fbpx

A változások kérdpéseket vetnek fel a visszatáplálás jövőjével kapcsolatban is. 

 

A jövőben gyorsabbá válhat az engedélyeztetés, átmenetileg viszont lehetetlen a hálózatra visszatáplálás

Az október 26-án megjelent kormányrendelet alaposan átalakítja a napelemes piacot, ugyanis a rendelet értelmében csak azok kaphatnak visszatáplálási lehetőséget a villamosenergia-hálózatba, akik ezt alig négy nap alatt, október 31-ig bejelentették. Mi és hogyan változik így a napelemes rendszerek háza táján? Cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat. 

 

Összefoglaló

  • Valóban leterhelt a villamos energia hálózat?
  • Mire számíthatunk a rendelet közzététele után, ha napelem telepítés előtt állunk? 
  • Meddig tart ez az állapot, és mitől válik gyorsabbá a jövőben az engedélyeztetés?

 

 

Valóban leterhelt a villamosenergia-hálózat? 

A kérdésre igen és nem is a válasz. Ugyanis az ország nyugati részében, valamint nagyobb városok körül jellemzően nagyobb a HMKE rendszerek aránya, azonban az ország más pontjain viszont a bőven kivitelezhető lehetne még a napelem rendszerek kiépítése. Vagyis az áramszolgáltató leterheltségi mutatói szerint még lehetőség lenne azokon településeken elektrifikációs fejlesztéseket végezni, ahol igény mutatkozik a háztartási méretű kiserőművel iránt. 

Mi változik a jövőben a rendelet szerint? 

A Kormányrendelet szövegezése szerint csak olyan háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, ami saját áramfogyasztását termeli meg, átmeneti feleslegét pedig nem táplálhatja vissza a szolgáltató hálózatába, vagyis átmenetileg a hálózatra csatlakozás felfüggesztésre kerül. A rendelet a részleteket nem tisztázza, a részletekre az elosztói szabályzat ad majd választ. 

Mit tehetek, ha telepítés előtt állok? 

Ahogyan az elmúlt napokban-hetekben is jeleztük, a legfontosabb, hogy aki telepíts előtt áll, minél előbb nyújtsa be igénybejelentését, hiszen elég csak az igénybejelentés ahhoz, hogy október 31-ig még engedélyt kaphasson a klasszikus értelemben vett szaldós elszámolás alkalmazásához. 

Mi számít igénybejelentésnek? 

A rendelet szavai szerint igénybejelentésnek számít minden, a hálózati engedélyes, vagyis az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán, illetve online felületein, az erre a célra készített formanyomtatvány kitöltése és beküldése, illetve a felhasználói hely azonosítójával és fogyasztó adataival beküldött, a napelemes rendszer telepítésére irányuló nyilatkozat. 

Meddig tart ez az állapot? 

A rendelet úgy fogalmaz, hogy a közcélú áramhálózat fejlesztési tervét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elkészíti, majd annak véghajtásáról, ütemezéséről később rendeletben határoz majd. Vagyis amint elkészülnek a fejlesztéshez kapcsolódó térképek és ütemtervek, arról tájékoztatják majd a fogyasztókat és a telepítőket. 

Miben ad engedményeket a rendelkezés a jövőben? 

A megjelent rendelet nemcsak a hálózatra csatlakozás felfüggesztését, de az úgynevezett mikrogridek létrehozását is elősegítené. Ennek lényege, hogy a HMKE tulajdonos magánvezeték hálózatot építhet ki más fogyasztókkal, hogy az általa megtermelt villamosenergiát velük megossza, illetve – ha szükséges – tőlük vételezzen. 

Mit jelent, hogy gyorsabbá válik az engedélyeztetés? 

A rendelet további része segítené a 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű kiserőművel engedélyeztetésének eljárását, vagyis azok, akik ekkora méretű rendszert szeretnének a jövőben, műszaki tervüket alig három nap alatt bírálják el, így meggyorsítva a további munkafolyamatokat. A 10,8 kVA-t meghaladó, de 50 kVA-t el nem érő napelemes rendszerek pedig a jövőben az igény benyújtása után, a műszaki-gazdasági tájékoztató alapján, a saját felelősségére megkezdheti majd a telepítési munkálatokat. Jelentősen meggyorsítják a készre jelentés átfutását is.

A rendelet arról határozott, hogy a szolgáltató a jövőben nyolc napon belül időpontot kell, hogy egyeztessen a napelemtulajdonossal, hogy 30 napon belül megtörténhessen a helyszíni ellenőrzés, így minél előbb termelhessen a fogyasztó napelemes rendszere.

Mit javaslunk mi a lakossági fogyasztóknak? 

Aki indult a vissza nem térítendő pályázaton, annak érdemes élni a rendkívüli lehetőségével, és telepíteni a rendszert még akkor is, ha ahhoz némi önerőre lesz szüksége. A hálózatfejlesztés ugyanis hosszadalmas feladat lesz, így most még nem látható, mikor lesz – ha egyáltalán lesz – lehetőség a hálózatra való csatlakozásra, és arra, hogy egy napelemes rendszer bekerülési költségének alig harmadáért ingatlanunkon egy hálózatra visszatápláló, szaldós elszámolású rendszer üzemeljen. 

A teljes rendelet szövege itt, a Közlöny aktuális számában érhető el.

Ez is érdekelhet…