fbpx

Napelemes rendszerre adott gyártói garancia szempontjából még a legnagyobb gyártók esetében is fontos: a biztonságtechnikai felülvizsgálat. Nem sokat hallunk róla, pedig ennek elvégeztetése a fogyasztó felelőssége, és a napelem illetve az inverter garanciáját nagyban befolyásolja. Nézzük, hogyan változott a biztonsági felülvizsgálatra vonatkozó szabályozás.

Biztonságtechnikai felülvizsgálat nélkül nincs garancia a napelemes rendszerre

Egy napelemes rendszer, vagyis egy háztartási méretű kiserőmű telepítése a fogyasztó és a rendszert telepítő cég számára is kötelezettségeket ír elő. Ilyen például a biztonságtechnikai felülvizsgálat is, enélkül a kiépített napelemes rendszer nem kapcsolható a hálózatra. A vizsgálati jegyzőkönyv megszerzésének felelőssége a fogyasztót terheli, ami kötelező feladat az energiatermelő rendszer létesítésekor. A felülvizsgálat szabványrendszere azonban nemrégiben változott, így érdemes a legfontosabb módosításokkal megismerkedni. Cikkünk ebben nyújt most segítséget.  

A napelem és az inverter garancia is csak abban az esetben érvényes, ha a biztonságtechnikai felülvizsgálat szabályosan történt 

A biztonságtechnikai felülvizsgálat kötelező, hiszen az érvényes felülvizsgálati jegyzőkönyv nélkül az áramszolgáltató megtagadja a rendszer hálózatba kapcsolását.  Azonban ennek meglétéhez a fogyasztónak is elemi érdeke fűződik. Egy nem megfelelő, balesetveszélyes villamos hálózattal rendelkező épületesetében a tűzveszély kockázata sokkal magasabb, ami nem csak az épületben okozhat visszafordíthatatlan károkat, de valós életveszélyt is jelenthet. Emellett, fontos megemítenünk, hogy a gyártók mint például a Fronius garanciája is abban az esetben érvényes, ha a rendszer meghibásodása nem a fogyasztó felelőssége. Ezért a napelemes rendszer megrendelése előtt célszerű elvégeztetni a biztonságtechnikai felülvizsgálatot, így már a beruházás előtt megbizonyosodhatunk a villamos hálózat állapotáról.  

Új rendelet, egységesített felülvizsgálat

Nemrég változott meg a villamos berendezések méréseket és az azok eredményeit kiértékelő ellenőrzésének rendszere, az új szabályozás pedig új fogalmakkal bővítette a jegyzőkönyvet. A módosított rendelkezés az eddig ismert szabványossági felülvizsgálatot megszüntette, ami azt vizsgálta, hogy a rendszert szabványosan telepítették-e. Sőt, az áramütés elleni védelmet vizsgáló szerelői ellenőrzést is kivezette a rendelkezések közül. Ezek azonban nem tűntek el a vizsgálati rendszerből. Az új villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat ezeket összeolvasztotta, így a biztonságtechnikai felülvizsgálat a villamos berendezés áramütés elleni védelmének és szabványos állapotának együttes és teljeskörű felülvizsgálatát írja elő. Jó tudni, hogy a villámvédelem, az elektrosztatika, illetve ezek ellenőrzése változatlanul az OTSZ hatálya alatt maradt, ebben tehát nem történt változás.

A biztonságtechnikai felülvizsgálat részletei

Az új szabályozás  meghatározza, hogy a méréseket és számszerű eredmények kiértékelését tartalmazó vizsgálatot különleges erősáramú villamos szakképzettséggel rendelkező ellenőrizheti. Ehhez viszont minden felülvizsgálatot végző szakember számára kötelezővé válik az ötévenkénti szakmai továbbképzés. A rendelet kitér a szakmai képzés részleteire is, így meghatározza a vizsgaszervezés minden részletét, követelményét, szabályát, sőt, a vizsgák szakmai felügyeletét is. A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet és a hozzá kapcsolódó Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat teljes egésze itt olvasható el.  

Napelem tűz? Alapos biztonságtechnikai felülvizsgálattal elkerülhető

A rendelet azt is rögzíti, mi a műszaki biztonsági szakember feladata a felülvizsgálat során: azt kell dokumentálnia, hogy a vizsgált hálózat és a rendszer teljesíti-e a vonatkozó szabványokban előírtakat, vagy azzal műszakilag egyenértékű megoldásokat tartalmaz. A szabályozás tisztázza, hogy az első alkalommal, majd a további, rendszeres vizsgálatok is kiterjednek az áramütés elleni védelem, valamint a tűzvédelmi jellegű vizsgálatra. A rendelet kitér az előírt villamos kivitelezési dokumentációhoz tartozó üzemeltetési útmutató részleteire, a tervezői egyenértékűségi nyilatkozat alapvetéseire, de meghatározza a szabványossági nyilatkozat, illetve jegyzőkönyv főbb elemeit is. A dokumentációhoz azonban nem ad kötelezően használandó mintát, így azokat a MSZ HD 60364-6 szabvány alapján érdemes elkészíteni.

    Hogyan zajlik a biztonságtechnikai felülvizsgálat?

    A biztonságtechnikai felülvizsgálattal szerencsére számos szakember foglalkozik, akik ismerik az új szabályzást, és ennek mentén, már az új rendeleti előírásokat betartva készítik el a jegyzőkönyvet. Így a vizsgálati folyamat a fogyasztó számára nem jelent különleges utánajárást. A felülvizsgálat egyszerűen megoldható, ugyanúgy, mint bármilyen más energiatermelő rendszer során. Érdemes a lakóhelyhez, illetve a telepítendő rendszerhez közel található szakembert, céget választani.  A vizsgálatot végző ilyenkor általában bekéri a fogyasztó adatait, a vizsgálandó rendszer eddig elkészült villamos dokumentációit. Az adatok feldolgozása után a fogyasztó egy árajánlatot kap, ennek elfogadása után a kiválasztott vállalkozó az előre egyeztetett időpontban elvégzi a méréseket és a helyszíni felülvizsgálatot. A dokumentációt a vizsgálati eredmények alapján készítik el, majd az elkészült jegyzőkönyvet a fogyasztó rendelkezésére bocsátják.    

    Ez is érdekelhet…