fbpx

A napelemes rendszer telepítésének számos buktatója lehet. Amellett, hogy pár álmatlan éjszakát okozhatnak, a felsorolt hibák veszteséges termeléshez vagy a tűzeset kockázatának növeléséhez is hozzájárulhatnak. Ezért ezeket mindenképp kerüljük el.

Ezek a napelem buktatói: 5 gyakori hiba, amit ne kövessünk el a napelemes rendszer telepítésekor

A napelemes rendszer telepítése sokak számára egyszerű feladatnak tűnik, ezért sokan megkísérlik, hogy maguk vásárolják meg a rendszer különböző egységeit, sőt, a bátrabbak maguk is szerelik össze. Pedig a napelemes rendszer megtérülése pont a kivitelezés precizitásán múlik, legyen szó a hatékonysági számításról, az üzemeltetni kívánt rendszer kapacitásáról vagy éppen a szakszerű telepítésről. Ezért most összeszedtük, mik lehetnek a napelem kiépítésének legnagyobb buktatói, amiket jobb, ha elkerülünk, ha 30-40 évre tervezett, hozambiztos rendszert szeretnénk kiépíteni.

Tervezés nélkül ne kezdjünk neki!

Az egyik legnagyobb buktató, ha az egyéni igényekre szabott rendszert helyszíni felmérés, teljesítménybecslés, esetleg méretező szoftver használata nélkül kezdjük el megvásárolni. Van, aki a rendszer egységeit külön-külön válogatja össze annak alapján, hol, mit kap olcsón. Ilyet ne tegyünk! A rendszer maximális teljesítményét és a napelem megtérülését csak ott lehet garantálni, ahol a telepítést szakszerű tervezés előzte meg. Ráadásul a szakemberek a tervezés során nemcsak a megfelelő számításokat végzik el, de meggyőződnek a tetőszerkezet állapotáról, a tető benapozottságáról, vagyis a tájolásról, sőt, átvizsgálják az elektromos hálózatot, a használatban lévő villanyórát, így mindenre kiterjedő tervet állítanak össze. Ezért bízzuk ezt a feladatot szakemberre, mert ez az alfája és az omegája a megbízható és megtérülő napelem rendszernek. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor komoly anyagi hátrány mellett, a súlyos milliókból összeállított rendszer megtérülését kockáztatjuk.

Ne spóroljunk mindenáron!

Az első árajánlatok láttán mindenki szeretne lefaragni a költségekből. Ez sok esetben érthető reakció, hiszen a napelemes rendszerek összköltsége több millió forint, ami megterheli a családi kasszát. Ilyenkor általában mindenki olcsóbb megoldást keres: ez rosszabb esetben olcsóbb rendszeregységek vásárlását jelenti. Általában vagy a napelemes panelek, a minőségi tartószerkezetek, a legrosszabb esetben pedig az inverterek esnek a spórolás áldozatául.  Mi ne tegyük ezt! Egy napelemes rendszer megtérülését pont ezek az alapegységek biztosítják. Hiszen a nem megfelelő minőségű, olcsó napelem panelek nemcsak a hosszútávú működést, de a megfelelő hozamot sem garantálják. Ha pedig minőségi napelemeket választottunk, ne spóroljunk a többi elemen! Mert hiába van jó minőségű panelünk, ha annak tartószerkezete olyan silány, hogy az akár 4-5 éven belül korrodálódni kezd. Az inverter pedig az egész rendszer lelke: egy olcsó inverter megvásárlásával nemcsak azt kockáztatjuk, hogy néhány éven belül javítani vagy rosszabb esetben cserélni kell azt, de előfordulhat az is, hogy a rossz minőségű inverter beszerelését az áramszolgáltató üzembiztonsági okokból nem fogadja el. Így lesz egy olcsó inverterünk, ami nem használható fel a rendszer telepítésekor. 

Válasszunk megfelelő referenciával rendelkező szakembert!

Ahogy minden villamossági szakmunka esetén, úgy a napelemes rendszer telepítése során is fontos, hogy tudjuk: az életünk múlhat azon, ha nem megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakember telepíti a napelemes rendszerünket. Ráadásul nemcsak az esetenként akár 1000V-os egyenáram miatt fontos, hogy megbízható, megnyugtató referenciákkal rendelkező napelem kivitelező végezze a telepítést. A szerelés során sokszor a tető teljes szerkezetét megbontják, elmozdítva a cserepeket, megbontva a tetőszigetelést, ezért fontos, hogy precíz, profi szakember végezze a feladatot. Egy rosszul szerelt rendszernek pedig számtalan hátulütője van: a rosszul kialakított áram- és túlfeszültség-védelem tűzveszélyes baleseteket okozhat, amelyek súlyos károkat okozhatnak az épületben vagy akár az ott élők életminőségében. 

A megbízható napelemes cég kiválasztásának 5 legfontosabb kritériumáról ebben a cikkben található több információ. 

Mindig biztosítsuk be a rendszert, mert bármi történhet!

A rendszer telepítése után sokan fellélegeznek: a következő 30-40 évre a rendszerrel nincs több problémájuk. Hogy ez valóban így legyen, fontos, hogy biztosítást kössünk a napelemekre (ahogy a nagyobb értékű ingóságainkra, például az autónkra is biztosítást kötünk). Jó, ha ehhez speciális, a napelemes rendszerekre kidolgozott biztosítási formát választunk.

A napelem rendszer esetében nem teljesülnek a szokásos biztosítási sztenderdek, vagyis a biztosítás tárgyát – jelen esetben a napelemeket – nem védjük a külső környezeti hatásoktól, mivel nem építhetünk felé védőtetőt, védőfalat vagy más jellegű védelmet, ami körbeveszi azokat.

A napelem biztosítás általában sokféle kockázati tényezőre kínál védelmet, így a jégesőtől, a hónyomáson és a tűzvészen át a rongálás, lopás, vandalizmus ellen is bebiztosíthatjuk rendszerünket. Sőt, van lehetőség arra is, hogy egy esetleges kockázat bekövetkeztekor a javítás és a hozamkiesés is a biztosítói szerződés része legyen. 

 

Napelemes rendszerben gondolkozol?

Mérd fel a lehetőségeidet.

A telepítés végeztével ne felejtsük el karbantartani a napelemeket!

Ha megfelelő kivitelezőt választottunk, már a telepítés végeztével tudni fogjuk, mikor és hogyan érdemes kalkulálnunk a következő felülvizsgálati, karbantartási időponttal. Merthogy a megbízható cégek általában karbantartási szerződést kötnek az ügyfelekkel, amelynek értelmében elvégzik a soron következő napelem felülvizsgálatot. Az évenkénti ellenőrzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a napelem rendszer megtérülő beruházás legyen minden család életében. Ha már van napelemünk, de nincs karbantartási szerződésünk, érdemes azt minél előbb pótolni.

A szakember ugyanis nemcsak azt vizsgálja, rendben működik-e a rendszer, de ellenőrzi a rendszeregységeket, például az inverter tökéletes működését, vizsgálja a garantált teljesítmény meglétét, és azt is, hogy szükséges-e tisztítani a napelem felületét. 

Ez is érdekelhet…