fbpx

Napelem összehasonlítás cikksorozatunk első részeként a Jinko Solar Tiger Pro és a Risen Titan S napelem modulok tulajdonságait és minőségét vizsgáljuk. 

Jinko Solar vagy Risen – Segítség, melyik napelemet válasszam? 

Hogyan válasszunk napelemet? Mit érdemes figyelembe vennünk a napelem összehasonlítás során és milyen tényezőkre fordítsunk kiemelt figyelmet? Két rendkívül népszerű terméket összehasonlítva mutatjuk meg, mi az, ami igazán számít egy napelem modul esetén.

Az elmúlt időszakban több cikkünk is említette, hogy napelem rendszerelemeket több évre, akár 25-30 évre is választunk, ezért ne spóroljunk rajta. Természetesen a technológia ezen iparágában is jellemző a folyamatos fejlesztés, amit a piac vezetői határoznak meg és hívnak életre.   Fogyasztóinknak is azt tanácsoljuk, hogy követve ezeket a tendenciákat, válasszanak kimagasló és megbízható minőséget, mert ezzel garantálhatjuk hosszú évekre a problémamentes működést.

Nézzük, mit érdemes végiggondolnunk, ha napelemet választunk.

A napelem összehasonlítás első befutója: a Jinko Solar terméke, a Tiger Pro napelem

A Jinko Solar már megdolgozott a bizalomért: 2006-os alapítása óta a legnagyobb napelem gyártóvá nőtte ki magát. Több mint tízezer alkalmazottal a világ szinte minden szegletében elérhetők. Legkiválóbb minőségű mono- és polikristályos napelemeivel, számos technológiai innovációjával nemcsak a legmegbízhatóbb, de a leghatékonyabb termékek is hozzá kapcsolódnak.

Moduljai a tiling ribbon technológiának köszönhetően nagy, pontosan 99,7 százalékos fényelnyelési aránnyal még alacsony besugárzási időszakban is – más panelekhez képest – irigylésre méltó termelésre képes. A vállalat fejlesztésre költött erőforrásai, technológiai szabadalmai megtérülnek, és nem csak a gyártó számára: moduljai a lehető legkevesebb meghibásodás és probléma mellett üzemelnek. Az esetleges és rendkívüli ritkán előforduló problémák megoldását pedig saját szervízhálózattal, alkatrész utánpótlással segítik. Mivel a Jinko számára a fejlesztés jelenti működése legfontosabb alapjait, a Tiger-sorozatra már 2020 óta nagy figyelmet szentel, ezért bátran mondhatjuk, ez az egyik legnépszerűbb és legjobb termék ma a fotovoltaikus piacon.  

A Tiger ugyanis egy termékben ötvöz minden Jinko Solar fejlesztést:

 • Remek teljesítmény

A Tiger Pro modul 20,74 százalékos hatékonyságú, ezzel pedig 550 Wp teljesítményre képesek, ezzel pedig gyakorlatilag verhetetlen konstrukciónak számítanak a piacon. 

 • Fejlett Multi Busbar technológia

A technológia lényege, hogy a gyűjtősínek, vagyis a busbarok a cellákat egy-egy áramkörré köti össze. A régi technológiákban csak néhány, 4-5 busbar helyezkedett el, így az elektronok hosszabb utat tettek meg, nagyobb veszteséggel. Sőt, mikrosérülések esetén is előnyös ez a megoldás, hiszen több, pontosan 9 busbar vagyis áramkör található a modulon, ezáltal nem alakul ki hot spot hatás. 

 • Kisebb a mikrorepedés kockázata

A 9 gyűjtősínes Tiger sorozat független kör alakú szalagokat használ, amelyek lehetővé teszik a legnagyobb fényelnyelést, különösen alacsony besugárzási körülmények között, és a kisebb számú gyűjtősínhez képest 50 százaléknál kisebb távolságnak köszönhetően csökkenti a mikrorepedés kockázatát.

 • Extrém időjárásállóság

Magas só- és ammóniaállósága mellett rendkívül ellenálló a nagyobb szélterheléssel (akár 2400 Pascalt is kibír) és a hóterheléssel (5400 Pascalig) szemben is.

 • Rendkívüli hőmérsékleti együttható

Hőmérsékleti együtthatója (Pmax értéke) a piacon az egyik legalacsonyabb, -0,35%/°C.

 • Alig mérhető romlás az évek során

Romlási értékei, vagyis a degradációja pedig az első évben kevesebb, mint 2 százalék, és a 25. évben sem több 0,55 százaléknál. 

 • Megbízható és hosszantartó garanciák

A Jinko Tiger sorozata mindenki számára hosszútávú befektetés, hiszen gyártó 15 év termékgaranciát, 25 év lineáris teljesítmény garanciát vállal a Tiger modulok megbízható működésére. Ezért is nehéz versenytársat találni a Jinko Tiger sorozata mellé.

 

A napelem összehasonlítás második jelöltje: Risen Titan S napelem 

 A Risen Titan S sorozata szintén minőségi termék, nem véletlenül. A Risen ugyanis a napelemgyártók egyik „régi motorosának” számít, termékei megbízhatóak és felvehetik a versenyt a némileg drágább Jinko Tiger sorozattal. A napelem gyártó 1986-ban alapították, de csak 2002-ben lépett a napelemes piacra, így 20 éves tapasztalatával a fotovoltaikus gyárak egyik legtapasztaltabbikának számít. A Titan S termékcsalád pedig nemcsak a minőséget, hanem az előnyös árat is magában foglalja, hiszen a középkategóriás ár fekvés mellett kiemelkedő minőségét azok is megengedhetik maguknak, akik csúcskategóriás termékekbe nem ruháznának.

A kedvező ár mellett a Titan S napelem is megfelel a legmagasabb minőségi elvárásoknak, ezáltal egy szintén kiemelkedő termék a napelemek piacán. Nézzük mit tud a Risen napelem: 

 • Rendkívüli teljesítmény

A Risen Titan S moduljainak hatékonysága meghaladja a Tigerét, 21,3 százalékos eredménye rendkívül kimagaslónak számít a piacon.

 • Nincs különbség időjárásállóságban

Ha az időjárásállóság fontos szempont, a két termék között nem tudunk különbséget tenni. A Tiger és a Titan szinte teljesen megegyező értékeket mutatnak. A Titan tükröződésmentes és szennyeződésmentes felülete minimalizálja a szennyeződésből és porból, származó energiaveszteséget, jól bírja a sópárát, az ammóniát és fúvott homokot, 2400 Pascalos szélterhelése és 5400 Pascalos hóterhelése pedig teljesen megegyezik a Tiger által bemutatott értékekkel. 

 • A Tigerrel megegyező degradációs értékek

A degradációs értékek a Titan S esetében hasonlóan alakulnak, mint a Jinko paneleknél, vagyis éves degradációja 25 év elteltével sem több, mint 0,55 százalék. 

 • Rövidebb termékgarancia

A Risen Titan S sorozata a Tigerrel megegyezően 25 év lineáris teljesítménygaranciát vállal, azonban itt láthatunk némi eltérést a Jinko Solar termékéhez képest. Ezekhez a modulokhoz csak 12 éves termékgarancia kapcsolódik.

 

 

 

napelem-osszehasonlitas-jinko-risen

Szakértői tipp

Hasznos, ha előre tájékozódunk a napelemek minőségéről, esetleg vannak konkrét elképzeléseink rendszerünket illetően –  hiszen biztosra mehetünk, hogy az ajánlott napelem minőséget képvisel. Azonban fontos tudnunk azt is, hogy a rendszer elemei a fogyasztást figyelembevéve illetve a tető kialakításnak megfelelően kerül kiválasztásra minőségi termékeink közül, a Best-Solar mérnökei által. 

Ez is érdekelhet…