fbpx

A német cég csavart egyet a napelem telepítésen, lehetővé téve a fogyasztóknak, hogy ne csak családi házra, lakásba is képesek legyenek napelemet telepíteni. Méghozzá az erkélyre, amivel új piacot nyitott, így opcióvá vállhat a napelem telepítése olyan épületeken mint egy társasház napelem pályázat nélkül is. Mutatjuk a részleteket. 

Erkélyre szerelhető napelem, amivel a We Do Solar új piacot nyitott 

Ahogyan világszerte terjed a megújuló energia használata, úgy a technológia is egyre egyszerűbb és felhasználóbarátabb megoldásokat kínál a fogyasztóknak. Elég, ha csak arra gondolunk, a napelemes rendszerek általában családi házra vagy társasház közös megegyezésével a közös tetőfelületre telepített rendszerek voltak, de mára egyre több olyan termék jelenik meg a piacon, amely azoktól sem veszi a „zöld áram” lehetőségét, akik lakásokban élnek, például egy nagyváros közepén. 

Az egyéni, fogyasztói telepítés igénye régóta akut probléma azok számára, akik nem családi házban élnek, így saját tetőfelülettel nem rendelkeznek, a telepítés lehetősége pedig társasházi szabályokhoz, valamint általában pályázathoz kötöttek. Most viszont érkezik egy opció, ami telepíthető olyan közösségi terek esetén is mint lakás, vagy  társasház napelem pályázat igénybevétele nélkül is. Bár Németországban már három évvel ezelőtt is „telepítettek” olyan rendszereket, amelyeket általában a lakások erkélyén szereltek fel, ezek azonban kísérleti jellegűeknek számítanak. Először Freiburg városában indítottak egy mintaprojektet, melynek keretében 25 ezer euróval támogatták az erkélyre telepített napelem rendszerek telepítését, ez pedig fogyasztónként 200 eurós támogatást jelentett a pályázóknak.

Sikeres pilot projekt után új közönséghez ért el a We Do Solar 

A pilot projekt sikeres lett, a példa pedig tovább terjedt, és az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Gütersloh településen már egy komplett társasház minden erkélyére paneleket szereltek, hogy ezzel csökkentsék a privát rezsiköltségeket. Bár ezeket kezdeményezéseket még központilag támogatták, és minden bizonnyal a teljes társasház beleegyezésére szükség volt, a berlini We Do Solar ezt a lehetőséget továbbgondolva olyan erkélyre szerelhető napelem rendszert szeretett volna létrehozni, amely – mint egy egyszerű IKEA-bútor, – könnyen összeszerelhető és rögtön használható, sőt, nem kell hozzá engedély sem, hiszen az ezzel megtermelt energiát nem kötjük az elektromos hálózatba.

Miből áll az erkélyre szerelhető napelem?

A mini méretű naperőmű a modulok által megtermelt energiát az inverterek segítségével váltóárammá alakítja, majd ezt az áramot a konnektoron keresztül a lakás elektromos hálózatába táplálja. Vagyis, ha éppen áramot fogyaszt valamelyik háztartási gép, az áramot nem a szolgáltató rendszeréből, hanem az erkélyen termelt árammennyiségből fedezi majd részben vagy egészben. 

Csak két alapfeltétel kell a megfelelő működéshez: egy napos erkély és egy kültéri aljzat. A kifejezetten erkélyekre fejlesztett rendszer 8 Kínában gyártott panelből áll, amelyek egyenként 99 monokristályos zsindelyes napcellából épülnek fel, hatékonyságuk pedig 21,33 százalék. Az EFTE hátlapú modulokat elég felcsíptetni a korlátra, majd az egyes panelekhez tartozó invertereket össze kell kapcsolni, majd a rendszer utolsó kábelét a konnektorba dugni és a meglepő működésű rendszer termelésre kész.

 

Az EON pedig megkülönböztet kisfeszültségű, valamint középfeszültségű fogyasztási helyeket, jellemzően a lakossági fogyasztók, illetve a közintézmények tartoznak a kisfeszültségű hálózat végfelhasználói közé. Számukra a hálózatbővítés vagyis a teljesítménybővítés ára a következő tételekből épül fel:

A Home office és a városi élet ötvözete hívta életre az erkélyre szerelhető napelemet 

A 640 Wp csúcsteljesítményű rendszer akár 5,12 kWp leadására is képes lenne, persze az ideálistól eltérő tájolás, és a nem tökéletes beesési szög miatt a nyolc kis modul nem adja le ezt a teljesítményt, de megfelelő tájolású erkélyen a rezsit nagy részét megspórolhatjuk vele. Mivel a rendszer nem képes ugyanarra, mint a családi házakra telepített HMKE rendszerek, vagyis, hogy a szolgáltató rendszerébe visszatáplálja a felesleget, az éppen megtermelt energiát mindig valamilyen háztartási eszköznek el kell fogyasztania.

Ami, ha belegondolunk, néhány helyzetben különösen előnyös lehet:  hiszen a hűtő, a fagyasztó, vagy home office esetén a laptopok, a számítógépek és a router is folyamatosan energiát fogyaszt, a megtermelt energiát így rögtön el is használhatjuk. A rendszer feltalálói szerint optimális működéssel a teljes áramfogyasztásunk akár 20-25 százalékát is megtermelhetjük a saját erkélyünkön. Az erkélyre telepíthető napelemes csomag induló ára Németországban közel 1300 euró, amely forintra átszámítva több mint 500 ezer forint.

Illetve, ha számításba vesszük, hogy a gyártó 25 év garanciát vállal a termékre, amely bármikor leszerelhető és továbbszállítható, azt jelentheti, hogy bárhova költözünk, a rendszer mindenhol képes lesz a jövőben fogyasztásunk kiegészítésére. Sőt, Németországban CO2-tanúsítványaikért cserébe akár ingyen is hozzájuthatnak azok, akik e-autó tulajdonosok. De egyre nagyobb az érdeklődés a termék iránt munkaadói oldalról is, hiszen az állandósult home office arra ösztönözte a cégeket, hogy építsék be a munkavállalóknak kínált juttatási csomagba a megújuló energiatermelés lehetőségét is. Vagyis a We Do Solar terméke iránt minden bizonnyal rendkívüli lesz az érdeklődés, amely segítheti elérését és sikerességét más országokban, így talán Magyarországon is.

Társasház és a napelem pályázat: vele vagy nélküle? 

Időről időre találkozhatunk olyan napelem telepítésre kiírt pályázatokkal amelyek társasházak korszerűsítését támogatják. Azonban, természetesen ez ritkábban történik, mint ahogy az igény felmerül egy-egy lakóközösség részéről. Természetesen önerőből is megvalósítható napelem társasházon, ehhez viszont a lakók megegyezése szükséges.

Általában azzal találkozunk, hogy ugyan szeretnének a lakók napelem rendszert, mégsem biztosak benne, hogy érdemes önerőből nekivágniuk egy ekkora projektnek, hiszen számukra akár a költözés lehetősége is fennáll. Ebben az esetben tanácsolni szoktuk, hogy ugyanúgy mint egy családi ház esetén, a napelemre fizetett önrész mértékét adják hozzá az eladásra kínált lakás értékéhez.

Azonban, az erkélyre szerelt napelem is különösen hasznos megoldásként szolgálhat akkor ha a társasház napelem pályázat nélkül szeretné biztosítani lakói számára a megújuló energiát, legalább részben fedezve ezzel a lakók fogyasztását. Fő probléma ugyanis társasházak esetén, hogy egyrészt egyhangú döntést követően kezdhet bele a lakóközösseg napelem telepítésbe, másrészt ahogy már említettük, nem mindegy milyen anyagi fedezet áll rendelkezésre egy a társasház esetén napelem pályázat mellett is nagyobb volumenű projekt fedezésére. 

Ez is érdekelhet…