fbpx

Emelkedő árak és lassuló telepítések a napenergia szektorban.

Elszálló anyagárak miatt lassul a naperőművek és a HMKE telepítése?

 

A MAVIR nemrégiben közölte az erőművi beépített teljesítőképességről szóló legfrissebb, összesített adatait, miszerint 2021 első hat hónapjában több mint 160 MW-tal nőtt a fotovoltaikus termelők teljesítménye. Bár az otthonteremtési támogatás alaposan felforgatta a piacot, éppen ezért a szakértők jobb eredményeket vártak az év első felére. 

Az ipari méretű beruházók 2020-ban átlagosan 120MW-tal növelték összteljesítményüket negyedévente, vagyis félévente 240 MW-tal gyarapodott a fotovoltaikus naperőmű-kapacitás.  Az idei adat jónak mondható, de korántsem ad okot az örömre. Reményteljes kilátást csak a lakossági piac adhat, hiszen ebben a szegmensben a különféle támogatásokkal igyekeztek motiválni a fogyasztókat, hogy nagyobb mértékű beruházási kedvet kapjanak a rendszertelepítéshez. Ez a gyorsuló telepítési tempó ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy 2030-ra elérhessük az energiastratégiába foglalt célokat. A növekedés lassulását minden bizonnyal az otthonteremtési támogatással árfelhajtó ereje, az ezzel együtt járó alapanyagdrágulás, és a járványhatás mentén kialakuló emelkedő szállítási és importálási árak okozzák. Bár az igaz, hogy az állami és az EU-s támogatások által okozott tömeges lakossági telepítési dömping még nem jelenthetett meg teljes spektrummal az első negyedév adataiban. Hiszen ezeket a forrásokat ebben az időszakban még alig kezdték felhasználni, ezért a szakértők a jövőbeni HMKE telepítések miatt egy ütemes növekedési trendet várnak.

 

A szakember szerint az áremelkedési trend folytatódik

„Sajnos tapasztalható a piacon egy dinamikus áremelkedés, de korántsem olyan ütemű, mint az építőanyagiparban” – vázolta a jelenlegi helyzetet Tőkés Ernő, a Best Solar tulajdonos -ügyvezetője, majd hozzátette:

„Az áremelkedés ezen a piacon már korábban elindult, hiszen a megnövekedett igények hatására egy erőteljes szilíciumhiány lépett fel Kínában, ami a napelemipar mellett az autóipart is sújtja. A fotovoltaikus ipar további, megkerülhetetlen alapanyagai, így az acél, az alumínium és a réz nyersanyagára is emelkedni kezdett az elmúlt években. Ehhez adódott hozzá az úgynevezett járványhatás, ami szállítási nehézségekkel és a költségek erőteljesebb emelkedésével járt együtt. Pedig az elmúlt években a piaci kínálat szélesebb lett, így egy erős árverseny alakult ki a napelemes gyártók között. Ez pedig akkor lefelé húzta az árakat, ami egyre olcsóbbá tette egy-egy komplett rendszer bekerülését. Ma ezt korrigálja vissza a piac.

Az üzleti változók kiszámíthatatlansága miatt szinte biztosra vehető, hogy a következő egy-két évben ütemes áremelkedési trendet figyelhetünk meg. Mivel a napelemes panelek közel 99% százaléka Kínából érkezik, ezért a Covid erre a szektorra is rányomja a bélyegét.”

Míg a lakosság a támogatások igénybevétele miatt még mindig gyors megtérüléssel számolhat, ha napelemes rendszerbe fekteti pénzét, a pályázati források elapadása valószínűleg arra késztette a nagyvállalatokat és a gazdasági szereplőket, hogy átütemezzék fotovoltaikus beruházásaikat vagy esetleg elhalasszák őket: ennek hatásai jelentkezhetnek a friss adatokban.

Napelemes rendszerben gondolkozol?

Mérd fel a lehetőségeidet.

Elhalasztott nagyberuházások, bővülő lakossági piac

A fókusz így a következő félévben a lakossági piacon lesz. A visszajelzések alapján a napelem-telepítő cégeknél olyan szintű a fogyasztói érdeklődés, hogy sokan csak új erőforrások bevonásával tudnak csak további megrendeléseket vállalni. Ha az érdeklődések nagy százalékát beruházás is követi, azt jelentheti, hogy az év végére több mint negyedével növekedne a naperőművek hazai összteljesítménye. Ha pedig a különböző EU-s és kormányzati támogatásokkal megtartható lenne ez a lendület, úgy 2030-ra akár 7300MW fölötti összkapacitást érhetne el a magyarországi napelemes beruházások egésze. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz a célhoz, hogy Magyarország alig tíz év alatt 90 százalékkal csökkentse széndioxid-kibocsátását, és az energiafelhasználása 2030-ban se haladja meg a 2005-ös értéket.

Ez rendkívüli cél, hiszen a gazdasági növekedést, a technológiai fejlődést úgy kell lekövetnie az ország energia fogyasztásának, hogy abban ne jelentkezzen a fejlődéssel járó vitathatatlan energiaéhség. Ez annak fényében is nagy vállalás, hogy a MAVIR nemrég közölte, június 24-én ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord.

Az új érték alig 179 MW-tal maradt csak el a 7119MW-os rendszerterhelési csúcstól. A szakemberek szerint a hazai energiafogyasztási szokások egyre inkább hasonlítanak a mediterrán országokéhoz, így a jövőben nem mindegy, hogy az egyre nagyobb méreteket öltő igényeinket milyen forrásból tápláljuk.

Ha bővebben érdekel, hogyan alakul például egy 5 kW napelem rendszer ára,  ebben cikkünkben megtalálod a részleteket.

 

Ez is érdekelhet…