fbpx

Általános tévhit, hogy a napelem rendszerrel csak esetleges karbantartás esetén foglalkozzunk a felszerelést követő időszakban. Az éves vagy akár féléves felülvizsgálattal sokat tehetünk rendszerünk optimális működése érdekében. Erre a három tényezőre fordítsunk kiemelt figyelmet. 

A napelem karbantartás mellett az éves felülvizsgálat is szükséges lehet

A napelemes rendszerek folyamatos működésűek, a rendszerelemek pedig kevés mozgó alkatrészből állnak, ezért meghibásodási gyakoriságuk elenyésző. A rendszer működésének éves felülvizsgálata és a napelem karbantartása mégis fontos minden rendszertulajdonos számára. A rendszeres felülvizsgálattal ugyanis nemcsak a HMKE működésének hatékonyságát maximalizálhatjuk, de családunkat, valamint vagyontárgyainkat is biztonságba tudhatjuk.

Bár több napelemtelepítő cég nem hívja fel a tulajdonos figyelmét a napelem rendszerek éves karbantartásának fontosságára, tapasztalatból tudjuk: nemcsak nyugalmat, de biztos megtérülést is jelent, ha az esetleges problémákat még időben feltárjuk, és amennyiben szükséges, javítjuk őket. De mire érdemes figyelnünk egy éves felülvizsgálat során? Mikor végzi jól a napelemes karbantartást a szakember? 

Íme a lista, mi az, amiknek semmiképpen nem szabad kimaradnia a rendszeres, éves ellenőrzésből.

Gyakori, akár féléves tevékenység a valódi napelem karbantartás

A HMKE működése során van néhány egyszerű, de annál fontosabb művelet, amit nemcsak évente, de az időjárási tényezőktől függően gyakran, normál működés mellett (például nem számolunk viharkárokkal) félévente érdemes ellenőrizni.

Inverter működésének ellenőrzése: az inverter működését befolyásolhatja, ha felülete elszennyeződött, esetleg nagyobb mennyiségű porréteg fedi. Ez túlmelegedéshez, ezzel együtt pedig hozamkieséshez vezethet.

Sőt, az először aprónak látszó probléma nagyobb gondot is okozhat később: ha nem figyelünk az inverter állapotára, az nemcsak a működést, hanem a rendszerelem élettartamát is lerövidítheti. Mivel a HMKE rendszerek legérzékenyebb és a legtöbb meghibásodást generáló egysége az inverter, tisztítását érdemes félévente vagy – ha az időjárási körülmények olyanok, például nagyobb homokvihart tapasztalunk – annál gyakrabban elvégezni az eszköz tisztítását.

DC és AC túlfeszültség védelmi betétek állapota: Az inverterek maguk is rendelkeznek T2-es túlfeszültség elleni védelemmel, ezek a kis varisztorok önmagukban azonban nem adnak kellő biztosítékot a biztonságos működéshez. Az inverter garanciájának fenntartásához ezeket a varisztorokat is ellenőriznünk kell, hiszen jelentős degradáció megy végbe működésük során, vagyis minden nappal egyre elhasználtabbá válnak, így előfordulhat, hogy cseréjük nélkül – ami a lehető legolcsóbb és legegyszerűbb művelet – az inverter további elemei is károsodhatnak.

De nemcsak az invertereken belüli védelem szisztematikus ellenőrzése fontos, hanem a DC-AC oldalakra szerelt túlfeszültség elleni védelem rendszeres vizsgálata is. Az ebben található betétek ugyanis működés közben éppúgy elöregedhetnek, akárcsak az invertbe szerelt varisztorok. Élettartamuk végét mi magunk is megállapíthatjuk, hiszen a narancssárga betéteken található jelzések ilyen esetekben zöld színről pirosra váltanak.

  • DC oldali felülvizsgálat

A balesetek, tűzesetek túlnyomó része a rendszer DC oldalán történő meghibásodásokra, túlmelegedő rendszerelemekre, kábelekre vezethető vissza. Vagyis ezek elkerüléséhez létfontosságú néhány egyszerű vizsgálat és műszaki mérés.

Fizikai vizsgálatok, egyszerű szemrevételezés: Bár a HMKE rendszerelemei időjárásállóak, és minden terheléssel szemben tartósak, mindig érdemes ellenőrizni a panelek üvegfelületét, valamint a modulok tartószerkezetét: ez utóbbi esetében azt érdemes figyelnünk, hogy a rögzítésekben nem történt-e lazulás, illetve a csapadék miatt a tartószerkezeten sehol nem ütötte fel korrózió, rozsdásodás a fejét. A szemrevételezés ki kell, hogy terjedjen a DC oldali kábelek vizsgálatára is, ilyenkor a csatlakozások, bilincsek épségét érdemes felülvizsgálni és megbizonyosodni arról, hogy a balesetek döntő többségét okozó melegedés a rendszerben sehol sem tetten érhető.

Műszaki mérések elvégzése: Az éves ellenőrzés során a telepítést végző szakember vagy az ellenőrzés elvégzésével megbízott villanyszerelő számára az az elsődleges feladat, hogy olyan üresjárati feszültséget keressen, ami a működésen túl figyelhető meg, illetve fontos még, kizárja az esetleges zárlatot a rendszerből. Ezentúl érdemes a szigetelési ellenállását is mérni, igaz, hogy az inverterek maguk is képesek erre: DC oldalon ugyanis azonnali leállításba kezdenek, ha a szigetelési ellenállás 0,5 Ohm alá csökken.

  • AC oldali felülvizsgálat

Az AC oldali vizsgálatok elsősorban a rendszerek érintésvédelmének hatásosságára terjednek ki, mindamellett, hogy a szakemberek mérhetik a teljesítménytényezőket is ezen az oldalon, és vizsgálhatják a rendszer hatásfokát is.

Biztonságot célzó, műszaki mérések elvégzése: Az elosztószekrény valamint az inverter tömítettségének vizsgálata mellett ezen az oldalon is érdemes átvizsgálni a csatlakozások és a kábelek épségét, valamint a megfelelő hurokellenállást és a megfelelő feszültséget is érdemes műszeresen mérni. Ugyanakkor a bekötések átvizsgálása is rendkívül fontos, éppúgy, ahogyan az inverter vagy az esetleges hűtőventillátorok ellenőrzése is.

A fentiekből jól látszik, hogy a rendszer megbízható, optimális teljesítmény melletti működéséhez elengedhetetlen a mindenre kiterjedő működési, biztonsági és teljesítménybeli vizsgálat. Ezek nagy része csak speciális műszerekkel végezhető,  ezért csak szakemberek által kivitelezhető feladat. A napelem karbantartást követően annak eredményei jegyzőkönyvben kerülnek rögzítésre, így később is visszaellenőrízhetjük napelem rendszerünk állapotát. 

   

   

  Szakértői tipp

  A fentiekből jól látszik, hogy a rendszer megbízható, optimális teljesítmény melletti működéséhez elengedhetetlen a mindenre kiterjedő működési, biztonsági és teljesítménybeli vizsgálat. Ezek nagy része csak speciális műszerekkel végezhető,  ezért csak szakemberek által kivitelezhető feladat. A napelem karbantartást követően annak eredményei jegyzőkönyvben kerülnek rögzítésre, így később is visszaellenőrízhetjük napelem rendszerünk állapotát. 

  Ez is érdekelhet…