fbpx

Itt van a 100%-os, vissza nem térítendő állami támogatás, amely elsősorban napelemes rendszerek telepítését és energetikai korszerűsítést célozza. Tehát a napelem ingyen elérhető mindazok számára, akik a pályázat feltételeinek megfelelnek. Megjegyeznénk, hogy az pályázat jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll, ezért a cikkben szereplő már publikus, hiteles információkat a kormány által közzétett kiírástervezet alapján készült.

Cikkünk folyamatosan frissül. A jelenlegi verziót közzétettük: 2021 október 20.

Megjelent a véglegesnek tűnő energetikai pályázati kiírás: Változások a 100% vissza nem térítendő támogatás igénylésére vonatkozóan

A legújabb módosítás szerint a 100% támogatás megnyitásával kapcsolatos dátum változik! Így, a korábban várható indulásként kihírdetett 2021 november 15.-i dátum december 06.-ra tolódik ki. A pályázat megnyitása ezt követően megyénként eltérő ütemben indul. Ezzel együtt csúszik a kivitelezői regisztráció megnyitása is, amely szeptember 20.-a helyett jelen állas szerint október 18-án várható. 

Október 18. napján fontos részletek módosultak! 

Kihirdették a régóta várt napelemes pályázat pontos leírását, melynek hivatalos verziója itt érhető el. Jó hír, hogy az előzetesen megfogalmazott vélemények és kritikák nagy része (amelyeket ebben a cikkben mi is összefoglaltunk) bekerült a pályázati kiírásba, így néhány rész, a pályázók köre, és a finanszírozás is finomításra került.

Nézzük a részleteket!A támogatás nem titkolt célja az volt, hogy azokat a magánszemélyeket segítsék, akik elavult fűtési rendszereket használnak, így többlet energiát fogyasztanak, ami nagyobb széndioxid kibocsátáshoz vezet. Bár a pályázat kiírója nem pontosítja, de ahogyan azt ebben és ebben a cikkünkben is bemutattuk, a támogatási rendszer fő célcsoportjának a kormányzat a lemaradó településeket, és az országos átlagot el nem érő jövedelmű tulajdonosok ingatlanjait tekinti. A kiírás eddig azonban nem finomította azt, mit is jelent az alacsony jövedelem, de a kiírás most ebben a kérdésben is rendet teremtett. 

Kik pályázhatnak?

A pályázatra most is olyan magánszemélyek jelentkezhetnek, akik a beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkeznek, és a 2020. évi személyi jövedelemadó bevallásuk szerint egy főre jutó jövedelmük 0 és 4.850.000 forint közé esik. Vagyis a maximum, havi bruttó 400.000 forintos jövedelem megmaradt, de ha egy tulajdonos nem rendelkezik jövedelemmel, vele nem osztható az összjövedelem. További pontosítás, hogy a jövedelem meghatározásakor a nyugdíjat is a jövedelmek közé sorolják.

Bevezettek egy pontozási rendszert is

Miért fontos a pontozás a 100% vissza nem térítendő támogatás igénylésekor? Mert túljelentkezés esetén (amiről itt írtunk bővebben), a pályázat elbírálói a pontszámok alapján rangsorolják a pályázókat.

Tehát, mivel a pályázatokat pontozni fogják így a jövedelem mellett figyelembe veszik majd a háztartásban élő kiskorúak számát. Ez alapján, a 2021. augusztus 30-ai állapot szerinti, az ingatlanban élő egyetlen gyermek után egy, két kiskorú után kettő, három kiskorú után három, míg ennél több gyermek esetén négy pont adható. Pontozzák továbbá azt is, hogy az adott ingatlan hol helyezkedik el, vagyis aki kedvezményezett vagy fejlesztendő járásból küldi be pályázatát, kettő, illetve három további pontot kaphat. 

Példaként

Abban az esetben ha az igénylő lakcím alapján nem kedvezményezett járásban bejelentett, ő 1 pontot kaphat. Amennyiben a régió ahonnan jelentkezik már a kedvezményezett járások közé tartozik akkor az igénylő 2 pontot kaphat. Végül pedig, a legtöbb többletpont azoknak a pályázóknak adható, akik fejlesztendő járásnak minősülő régióból jelentkeztek, ebben az esetben 3 pont jár.

Ez alapján elmondható, hogy  azok a gyermek nélküli pályázók, akik FEJLETT RÉGIÓBÓL indítják a támogatás igénylését – ilyen pl. Budapest és vonzáskörzete, valamint a Dunántúli térség megyeszékhelyei) 2 PONTOT KAPNAK. Azok a pályázók, akik  3 kiskorú GYERMEKKEL élnek és vidékről NEHÉZ SORSÚ TÉRSÉGBŐL indítják a támogatás igénylését, 7 PONTOT kaphatnak

Kik zárhatók ki a pályázatból?

A kiírás részletesen foglalkozik azok körével is, akik nem vehetnek részt a programban. Így többek között nem pályázhatnak azok, akik:

   • nem magánszemélyek
   • ahol a pályázatba bevitt épület tulajdoni lapja perjegyzést vagy végrehajtási jogot tartalmaz
   • akinek 60 napot meghaladó tartozása van,
   • aki cselekvőképtelen,
   • és aki a támogatás időpontjában a kormány tagja, de közös háztartásban élő hozzátartozójuk sem nyújhat be pályázatot.

Fontos, hogy a pályázat azonnali elutasításával jár, ha a kész anyagot nem maga a pályázó vagy meghatalmazottja nyújtotta be.

Továbbá, tisztázásra került, hogy nem nyújtható támogatás korábban kivitelezett napelemes rendszer bővítésére, cseréjére vagy korszerűsítésére.
nem vehető fel támogatás ugyanazon munkákra, melyeket – az államháztartás alrendszereiből nyújtott vagy EU-sforrásból – a jelen pályázatban feltüntetett  támogatható  céltevékenységekkel azonos tartalommal végeztek el és a korábbi pályázatban megvalósított beruházás átadás átvétele a jelen beruházást megelőző 10 éven belül történt meg.

Vagyis,  az Otthonfelújítási támogatást, Családi Otthonteremtési Kedvezményt  igénylő és korábban  elnyert azonos célú támogatásban részesülő személy ezt a támogatást nem igényelheti,  viszont ha az igénylő más tevékenységet szeretne megvalósíttatni mint a korábbi pályázat esetén, akkor nincs akadálya  a 100% támogatás napelemre szóló igénylésének.

Csak napelemre nyújtható támogatás azon ingatlan korszerűsítéséhez ha a beruházással érintett lakóépület esetén a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó amit az energetikai tanúsítványban is feltüntetett nyílászárók legalább fele – a nyílászárók össz felületére vetítve –  megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek.

Milyen ingatlanokra (nem) vehető igénybe a támogatás?

A támogatás olyan családi házakra, osztatlan közös tulajdonú ingatlanokra, pl. ikerházakra, és legfeljebb hat lakásra osztott épületrészre vagy lakásra kérhető, ahol olyan műszaki állapotban van az ingatlan, hogy az további beavatkozás nélkül is alkalmas a napelemes rendszer fogadására: így például megfelelő a tetőszerkezete és az elektromos hálózat sem igényel további fejlesztést. Két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhetnek a támogatást az érdeklődők, így:

   • tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszerhez

VAGY

   •  teljes rendszer telepítésére, vagyis hőszivattyúval ellátott, áramtárolóval (akkumulátorral) kiegészített napelemes rendszer, amihez a nyílászárók cseréjét is vállalják a pályázók.

Azonban új kitételként szerepel, hogy nem nyújtható támogatás teljes társasház korszerűsítése esetén. Itt a lakástulajdonosok  kizárólag egyénileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására.

Mekkora összeg igényelhető az energetikai pályázat a végleges kiírás szerint?

A fenti két műszaki tartalomra két különböző összeg igényelhető, amely a tervezethez képest változott. A végleges kiírás szerint a csak napelemből álló verzióra 2,9 millió, míg az elektrifikálással és energiatárolóval, vagyis akkumulátorral kiegészített rendszerek esetében 11,3 millió forint igényelhető. Mindkét esetben csak a programban regisztrált vállalkozások egyikét bízhatjuk meg, a velük kötött előszerződés a program egyik előfeltétele.

Jó hír, hogy a pályázat kiírói felismerték az utófinanszírozás nehézségeit az alacsonyabb jövedelmű családok esetén, ezért a kiírás rendelkezik egyfajta támogatási előlegről, ami külön igényelhető, és ami a támogatási összeg 13 százaléka lehet. Igénylése a https://napelem.palyazat.gov.hu/ oldalon  keresztül kérhető, amennyiben előzetesen a pályázó a Támogató Okirat tartamát elfogadta. De nemcsak a magánszemély kérhet előleget, a kivitelezők részére is megnyitották ezt a lehetőséget, így ők is úgynevezett szállítói előleget igényelhetnek, ami a megkötött szerződésben foglalt összeg 40 százalékáig terjedhet. Igénylése szintén a fenti weboldalon keresztül indítható el.

Szakértői tipp

Fontos, hogy a támogatás választó pályázó által igényelhető összeg a pályázat által érintett ingatlan műszaki állapota és a megvalósításra kerülő műszaki kombináció mentén kerül meghatározásra, ezért elengedhetetlen a pontos és szakszerű helyszíni felmérés elvégeztetése mielőtt belevágnánk az igénylési folyamatba. Ezzel meggyőződhetünk az általunk igénybe vehető összeg mértékéről.

A vissza nem térítendő támogatás után szaldó vagy bruttó elszámolási rendszerben marad-e a fogyasztó?

A pályázati kiírás kitér arra is, hogy azok, akik támogatást nyernek, a támogatással együtt vállalják, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, (erről ebben  cikkünkben írtunk bővebben) arra áttérnek, vagy ahogy a dokumentáció fogalmaz: „a Kedvezményezett a pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az új elszámolást alkalmazza.” Ezt érdemes számításba venni, és előre véggigondolni, ennek ismerete mellett a csak napelemes vagy a már energiatárolóval, vagyis akkumulátorral felszerelt, kombinált műszaki tartalomra pályázunk.

Pontosított (műszaki) részletek a 100% napelem támogatás esetén

Az inverter és a rendszer teljesítménye:

Az inverterre vonatkozó A DC méret max. 5 kWp de csak annyi van, hogy ez legfeljebb 20%-val haladhatja meg az AC-t, így csak felülről korlátos a DC méret. Itt elegendőnek találhatták a fajlagos árat  mivel nagyobb inverter felhelyezésekor rosszabb fajlagos érték adódik (Pl. 3kWp napelem esetén 5kW inverter árát a 3KWp-re kell vetíteni).

A jövedelem számítása – így változik a matek!

A jövedelemhatár megszabásakor, a tulajdonosok jövedelmét kell figyelembe venni és ezt csak a keresettel rendelkező tulajdonosok számával lehet osztani. Vagyis nem lehet a gyerekeket is bele venni a számításba, ha ott laknak ha nem. A gyerekek száma majd az elbíráláskor jön jól, mert arra kapható pluszpont.

Tehát a képlet a következő:

2021 augusztus 30.-i állapot szerinti tulajdonos(ok) összövedelme / az akkor aktuálisan bejelentett jövedelemmel rendelkező tulajdonos(ok) száma  (amely) éves szinten nem haladhatja meg a bruttó 4. 850. 000 Ft-ot.

A fogyasztás igazolása

A fogyasztás hiteles megerősítéshez kérjük ügyfeleinket és a leendő napelem tulajdonosokat, hogy áramszolgáltatójától kérje be a legutolsó éves elszámolásról szóló dokumentumot. Amennyiben az igénylő új építésű házzal rendelkezik és nem áll rendelkezésére éves fogyasztásra vonatkozó adat, az  az energetikustól bekért energetikai tanusítvány beadásával helyettesíthető. Illetve fontos, hogy a tulajdonos az ingatlanra vonatkozó lakhatási engedéllyel rendelkezzen.

A Jelentkezés és a dokumentumok feltöltése

A dokumentumok feltöltése az igénylő, vagy adott esetben az általa hivatalosan meghatalmazott személy  által történhet. Ez pedig az ügyfélkapun keresztül történik. A pályázathoz szükséges adatok feltöltése azonban csak akkor kezdhető el, ha az igénylő által kiválasztott, regisztrált kivitelező cég az igénylő adószámát regisztrálta a rendszerben. Ezért kérjük mi is mindenkitől, így a folyamatot már megkezdett ügyfeleinktől is, hogy adószámát cégünk felé továbbítsa. (Ezt az ajanlatkeres@bestsolar.hu emailcímre várjuk).

Mikor nyújtható be a 100% támogatás?

A 201 milliárd forintos keretösszeg az előzetes felmérések szerint 23.320 napelemes és 11.600 kombinált pályázatra lesz elegendő. Érdemes tehát sietni az előszerződések megkötésével, ami a pályázat előfeltétele. Az előszerződések megkötése december hatodikán indul, megyénként eltérő időpontokban, ehhez érdemes áttanulmányozni a pályázat részletes kiírását a lent található linken. A kiírás tartalmazza még a régiónként változó keretösszeget mind a napelemes, mind pedig a kombinált műszaki tartalom esetére. Az a pályázó, aki támogatást nyert, maximum 14, illetve 18 hónap alatt kell, hogy megvalósítsa az elnyert beruházást.

De mi is az a Kivitelezői lista, kik szerepelnek rajta?

A Kivitelezői lista a pályázatban résztvevő, előzetes regisztrált kivitelezőket gyűjti össze. A listán szereplő cégek a pályázati anyaguk alapján egyfajta előszűrésen vesznek részt, szigorú szabályok mentén értékelik megfelelőségüket. Így kivitelezői listára való felkerülés feltétele, hogy  a vállalkozás két lezárt üzleti évvel, valamint megfelelő jogosultságú szakemberekkel rendelkezzen. Kizárnak minden olyan céget, ahol felszámolási vagy csődeljárás van érvényben. Aki megfelel az előírásoknak, az alábbi tevékenyégekben nyújthatnak kivitelezői segítségeket a pályázóknak: Napelemes rendszer telepítése, azon belül:  
 • a rendszer teljes telepítése, beleértve annak beüzemelését is, valamint a HMKE kialakításához szükséges tervezési és engedélyeztetési munkálatok
 • Energetikai korszerűsítési munkálatok, így például nyílászárócsere, további tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása.