fbpx

Ismét változások várhatóak a napelempiacon. Összefoglaltuk, mire számíthat a fogyasztó.

Alig másfél hónap múlva jelentősen átalakul a hazai napelem szabályozás 

Tavaly október óta nemcsak a napelemes cégek, de a leendő háztartási méretű kiserőmű tulajdonosok is aggódva figyelik a hazai jogszabályok változásait, hiszen az októberben bejelentett csatlakozási stop jelentősen visszavetette a telepítési kedvet. A változás után nemcsak új, hálózathoz csatlakozó napelem rendszerek nem épülhetnek, de a szakemberek százainak helyzete is vált bizonytalanná. Az elérhetővé vált RFF-program értékeléséből azonban megtudhatjuk, hamarosan újra nagy változások elé nézünk a megújulók piacán.

 

Összefoglaló

  • Mi történt az elmúlt időszakban a napelem piacon?
  • Fontos határidők következnek: március 31.-én: a  betáplálási korlátozási változásokról,  a bruttó elszámolás bevezetéséről és a szárazföldi szélerőmű telepítés stopjának feloldásáról

 Elindult, aztán mégis megakadt: a napelempiacon sok minden változott

A magyarországi RFF-program, vagyis a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve keretében az elmúlt években több, a zöld átállást segítő energetikai reform látott napvilágot. Ennek egyik mérföldköve volt az a vissza nem térítendő támogatási struktúra amely a lakosság azon részét juttatta megfelelő beruházási forrásokhoz, akik önerőből képtelenek lettek volna megújuló energiát vagy megfizethető energiaellátást biztosítani a mindennapjaikhoz.

Csakhogy a pályázat első fordulója ebben a pillanatban is számos nehézséggel küszködik, a második fordulót pedig leállították, sőt, a hálózatfejlesztés elmaradására hivatkozva az egész országban felfüggesztették a napelemes rendszerek hálózathoz csatlakozás lehetőségét. Pedig az Európai Unió felé vállalt tervek és mérföldkövek konkrét határidőket és feladatokat szabnak a kormány számára, így az itt elérhető dokumentumból az is kiderül, meddig tartható fent a hálózati stop, és mikor folytatható az a vissza nem térítendő pénzügyi támogatás, amely a lakosság zöldenergiás beruházásait ösztönzi a jövőben.

 Közeli határidők, reményteli várakozások

Az Európai Unió által elvárt intézkedésekre reflektálva a kormány konkrét komponensekre bontott klímatervet mutatott be, amely nemcsak az ütemtervet, de a megvalósítás határidejét is pontosan feltünteti. Ezek az intézkedések nemcsak a zöld átállás és a klímasemlegességi cél 2050-ig történő elérését támogatják, de reagálnak azokra az országspecifikus ajánlásokra is. Utóbbi nyomatékosítja, hogy hazánkban jelentősen csökkenteni kell a fosszilis energiahordozóktól való függést, és segíteni kell az alacsony széndioxid-kibocsátású energiagazdaság növekedését. 

Ezért a magyar kormány az alábbi ütemterv alapján, az alábbi határidőt vállalva végzi majd el a megújuló energiagazdaság ösztönzését: 

  • 2023. március 31.: A fotovoltaikus rendszerrel ellátott háztartásokra vonatkozó́ betáplálási korlátozások felülvizsgálata

A betáplálási korlátozás drasztikus intézkedés volt az elmúlt év végén, amely nem ösztönzi a lakossági, háztartási méretű kiserőművek számának dinamikus növekedését. Ezért a tervek között 2023. március 31-ei határidővel vállalja a kormány, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)  régiónként felülvizsgálatot végez, és a hálózati vizsgálat eredményeként az alkalmas szakaszokon feloldja a korlátozásokat.

A kormány a vállalt intézkedésekben úgy fogalmaz, hogy ezt a vizsgálatot a MEKH hat havonta rendszeresen elvégzi. Ezáltal növelve a kiszámíthatóságot és a csatlakozás lehetőségének elérését. A tervezett programkomponensek között továbbá az szerepel, hogy a csatlakozási stopot a leginkább leterhelt régiókban is legkésőbb 2024. december 31-én feloldja. Sőt, a tervezett intézkedések között az is olvasható, hogy a kormány a jövőben jelentősen egyszerűsítené a legfeljebb 0,8 kW beépített teljesítményű napelemes rendszerek engedélyeztetési és csatlakozási eljárását.

Vagyis a következő években a benyújtott engedélyek 60 napon belüli határidő mellett kerülnek majd elbírálásra, az elosztórendszer-üzemeltetők pedig a továbbiakban nem késhetnek majd az engedélyek kiadásával, arra összesen két hónapjuk lesz majd. 

  • 2023. március 31.: A bruttó́ elszámolást bevezető jogszabály-módosítás életbe lépése

A kormány a tervezetben a szaldó-bruttó elszámolás kapcsán is tett vállalásokat. A vállalások között ugyanis ott szerepel, hogy idén március 31-ig megjelenik az a jogszabály-módosítás, amely konkretizálja, ki és milyen módosítások, finomítások mentén maradhat szaldó elszámolású. Illetve a módosítás arra is kitér majd , hogy azok, akik a napelem rendszerük telepítéséhez pénzügyi támogatást kaptak, a jövőben hogyan alkalmazhatják a bruttó elszámolást.

Minden bizonnyal ugyanez a rendelet pontosítja majd a már meglévő rendszerek jövőre vonatkozó elszámolási struktúráját és azok változásait is. Erre Lantos Csaba energiaügyi miniszter is tett utalásokat a nemrégiben megjelent interjúban, így – ha minden igaz – nemsokára kiderülhet, hogy a továbbiakban marad-e az éves szaldós elszámolás – és ha igen, meddig –  esetleg azt felváltja-e majd a havi szaldó.

  • 2023. március 31.: Szárazföldi szélenergia-befektetések telepítési stopjának feloldása

A szélerőművek telepítése Magyarországon 2016 óta korlátozás alá esik, ezt azonban március 31-ével a kormány a vállalásai szerint feloldhatja. Vagyis eddig az időpontig a tervek szerint a jelenlegi jogszabályokban foglalt minimális távolságra vonatkozó szabályokat csökkenti fogják, hogy azok az európai referenciaértékekkel összhangban legyenek. Az új szabályok kialakításához a legjobb gyakorlat és a jogos érdekek figyelembevétele mellett a programtervek szerint a helyi hatóságokkal is egyeztet majd, illetve nyilvános konzultációt es átlátható párbeszédet folytat, hogy ne sérülhessenek a földhasználat, a természet- vagy tájvédelem, illetve más helyi érdekek a beruházások és a szélerőművek telepítése során. 

A fentiek csupán csak az első lépések a zöld átállás teljes struktúrájában, ezeken túl még számos vállalás olvasható a dokumentumban. A következő hónapok biztosan a megújuló energia, valamint a fotovoltaikus energiaellátás területén számos új szabályozást és mozgalmas változásokat hozhatnak majd, amelyeket érdemes majd figyelemmel kísérni.

A részletes vállalások itt olvashatók el: https://commission.europa.eu/system/files/2022-12/com_2022_686_1_annexe_hu.pdf

 

 

Ez is érdekelhet…