fbpx

A 100% napelem pályázatnál akár a forrás bővítése is felmerülhet, míg a csatlakozási stop megszüntetésére végső határidőt vállalt a kormány.

A szaldó szabályozása és a napelemes pályázat sorsa: az aktuális napelem piaci tendenciákról

A magyar kormány vállalásai érintik mind a lakossági mind a céges napelem rendszerek telepítését. Az Európai Bizottság felé irányuló ígéretek a magyar helyreállítási terv elfogadása után kerültek nyilvánosságra. Az utóbbi időben szintén több történés rázta meg a napelemes piacot, ezért beszámolunk a legfontosabbakról. 

Összefoglaló

  • Kedvező fordulat várhat a napelemes pályázatra jelentkezőkre
  • Végső határidőt ígér a magyar kormány a csatlakozási stoppot illetően

A napelemes pályázat esetén forrásbővítésre is számíthatnak a pályázók de  megszűnik a kettős támogatás

A teljes fedezetet biztosító, 100% napelem pályázat nyerteseinek a jövő év vége helyett már 2023 januárjától megszűnik a szaldó elszámolás – amely azt is jelenti, hogy a pályázók rögtön bruttó elszámolásba kerülnek át.

Ezáltal ugyanis a kormány elkerülheti a kettős támogatás fennállását, ami fontos gazdasági cél a jelenlegi periódusban. Hiszen egyrészről az energetikai korszerűsítést célzó pályázat adna teljeskörű támogatást a rendszer megvalósításához, másrészről a fogyasztó a szaldó korlátozása nélkül a hálózatra is „ingyen” táplálhatnának.  Az új módosítással az utóbbi kerül korlátozásra.

Viszont fordulatot jelent, hogy az EU-tól várható zöld korszerűsítésre fordítható források bővítése várható, ami nettó hozzájárulásként 158,7 milliárd forint, az állami kiegészítéssel pedig eredetileg 201 milliárd forintra jött ki.  A brüsszeli jelentésben most 185,9 milliárd szerepel, így előfordulhat, hogy ezzel párhuzamosan a keretösszeg is emelkedik majd. Amennyiben ez valóban így történik, lehetségessé válhat az időközben inflálódó anyagárak állami keretből történő kipótlása.

Mi lesz a hálózati csatlakozási stop sorsa? 

Az októberi bejelentést követően a hónap végén a kormány váratlanul lezárta a hálózatra csatlakozás lehetőségét. A megszabott határidőig több mint 100 000 igénybejelentő érkezett a szolgáltatókhoz, ami megint felrobbantotta a piacot. Akik a dokumentumokat benyújtották, még betáplálhatnak majd háztartási kiserőművükkel a csatlakozási stop bevezetése előtt.

Azt, hogy a csatlakozási stop meddig marad fent, eddig bizonytalanság övezte. A kormány és a Bizottság megállapodásából azonban kiderül:

„A napenergia alkalmazásának ösztönzése érdekében a lehető leghamarabb, és legkésőbb 2024. december 31-ig hatályát veszti az a nemrég bevezetett intézkedés, amely ideiglenesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba. Ennek érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezt az ideiglenes korlátozást rendszeresen, legalább hathavonta műszaki és objektív kritériumok alapján felülvizsgálja regionális szinten az átvitelirendszer-üzemeltetővel és az elosztórendszer-üzemeltetőkkel. Amint az értékelés eredménye megállapítja, hogy a hálózat alkalmas a termelt villamos energia integrálására, a korlátozást – adott esetben regionális szinten – fel kell oldani.”

Vagyis a kormány írásban vállalta, hogy 2024 évvégéig megszűnik a lakossági szinten bevezetett hálózati csatlakozási stop, és ezt követően legalább regionális szinten újra lehetővé teszi majd újabb HMKE rendszerek telepítését.  

Ez is érdekelhet…