fbpx

Szakértőink pontosítják mit jelent a sokat emlegetett Tier-1 lista, mi derülhet ki belőle a fogyasztó számára és mi nem? Az ajánlat elkészítése során ezt a listát is szem előtt tartjuk, hogy mi is biztosak legyünk a választásban. Eláruljuk a részleteket.

Mit tudhatunk meg a Bloomberg Tier-1 listáról? 

A Bloomberg New Energy Finance minden évben közzéteszi Tier listáját, amelyben a világ legnagyobb napelemgyártóit rangsorolja. A világ szakmai fórumai és a fotovoltaikus piac is lélegzetvisszafojtva várja, kik kerülnek az élre, és kik hullanak ki a rangsorból. Azt azonban már csak kevés fogyasztó tudja, milyen elvek alapján és mit listáz a Bloomberg, és mit is jelent pontosan a Tier-1 kategória. Mi derülhet ki a listából? Következtethetünk-e a minőségre a Tier-1 kategória alapján? Ennek járunk most utána.

Ha beruházunk, napelemes rendszert telepítünk, az egyik legfontosabb szempont számunkra, hogy a lehető legmegbízhatóbb rendszerelemeket vásároljuk meg. De melyik inverter és a napelemes panel tekinthető igazán megbízható, kifogástalan minőségű terméknek? A kérdésre nem olyan nehéz a válasz, ha több évtizedes szakmai tapasztalatunk van a piacon. De mit tehetnek a fogyasztók, akik életük folyamán általában csak egyszer találkoznak a választás problémájával? A legfontosabb tanácsunk: ne dőljenek be a marketingfogásoknak. A gyártók ugyanis sokszor vevőcsalogatóként hirdetik a különböző elnyert termékdíjaikat, a listahelyezéseiket, pedig az elnyert címek nem biztosítják a termékek időtállóságát, hosszú, problémamentes működését. 

Bloomberg Tier-1 kategória: garancia a napelem minőségére? 

A Bloomberg Tier-1 listáján szerepelni a világ minden napelemgyártója számára rendkívüli elismerés, így a cégek igyekeznek megfelelni az amerikai vállalat minden kívánalmának. Ha kell, pénzügyi adataikat, gazdasági mutatóikat ők maguk küldik el a Bloombergnek, és ha csak a Tier-3-as listáig jutottak el, azon dolgoznak, hogy ott lehessenek a Bloomberg topligájában.

De miért olyan fontos és mire használható a minősítés? A hiedelemmel ellentétben, a minden évben előfizetési díj fejében olvasható lista nem a napelemek minőségi mutatói alapján készül. A Tier 1-2-3-as rangsor a világ napelemgyártóinak „bankállóságát”, pénzügyi stabilitását és termékfejlesztésbe invesztált tőkéjének nagyságát vizsgálja. Fontos, hogy a Bloomberg nem veszi figyelembe a gyártott termékek minőségét, és nem foglalkozik a termékpalettával.

Ám a lista mégis megnyugtató lehet azok számára, akik megfelelő szakmai múlttal, tökéletes pénzügyi háttérrel, és a kutatás-fejlesztésbe legtöbb pénzt invesztáló napelemes gyártót keresik, hiszen az értékek mutathatják a vállalat szakmaiság iránti elhivatottságát.

Termékminőség vagy pénzügyi stabilitás: Mi derül ki a Bloomberg Tier-1 minősítésből?

Tehát mivel a Bloomberg Tier-1 toplistán szereplők cégeknek szigorú kritériumokat kell teljesíteniük ahhoz, hogy beválogassák a legnagyobbak közé, itt  nem elég az ismert és jól csengő márkanév, a rangsorba kerülni csak a következő szempontrendszer alapján lehet:

   • A globális piac meghatározó szereplőjeként minimum 5 évet kell felmutatnia, vagy az elmúlt két évben legalább hat különböző forrásból (leginkább kereskedelmi bankok, vagyis nem fejlesztési, valamint export-import pénzintézetek) finanszírozott, 1,5 MW kapacitású projektet kell tudnia felmutatni.
   •  Nem lehet csődeljárás alatt, nem mutathat fizetőképtelenséget, illetve nem lehetnek teljesítetlen követelései.
   • Fejlesztéseik és gyártási automatizációjuk a lehető legelőremutatóbbak lehetnek, így minimalizálva az emberi mulasztásból eredő hibalehetőségeket.
   • A Tier-1 lista szereplői mindig a Tier-rendszer alsóbb fokairól kerülhetnek ki, vagyis a vállalatnak rendelkeznie kell valamelyik alacsonyabb fokozattal, mielőtt a toplistára kerülhet.

A Bloomberg a fotovoltaikus gyártók beküldött adatait, kapacitási és K+F-ről szóló üzleti jelentéseit más forrásból is ellenőrzi, így bizonyosodik meg arról, hogy a kialakult ranglista hiteles és objektív lesz. Ez azonban a termékek minőségi színvonalát nem, csak a gyártó cégek pénzügyi stabilitását, illetve fejlesztés iránti elszántságát mutatja.

Miért fontos akkor mégis a Bloomberg (Tier1) lista? 

Nagyberuházók, az napelemes erőművet telepítők számára mégis rendkívüli hasznos pénzügyi jelentés a Bloomberg Tier-1 listája, hiszen a cégek pénzügyi megbízhatósága például egy milliárdos beruházás során rendkívül fontos tényezője lehet a sikernek. De a mutatók a magánemberek számára is hasznosak lehetnek ahhoz, hogy megismerjék a legnagyobb volumeneket gyártó cégeket, és a fejlesztésekre költött forrásokból következtessen a napelemgyártó jövőbe vetett tőkéjére.

Szerencsére a világ szakmai és forgalmazói portáljai, közöttük például a Solar Reviews, a Solar Analytica és a Renvu minden évben foglalkozik a Bloomberg Tier-1 rangsorának legfontosabb változásaival (a lista publikusan, csak előfizetési díjért vásárolható meg, változásait, a negyedéves rangsor csak a Bloomberg engedélyével tehető közzé), és felhívja a figyelmet arra is, hogy a ranglistát inkább irányadónak használjuk, mintsem kész tényeknek, ezért nem szükséges a lista negyedéves korrekcióját nyomon követnünk ahhoz, hogy a legmegbízhatóbb gyártók termékei közül válasszunk.

 Akik mindig a legmegbízhatóbb napelem gyártók között szerepelnek a Bloomberg Tier-1 listán

Az eredmény most sem meglepő, hiszen a szakmai fórumok is évről-évre ugyanazokat a márkákat emelik ki, ha gyártói megbízhatóságról beszélnek. Így, ha a pontos rangsort nem is, de a listán szereplő gyártók nevét érdemes megjegyeznünk: 

·       Sunpower/Maxeon

·       LG Solar

·       Hanwha QCells

·       Jinko Solar

·       LONGI

·       First Solar

·       Trina Solar

·       Canadian Solar

·       Risen Energy

·       JA Solar

Forrás: www.bloomberg.com

Szakértői tipp! 

Az élboly évről-évre szinte a legnagyobbakból kerül ki, így a Jinko, a Hanwha QCells, az LG Solar, a JA Solar és a Canadian Solar szinte minden negyedévben a legrangosabb helyek egyikén szerepel. A top tízes listán túl az első 20-30 legnagyobb között ott szerepel még a Suntech, a Hyundai, a Jinergy, és a Sharp is, ezért a szakemberek szerint, ha ezek közül a termékek közül választunk, később nem bánjuk meg döntésünket.

A Best Solar szakemberei hosszú évek óta a legnagyobb és legmegbízhatóbb gyártók termékeivel foglalkoznak, ezért érdemes kikérni szakmai csapatunk tanácsát, mielőtt eldöntjük, milyen elemekből építjük fel háztartási méretű kiserőművünket.

Ez is érdekelhet…