehetik meg. Igaz, a cégek számára kiírt pályázatokat böngészve egyetlen aktuális támogatási formát találtunk, amely a KKV-k számára nyújt segítséget az energiahatékonysági beruházásaihoz: a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program ugyan már egy évvel ezelőtt is elérhető volt a hazai támogatási rendszerben, ám a pályázat határidejét nemrég meghosszabbították. Az új pályázati felhívás szerint a támogatási kérelem beadásának dátuma 2023.09.28. napra módosult, de aki élne a lehetőséggel, jobb, ha siet, ugyanis a jogosultsági űrlapok beküldési határideje augusztus 31-e. A program vissza nem térítendő támogatást kínál a megemelkedett energiaköltségek fedezésére, valamint egy energiahatékonysági beruházás elvégzésére is. A pályázat a feldolgozóiparban, a vendéglátásban, illetve a szálláshely-szolgáltatás területén tevékenykedőknek ad maximum 500.000 euró összegig vissza nem térítendő forrást. A pályázat felhívás, valamint a részletes megfelelőségi szabályzata itt érhető el, illetve a www.vali.hu oldalon keresztül segítséget is kérhetünk a támogatási kérelem benyújtásához. 


De nemcsak ez a pályázat jelentheti az egyetlen mentsvárat a beruházások támogatásakor és az önerő előteremtéséhez: a Széchenyi Beruházási Hitelprogram – például a Max+ termékkel – nettó fix 5 százalékos kamat mellett segíti a fejlesztési elképzelések megvalósítását. Így állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatás mellett, akár 1 milliárd forint hitelösszegig, legfeljebb 10 éves futamidő mellett nemcsak a napelemes beruházásunk, de más fejlesztéseink, beruházásaink is rövid átfutási idő mellett kitermelhetik a felvett kölcsönösszeget és annak kamatát. A hitellehetőségekről és a vállalkozási beruházási hitel részleteiről itt tájékozódhatunk.

Mirtill
Posts made: 41

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu