fbpx

Tudjuk milyen nehéz a legjobb napelemes cég kiválasztása, ha laikusként állunk e kihívás előtt. Természetesen a rendszer is akkor lesz megfelelő,  ha megbízható és profi cégre bízzuk magunkat.  Ezért szakértőink összeszedték az 5 fő szempontot és  9 kulcskérdést, ami alapján szűrni tudjuk a kivitelezőket.

Hogyan válasszunk megbízható napelemes céget rendszerünk kivitelezéséhez?

Az 5 legfontosabb tényező és 9  kulcskérdés

 A napelemes rendszerek telepítése komoly beruházás, aminek hosszútávon érezzük hatásait. Ezért sokakban felmerül a kerdés, hogy vajon melyik a legjobb napelemes cég, akit érdemes megbízni ezzel a feladattal? Hiszen fontos, hogy szakmailag felkészült és megbízható napelemes céget válasszunk a tervezéshez és a kivitelezéshez, aki biztosítja, hogy a befektetett pénzünk hosszútávon megtérül. Öt lépésben foglaltuk össze a tennivalókat, hogy megkönnyítsük a választást a piacon jelenlevő közel 300 cégből. 

Első lépés: ellenőrizzük le a napelemes cégeket

A megfelelően kivitelezett napelem rendszer a következő 30-35 évre megváltoztatja az életünket, ezért nem mindegy, kit választunk ennek kiépítésére. A rossz döntés nemcsak a rendszer haszontalanságát, de a garanciális javítások és a napelemes rendszer karbantartásának elmaradását is jelentheti. Ezért jól járjuk körül a témát, és ne csak egyetlen cégtől kérjünk ajánlatot napelemes rendszerünkre. Az ismerősök által ajánlott vagy a Google találatok között szereplő cégeket ellenőrizzük le, mielőtt ajánlatot kérünk tőlük. Hogyan tegyük mindezt? Nézzük át a cég weboldalát, keressük meg a referenciáit! Elengedhetetlen, hogy ezeket a cég bemutassa weboldalán, hiszen ezzel bizonyítja szakmai előéletét. Külön figyeljünk rá, találunk-e a weboldalán 5-10 éve sikeresen üzemelő rendszert, amit referenciaként feltüntet, hiszen a telepített napelem rendszer nemcsak a szakértelmet, de a cég nagy múltját is bizonyítja.

   • Az sem baj, ha átnézzük a weboldal kínálatát. Fontos, hogy ezen a platformon kellő mennyiségű tippel, cikkel, ötlettel lássák el a fogyasztót. Olvassuk el és figyeljünk rá: minden cikket és anyagot értünk, számunkra is hasznos és releváns értéket képviselnek? Ha a jövőben ezzel a céggel dolgozunk, értenünk kell majd egymást, és szakzsargon mentesen is válaszolnia kell majd a kérdéseinkre.
   • Ellenőrizzük a cég pénzügyi háttérét! Erre már nemcsak személyesen van mód, használjuk a Cégközlöny.hu vagy az Opten Light valamelyikét, hogy megtudjuk, a cég mikor alakult, milyen tevékenységekre specializálódott. Itt láthatjuk azt is, vannak-e elmaradásaik a határidős befizetéseikben, illetve milyen bevételek mellett üzemel. Minden adat fontos információt jelent, ezért alaposan járjuk körül a cég előéletét és fontosabb mutatóit!

Második lépés: kérjünk ajánlatot és tegyük fel a megfelelő kérdéseket

Ha az első lépésben kiválasztott 8-10 cégből csak 6-7 felelt meg a fenti feltételeknek, akkor tökéletesen jártunk el. Ennél a lépésnél további napelemes cégek esnek majd ki a rostán. Mert az ajánlatkérés során nem csupán azt  tudhatjuk meg, hogy mennyibe kerül majd a napelemes rendszer, de a cég szakértelmét, pontosságát, illetve az ügyfélhez való hozzáállását is megtapasztalhatjuk. 

A helyszíni felmérés nélkülözhetetlen a megfelelő, szakszerű és pontos árajánlat elkészítéséhez, ezért aki nem végez helyszíni felmérést, annak kételkedjünk a szakértelmében. Ha a kivitelező felveszi velünk a kapcsolatot és helyszíni felmérést egyeztet velünk, arra is figyeljünk, azt hogyan teszi: hogyan kommunikál velünk, megadja-e a választ a közben felmerült kérdéseinkre, pontosan érkezik-e a helyszínre, és tud-e válaszolni az alábbi kérdésekre:

Harmadik lépés: ne a legolcsóbbat válasszuk!

Mire a harmadik lépéshez értünk, minden bizonnyal már csak 4-5 cég versenyez a napelem telepítésének lehetőségért. Az árajánlatok megérkezésével (amit valószínűleg nem minden cégtől kapunk meg időben és hiánytalanul) a legfontosabb döntéshez jutottunk: ki kell választanunk a számunkra megfelelő ajánlatot. Fontos, hogy csak megbízható gyártó kiváló minőségű termékeit válasszuk. Egy néhány százezer forintos árkülönbség nem mindig hoz hasznot: ezzel sok esetben csak a nem megfelelő garanciális hátteret vásároljuk meg. Hosszútávon – egy háztartási napelemes rendszer esetén 30-35 évre – a minőségi hiányosságokból adódóan drágább lesz a rendszerünk üzemeltetése. Ökölszabály, hogy a napelem rendszer esetén három alapegység árán ne spóroljunk

   • a napelemek minőségén: ez teszi ki a rendszer értékének 70%-át, így talán érzékelhető, hogy ezen áll vagy bukik az egész rendszer hatékonysága és teljesítménye is.
   • az inverter minőségén: ha lehet, a legnagyobb és egyben a legmegbízhatóbb gyártótól válasszunk
   • a tartószerkezet minőségén: sokan ez utóbbira nem fektetnek elég hangsúlyt, pedig egy korrodálódott tartószerkezet befolyásolhatja az egész rendszer megbízhatóságát

Negyedik lépés: figyeljünk a garanciákra!

A napelemes rendszerek esetében kétféle garanciát különböztetünk meg:

   • a termékgaranciát
   • és a teljesítménygaranciát. 

A kétféle garancia alapos ismerete mellett mindig a lehető legjobb garancia mellett döntsünk. A  termékgarancia mindenki számára ismert fogalom, az azonban már nem, hogy néhány minőségi termék esetében nemcsak 10 éves garancia érhető el, léteznek 20 év garanciát kínáló napelemgyártó cégek is. Így a garanciális időtartamon belül, ha az abban megszabott feltételek mellett meghibásodik a rendszerünk, azt a gyártó önköltségén javítja vagy akár lecseréli. 

A teljesítménygarancia a napelemes rendszer teljesítményére vállalt garanciát jelöli. Ha ez a garancia 80%, az azt jelenti, hogy a napelemes rendszer teljesítményére a gyártó 25 éven át 80%-os teljesítményt garantál, vagyis 25 év múlva is ezt a teljesítményt kell produkálnia a napelemes rendszerünknek. 

 

Ötödik lépés: a karbantartást se felejtsük el

 

A telepítés nem jelenti a feladatok végét, hiszen karbantartás nélkül senki sem garantálja a biztos megtérülést. Nemcsak az invertert, de a kábelfolytonosságot, a panelek és a csatlakozót épségét is ellenőrizni kell, ezért jó, ha olyan napelemes céget választunk, aki már az kivitelezés előtt felhívja erre a figyelmünket. A megbízható cégek időszakos felülvizsgálatot végeznek, hogy így biztosítsák a hatékony működést. Az sem baj, ha a kivitelezőre nemcsak a karbantartások, felülvizsgálatok esetén számíthatunk, hanem a gyártói garanciák, illetve a garanciális ügyintézés kapcsán is. A minőségi termékek esetén ugyanis a hivatalos szakszervíz háttér is biztosított, ehhez azonban szükséges, hogy a kivitelező és a gyártó cég kapcsolatban álljon egymással. 

Ezt a 9 kérdést érdemes feltenni a kivitelezőnek a napelem telepítése előtt, hogy a számunkra legjobb napelemes céget tudjuk kiválasztani: 

 1. Tartalmazza az árajánlat a teljeskörű áramszolgáltatói ügyintézést?
 2. Mi a háztartási napelemes rendszer telepítésének folyamata és meddig tart?
 3. Van-e felmérési díj feltüntetve a tervezésben?
 4. Mi történik, ha a csatlakozási pont nem alkalmas a rendszer bekötésére?
 5. Mi történik, ha a rendszert nem veszi át az áramszolgáltató?
 6. Tervez-e monitoring rendszert, és ha igen, tud-e erre példát mutatni?
 7. Mik a napelemes rendszer garanciális feltételei?
 8. Ad-e a telepítő hozamelvárást és azt garantálja-e?
 9. Milyen dokumentumok szükségesek az átadáshoz?

Szakértőnk tippje

Az átadáshoz szükséges: Tervdokumentáció, szabványossági és biztonságtechnikai felülvizsgálati jegyzőkönyv, garancialevél, műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv – szakértőnk tippje: amibe érdemes a napelemes rendszer tulajdonosának bejegyeznie a rendszerrel, illetve a kivitelezéssel kapcsolatos észrevételeit)