A visszwatt rendszer lehet a kulcs minél gyorsabb megtérüléshez

2023/08/01

A visszwatt rendszer lehet a kulcs minél gyorsabb megtérüléshez

Megvizsgáljuk, hogy a visszwatt rendszerek hozzájárulhatnak-e a  gyorsabb megtérülés eléréséhez, és feltárjuk, hogy  ehhez a mely tényekkel fontos tisztában lenni. 

A visszwatt rendszer lehet a kulcs a minél gyorsabb megtérüléshez

Amikor azt halljuk, hogy visszwatt napelem,  sokaknak elsőként a rendszer anyagi vonzata és a megtérülés lehetőségei jutnak eszébe. Akár úgy is érzi felhasználó, hogy  ezzel a megoldással a napelemes rendszer pénzkidobássá válhat. Azonban ez egyáltalán nem így van, hiszen a törvénymódosítás után is érdemes saját célra energiát termelnünk. Sőt, az sem baj, ha még kihasználhatjuk az elszámolási rendszer előnyeit úgy, hogy a rendszer megtérülési ideje alig hosszabbodjon. Hogy kivitelezhető mindez? Mutatjuk!

Összefoglaló

  • A visszwatt rendszer alapjai
  • Hogyan értelmezhető a viszwatt napelem a jelenlegi piaci helyzetben? 
  • A csatlakozási tilalom feloldása, a szaldó és a viszwatt napelem

Visszwatt napelem rendszer alapjai

Ha visszwatt védelemmel ellátott rendszerünk van, az elsők lehetünk, akik az átmeneti betáplálási korlátozás feloldása után rögtön termelhetnek majd a szolgáltatói hálózatba, hiszen rendszerünk megfelel majd a szolgáltató által előírt műszaki feltételeknek. Ez azért is jelentős mozzanat, mert az áramszolgáltató minden régióban külön-külön, egyesével méri fel a hálózat állapotát, és ahol az elosztók nem állapítanak meg jelentős problémát, ott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részlegesen feloldja a csatlakozási tilalmat, és lehetőséget biztosít a hálózati betáplálásra. Így pedig azok, akik már kész rendszerrel rendelkeznek, rögtön érvényesíthetik a szaldó elszámolási rendszert, amit még idén – más, jelenlegi elszámolási rendszer hiányában – kérvényezhetnek. Vagyis a jelenlegi információk alapján a gyorsan cselekvők hatalmas előnyre tehetnek szert.

A visszwatt rendszer is bekapcsolódhat a képbe, ezek a legfontosabb információk

Azoknak az energiafogyasztóknak,  akik élnének ezzel az utolsó pillanatban megnyilvánuló kedvezményes lehetőséggel, a következőkre lesz szükségük:

  • Mire a szolgáltató részlegesen feloldja az adott régió csatlakozási tilalmát és biztosítja a hálózati rendszerhez való csatlakozást, a napelemtulajdonosnak már rendelkeznie kell egy visszwatt védelemmel ellátott napelemes rendszerrel.
  • Csak ez a visszwatt védelemmel ellátott napelemrendszer képes arra, hogy rugalmasan, később is csatlakozhasson a hálózathoz.
  • Ha ez az időpont 2024 január elseje előtti, akkor a rendszertulajdonos (amennyiben nem írt alá támogatási formát, amelyben kikötötték számára, hogy csak akkor kaphat támogatást, ha vállalja a bruttó elszámolási rendszerben való belépést) szaldó elszámolás szerint számolhat el az áramszolgáltatóval.
  • Ha minden feltétel a fentiek szerint teljesült, a jelenlegi szabályozás szerint (hiszen még sem a havi szaldóról, sem a bruttó elszámolási rendszerről nem tudunk semmit, ezért pontos információk nélkül nehéz megmondani, a jelenlegi helyzet meddig marad így) HMKE-tulajdonos szaldó elszámolás szerint működtetheti rendszerét.

Ezt a procedúrát leginkább a visszwatt rendszer segítségével vihetjük végig, mert: 

  • ha feloldják a csatlakozási stopot akár részlegesen is, egy rendszer engedélyezése és telepítése nem készül el olyan gyorsan, hogy még kihasználhassuk a kedvezményes elszámolási módot.
  • Jelenleg pedig csak visszwatt védelemmel ellátott rendszerek épülhetnek, és csak ezek a típusok képesek arra, hogy rugalmasan, akár a későbbiekben is csatlakozhassanak az áramszolgáltató által fenntartott hálózathoz.

Mi történik akkor, ha a szaldó havi szaldó lesz az újonnan csatlakozóknak?

Jelenleg nincs új elszámolási rendszerről minden eshetőségre és lehetőségre felkészítő kormányzati kommunikáció vagy információ a birtokunkban. A jelenleg működő elszámolási forma pedig még mindig az éves szaldó, de a tavaly októberben napvilágot látott havi szaldó elszámolás is jobb választás, mint a visszatáplálás nélkül működő rendszer vagy az energiatárolóval kiegészített működés. Bár a havi szaldóról még hivatalosan keveset tudunk, alapvetően egy átmeneti elszámolási típusnak tűnik az éves szaldó és a bruttó elszámolás között.

Az első számítások szerint ugyanis a havi szaldó mellett csupán 1-2 évvel hosszabbodik meg a napelemrendszer megtérülése, vagyis 6-8 helyett maximum 8-10 évvel számolhatnak azok, akik rendszere megfelelően méretezett, és az áramot nem fűtésre, hanem alapvető általános energiafogyasztásra használják. Vagyis a tudatos energiafogyasztásra a jövőben is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen az ingyenes energiatárolás teljesen megszűnik majd a napelemtulajdonosok részére, de még mindig jelentős megtérülést zsebelhetnek be a rendszertelepítéssel, hiszen az energiaárak emelkedését és a rendszer üzemidejét figyelembe véve még mindig megtérülő beruházás, ha napelemes rendszert telepítünk.

Mirtill
Posts made: 41

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu