fbpx

Mutatjuk a világ állását a napelemek és a fotovoltaikus rendszerek tekintetében. Érdemes figyelni a történéseket, mert láthatunk kialakuló tendeciákat a világban. 

Nemzetközi tendenciák a napelem piacon: Jöhet a kínai monopolhelyzet?

Kína egyre erőteljesebb jelenléte a megújulók piacán a Nemzetközi Energiaügynökség nemrégiben kiadott jelentése szerint súlyos problémákat okozhat a jövőben. Hogy az orosz energia után ne függjünk a kínai fotovoltaikusokat gyártó vállalatoktól, ideje, hogy még most megelőzzük a lehetséges bajokat. 

 

Összefoglaló

  •  megvizsgáljuk a kínai napelemgyártók terjedésének okát és mértékét
  •  részletezzük a sebezhetőség és kitettség következményeit és  az IEA javaslatát a függőségre

Az egyre olcsóbb fotovoltaikus technológia megteremtette azt, amire évtizedek óta várunk: a megújuló energiaforrások a lehető legszélesebb körben használt és alkalmazott megoldás legyen a világban, ha energiára, például elektromos áramra van szükség. A világ fejlődő felében – ahol a villamosítás az elmúlt években még mindig elérhetetlen álomnak tűnt – csak a megújulók használatával használhattak elektromos áramot. A napelemes megoldások egyre elérhetőbb ára, egyre széleskörűbb alkalmazása olyan országokat is elért és segített, akik nem számolhattak a legegyszerűbb technológiával, és azzal, ami nekünk mindennapi: például a villanyfénnyel, valamint az elektromos áram nyújtotta más, kényelmi funkciókkal.

Ehhez pedig elengedhetetlen volt Kína jelenléte és erősödése a fotovoltaikus piacon, mára azonban piaci térnyerésük olyan mértékű, a kínai napelemgyártók koncentráltsága pedig akkora, hogy egyeduralmuk komoly kérdéseket váltott ki a szakértőkben. Mi várható, ha Kína monopolhelyzetbe kerül a piacon? Mennyire hasznos vagy előnyös, ha függünk a kínai napelemes piactól? 

 Olcsó, de meddig éri meg?

A kutatások szerint a napelemes rendszerek körülbelül 80 százalékos árcsökkenését egyértelműen a kínai gyártók hatékony és olcsó termelésének köszönhetjük, e nélkül talán még ma sem épülne ki ennyi rendszer a világban. A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency) nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből például kiderül, hogy jelenleg is a kínai beszállítók költségei a legalacsonyabbak, az indiainál például 10 százaléknál kisebb, de 20 százalékkal kevesebb, mint az Egyesült Állapomban és 35 százaléknál alacsonyabb, mint Európában. Ez a versenyképes költség – amely az energia-, beruházási, munkaerő- és más rezsiköltségek alacsony ára miatt jelenik meg a kínai piacon – jelentősen növeli a kínai napelemgyártók versenyképességét. Ezért nem véletlen, hogy csak Kínában 10 világszinten a legjobb fotovoltaikus vállalat található, vagyis nemcsak olcsó előállítási és működési költségük, de minőségi termékeik miatt is kikerülhetetlenek lettek a piacon. 

Hihetetlen mértékű terjeszkedés tapasztalható

Míg 2008-ban a fotovoltaikus berendezések gyártásához szükséges eszközök és anyagok 90 százalékát német, svájci, amerikai és japán vállalatok adták, mára mindez megfordult: a 10 legnagyobb kínai fotovoltaikus cég a piac 45 százalékát birtokolja, azonban a gyártáshoz szükséges alapanyagforrásokkal – a poliszilícium, cellák és modulok összeadásával – már 80 százalék körüli részesedést szereztek meg, amit a következő években akár 95 százalékra is növelhetnek.

Ez pedig a szakértők szerint káros a piac egészére nézve, hiszen a globális ellátási láncokat könnyen befolyásolhatják a jövőben például kormányzati döntésekkel, hiszen elég, ha arra gondolunk, csak 2021-ben a napelem-exportból az ázsiai ország több mint 30 milliárd dollárt szerzett, vagyis az ország összkereskedelmének csaknem 7 százaléka ebből származott.

Ezért a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése aggodalmát fejezte ki, és cselekvési tervet kínált a nyugati országoknak ahhoz, hogy megvédje és megtartsa a napelemes rendszerek olcsó és megbízható elérhetőségét. Pláne annak tudatában, hogy Kína Hszincsiang tartománya már most figyelmeztet a poliszilícium és más nyersanyagok hiányára, noha éppen Hszincsiang felel a fotovoltaikus berendezések gyártásához szükséges poliszilícium globális gyártásának 40 százalékáért. Ez pedig az ellátási lánc sebezhetőségével fenyeget, amely nemcsak az árak növekedésével, de termékhiánnyal is sújthat. 

Kitettség, sebezhetőség, bizalmatlanság jellemzi a piacot 

Ezért az IEA javasolja az országoknak, hogy lépjenek be a fotovoltaikus elemek gyártásának piacára, vegyék politikai napirendre a kérdést, igyekezzenek diverzifikálni a jelenleg létrejött rendkívüli kínai monopolhelyzetet. Gördítsék el a gyártás kereskedelmi és adópolitikai akadályait, segítsék és ösztönözzék a megújulókra épülő cégek létrejöttét, és minél előbb és minél gyorsabban ösztönözzék az innovációt, mielőtt még jelentős hátrány érhetné a felhasználókat a piac beszűkülése és az ellátási láncok töredezettsége miatt. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ugyanis csak így előzhetjük meg a Kínától való függést, ami a fotovoltaikus piacon egyre inkább érezhető jelenség. Vagyis – hogy ne jöjjön létre egy újabb függés, mint például az orosz energiaforrásoktól – minél előbb és minél gyorsabban fel kell ismerni a kiutat a jelenlegi helyzetből.

     

    Ez is érdekelhet…