fbpx

A piacon tapasztalható változások érezhetővé válnak az energiapiacon is. Sokak fejében felvetődik a kérdés, hogy mit tegyünk, hogyan biztosítsuk magunkat az aktuális történések ellen. Piaci kitekintéssel érkezünk. 

Hova tartanak az áram és a gázárak? 

Az energiaárak növekedését már a tavalyi évben is tapasztalhattuk, hiszen a szélerőművek elégtelen működése, valamint az ázsiai piacon tapasztalható, egyre növekvő energiaéhség nemcsak az áram, de a gázárakra is közvetlen hatással volt. Az ukrán-orosz válság azonban tovább mélyíti a problémákat, a kérdés már csak az, várható-e az egekbe szökő energiaárak mérséklődése, vagy a jövőben együtt kell majd élnünk a követhetetlen drágulással. 

Miközben mindenki az orosz-ukrán válság gyors befejezését sürgeti, addig a gazdaságban, azon belül is az energiapiacon szinte megjósolhatatlan folyamatok zajlanak. Noha az egekbe szökő energiaárakról már tavaly is írtunk, akkor azonban még sokan abban bíztak, ami az elektromos áram piacán zajlik, csak átmeneti, a növekvő árak csak ideiglenesek. 

Hússzoros növekedés a gázárak esetében

 Számos szakértő a gázárak stabilitását azzal indokolta, a tárolók feltöltöttségét mindenhol csúcsra járatták, ezért mindig van arra elég idő a gázpiacon, hogy az esetleges hiányokból vagy spekulációból adódó áremelkedéseket kiküszöbölhessük. Sajnos nem így lett: akik így vélekedtek, azoknak nem lett igazuk. A gáz ára március hetedikén ugyanis történelmi magasságba kúszott, egy megawattóra mennyiségért aznap 345 eurót kértek. Hogy a rekordszinten jegyzett, áprilisi határidős jegyzések árának rendkívüliségét megértsük, elég, ha alig több mint egy évet ugrunk az időben. Ekkor ugyanis ugyanennek a mennyiségnek a jegyzési ára alig volt több, mint 17 euró. Vagyis csupán kicsivel több, mint tizenkét hónap kellett ahhoz, hogy a gáz ára körülbelül a hússzorosára növekedjen. 

Normalizálódik a piaci helyzet, vagy ez még csak a kezdet? 

A gázárak okozta válsághelyzet az elmúlt napokban enyhülni látszik, hiszen a legutóbbi jegyzési árakban csökkenés jelentkezett (a cikk március második hetében készült). A legutóbbi jegyzések már valamivel több mint 115 euró környékén álltak meg, vagyis a március hetedikei árakhoz képest már szinte a harmadát kérik a gázért a piacon.

A jelentős csökkenés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a Gazprom az elmúlt időszakban bejelentette, minden szerződésének eleget tesz, ezért Ukrajnán keresztül továbbra is biztosítja az európai fogyasztóknak szánt készleteket, a körülbelül napi 109-110 millió köbméter között mennyiséget.

Igaz, Ukrajna a rajta áthaladó mennyiségek után tranzitdíjat szed, azonban az Északi Áramlat 2-t ért szankciók miatt ez az útvonal a jövőben biztosan megmarad, hiszen a tizenegy milliárd dollárból kiépített vezetékrendszer engedélyeztetési eljárását a szankciók miatt felfüggesztették, sőt, a kivitelezést végző Nord Stream 2 AG alig néhány nappal a szankciók bejelentése után elbocsátotta száznegyven alkalmazottját és csődöt jelentett. 

A villamos áram árak és a gázárak esetén drágulás maradhat, csak a mértéke a kérdés

A tapasztalható aktuálpolitikai és gazdasági bizonytalanság miatt jelenleg lehetetlen megmondani, hogyan alakul az energiapiac, azon belül is a gáz ára a következő. Bár a háború befejezésével javulhat a gázpiaci helyzet, a gazdasági mutatók romlása, a rekordméretű infláció, a gyenge forint árfolyam azonban nem ad okot a derűlátásra. Bár Magyarország gáztároló kapacitása a többi európai országhoz képest jónak mondható, – igaz, az előző évekhez képest kevesebb gázt található a tározókban, – de a körülbelül öt milliárd köbméternyi eltárolt mennyiség a teljes hazai fogyasztás mintegy hatvan százalékát fedi le, ennek pedig körülbelül kilencven százaléka az, amit a fűtési szezonban fogyasztunk el.

Az emelkedés mértéke a kérdés

Vagyis a magyar tározókban a lakossági fogyasztásra és a fűtési időszakra van elég eltárolt gázmennyiség, a szakértők pedig abban bíznak, a következő feltöltésig normalizálódik a helyzet és a gáz piaci ára is, és ezzel pedig megszűnhet a minket is érintő piaci feszültség. Az azonban kérdés, hogy a jelenleg észlelhető, körülbelül tízszeres különbség – amely a gáz nagykereskedelmi ára és a fogyasztók által fizetett ár között tapasztalható – sokáig fenntartható-e, hiszen a „rezsicsökkentés” extrém terheket ró az állami MVM-re, így a jelentős különbséget az adóforintokból kell előteremtenünk ahhoz, hogy a lakossági árak közel tízszeresét megfizethessük a nagykereskedőnek.

Ez pedig hosszú távon nem tartható, hacsak nem csökken annyira a gáz ára, hogy a nagykereskedelmi és a fogyasztói ár a lehető legközelebb kerüljön egymáshoz. Ha ez nem következik be, gázáremelkedésre számíthatunk az itthoni piacon.

Van valós megoldás a gázárak és a villamos energia árak enyhítésére?

Csupán az a kérdés, hogy ez mikor és milyen mértékben jelenik majd meg a lakossági számlákon. Hogy mi erre a megoldás? Nehéz megmondani, hiszen a gázfüggőséggel való leszámolás nem megy egyik-napról a másikra, ráadásul súlyos anyagi beruházással is jár, ha meg szeretnénk szüntetni személyes függőségünket.

Egy azonban biztos: ha részben vagy egészben függetlenedünk a szolgáltatóktól, azzal valamelyest távol tarthatjuk magunktól az energiapiacon tapasztalható bizonytalan helyzetet, amit az energiaárak követhetetlen változása és turbulenciája okoz. Ha hosszú távon gondolkodunk, a napelemes beruházások nemcsak megtérülhetnek, de megteremthetik az energiafogyasztásunk kiszámítható, tervezhető költségeit a következő, néhány évtizedre. 

 

Ez is érdekelhet…