fbpx

Július 13-án, a rendkívüli Kormányinfó keretében Gulyás Gergely tájékoztatást adott a kormány álláspontjáról. Részlegesen eltörlésre kerül a rezsicsökkentés, várhatóan az áram és gázárak nagyot ütnek majd – ez pedig a fogyasztókon csattanhat. Összegyűjtöttük a részleteket, és a kérdésekkel megkerestük az MVM-et is. 

Új fordulat a rezsicsökkentés eltörlése: áram és gáz, piaci áron

Július 13-án Orbán Vikor és a kabinet minden tagja számára egyértelművé vált, hogy az idén ősszel és télen Magyarországot sem kerüli el az energiaválság – derült ki a 24.hu cikkéből. Havasi Bertalan erre vonatkozó nyilatkozata alapján „ az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.”

Az energiaválság már korábban elérte a cégeket, a kormány viszont  a szerdai rendkívüli kormányülésen döntött arról, hogy –  a háborúra, szankciókra és Európa egészét érintő energiaválságra hivatkozva  – részlegesen visszavonja a rezsicsökkentést.  Összefoglaljuk az eddig elhangzottakat, valamint a fogyasztókat és napelem tulajdonosokat érintő legfontosabb kérdéseket amit a rezsicsökkentés módosításáról,  az áram árak korlátozásáról és a gázár korlátozásról jelenleg tudni lehet.

Orbán Viktor energia-veszélyhelyzetet hirdetett, erre készülhet a fogyasztó

Orbán Viktor szerdán posztolta ki Facebook oldalára, hogy egyeztet a kormány tagjaival, hiszen „ Európában energia-veszélyhelyzet van.”

Az, hogy ennek milyen következményei lesznek a lakosság számára, Gulyás Gergely délután adott sajtótájékoztatójából terül ki. Mint mondta, a kormány 7 pontos  intézkedési tervében határozta meg a szükségesnek vélt teendőket. Ezek közül az egyik lakosságot érintő szabályozás a rezsicsökkentés részleges eltörlése lesz.  Az augusztustól életbe lépő intézkedési terv ezen pontja alapján a rezsicsökkentés csak átlagfogyasztás mértékéig lesz érvényes azt ezt meghaladó fogyasztás esetén az áram és a gáz ára már piaci áron lesz elérhető.

Gulyás hozzátette, hogy aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte, így annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy – jelentette ki.

Rezsicsökkentés eltörlése utáni átlagfogyasztás mértéke

A rezsicsökkentés részleges eltörlése után az energia és gázárak esetén a kormány a következőképpen húzza majd meg az átlagfogyasztásra vonatkozó határt.

  • elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten.
  • földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten

Nincs kompenzáció de van kivétel 

Egyenlőre nyitott kérdés marad, hogy az aki fogyasztását nagy mértékben vagy teljesen megújuló energiával fedezi, mennyit érez majd a kormány szerdai döntéséből.

Gulyás Gergely a Kormányinfón leszögezte, hogy „az áram és gáz között nincs kompenzáció, határok vannak, addig érvényes a rezsicsökentett ár”. Ez jelentheti azt, hogy az egyébként energiatakarékosan termelő és fogyasztó háztartások  – akik kizárólag árammal fedezik fogyasztásukat, és több mint valószínű, hogy átlépik a kormány által meghatározott keretet – beleesnek majd a túlfogyasztók kategóriájába.

Németh Szilárd ezt követően megjegyezte, hogy a nagycsaládosokra a kormány így is kiemelt figyelmet fordít, ezért a három vagy többgyermekes családok mentesülhetnek a bevezetett korlátozás alól.

Számukra a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családok esetén  2329 köbméter gáz fogyasztáshoz kerül a vonal, majd minden további gyereknél még 300 köbméter kedvezményes biztosít a kormány. Német Szilárd hozzátette, hogy ezek az intézkedések a rezsicsökkentés megtartása érdekében történnek. Fontos észben tartani azonban, hogy a nagycsaládos kedvezmény gázfogyasztásra igen, villanyra és áramra viszont nem érvényes.

Sok a megválaszolatlan kérdés a zöldfogyasztók esetén, az MVM válaszolt

Persze türelemre szükség van a fogyasztók részéről, az azonban érthető, hogy nem kevés kérdés merül fel azokban, akik napelem rendszer telepítésén gondolkoznak, vagy már napelem rendszerrel rendelkeznek. A kérdés minél pontosabb megválaszolása érdekében kapcsolatba léptünk az MVM-el is.

Amennyiben a fogyasztás piaci áron történik megvásárlásra, a napelem rendszer által történő többletfogyasztás is piaci áron kerül megvásárlásra?

Július 1-én fontos változás lépett életbe ezzel kapcsolatban. Az MVM nyilatkozata alapján július 1-től felére csökkent az áram ára, így a többlettermelést az áramszolgáltató nem piaci áron veszi át. A jelenleg meghatározott ár 6 Ft.

A meghatározott 210 kW átlagfogyasztás havonta vagy éves szinten értendő-e?

Gulyás Gergely és Németh Szilárd havi limit meghatározásról beszélt a szerdai Kormányinfón, ezért feltételezhető, hogy a meghatározott kW is havi szinten értendő. 

A fenti két kérdést az MVM munkatársának is feltettük. 

 

Megkeresésünkre az MVM érdemi információval nem tudott szolgálni , tájékoztatásul annyit közöltek, hogy a részletek jelenleg tisztázatlanok. Tehát a napelemeseket illetően egyenlőre találgatásokkal néz szembe a piac.

Mi történik azokkal gázárak tekintetében, akik egész évben napelemmel oldják meg a fogyasztásukat? Ha árammal főzök és fűtök, mire számíthatok?

Nem nagycsaládosok esetén a fogyasztás a meghatározott köbméterhatár után piaci áron vásárolható majd.

Abban az esetben ha minimális a háztartás gázfogyasztása ugyanis árammal főz és fűt, akkor sincs átjárás: ugyanúgy az átlag háztartási fogyasztás szintjéig vonatkozik az áramfogyasztóra az olcsóbb energiaár. Tehát a gáz-áram korlátozás tekintetében egyik a másikat nem kompenzálja.

Hivatalosan rögzített szabályozás a rezsicsökkentés módosításáról egyenlőre nem jelent meg a Magyar Közlönyben, cikkünk tájékoztató jellegű. Szakértőink és az áramszolgáltatók is a hivatalos részletek megjelenése után tudnak majd biztos információkkal szolgálni.

 

Ez is érdekelhet…