fbpx

A 100%-ban támogatott napelem rendszer telepítése tömegeket mozgat meg. Sokan fordulnak hozzánk is azzal, hogy ők mindent szeretnének korszerűsíttetni, hogy így a lehető legjobban járjanak. A felvetés érthető, azonban van, hogy nem mindenkinél megvalósítható. Szakértői cikkünkből kiderül mikor érdemes hőszívattyúban gondolkozni, és mikor nem.

 

Mikor éri meg a hőszívattyú? Érdemes-e komplex támogatásra pályázni? 

Néhány hete napvilágot látott, HET-program keretében kiírt, „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” megnevezésű, vissza nem térítendő pályázat. Ennek keretében mintegy 35 ezer család számára nyílik meg a lehetőség, hogy megújuló energiával termelhesse meg saját energiafogyasztását. Illetve fűtési rendszerét elektrifikálhassa, korszerűsíthesse. A lehetőségek között nemcsak napelemes rendszer, de hőszivattyús megoldások is támogathatók. Ennek apropóján annak jártunk utána, kinek érdemes hőszivattyús rendszerbe ruháznia és ki az, aki inkább napelemes rendszerrel, vagyis háztartási méretű kiserőművel teheti megtérülővé beruházásait. 

Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) által közzétett pályázat elsősorban az átlagjövedelem alatti bevételekkel rendelkező családokat szeretné megcélozni. Ezek a háztartások így nemcsak a zöld szemléletet sajátíthatják el, de egy olyan, megújuló energiára épülő rendszer is kapnak, amely segíti őket, hogy elhagyhassák a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Mindezzel pedig háztartási kiadásaik súlya is könnyebbé válik, hiszen a téli szezon fűtési időszakát pont ezek a családok sínylik meg leginkább. 

Nem minden háztartásban éri meg a hőszívattyú telepítése 

pályázat nemcsak napelemes rendszerre ad vissza nem térítendő támogatást, hanem hőszivattyús rendszerre is. Ezért fontos, hogy a pályázók tisztában legyenek vele, mikor éri meg a hőszivattyú mint beruházás.

A hőszivattyú itthon általában nem a talajszondás megoldásokat, hanem sokkal inkább a levegő-víz típusokat jelenti. Működési elve szerint a kültéri levegő hőmérsékletét egy kompresszorral alakítja át a keringetett víz melegítésére, amit otthonunk fűtésére fordíthatunk. Ezért egyszerű megoldásnak tűnhet, hogy a már meglévő gázos rendszerünk elemeit, így például a radiátorokat megtartjuk, a gázkazán helyett pedig hőszivattyúval melegítjük a vizet.

Ez azonban nem ilyen egyszerű. Hiszen a radiátoros fűtéshez körülbelül 60-70 fokos vízre van szükségünk, ennek előállítása hőszivattyúval pedig nem minden esetben lehetséges. Hiszen a fal-mennyezetfűtések, illetve a padlófűtések esetén a keringtetett víz hőmérséklete nagyjából 20-25 fokkal alacsonyabb a radiátoros fűtésnél. A magas hőmérsékletű víz előállítására nem minden típusú hőszivattyú képes, de ha elő is tudjuk állítani ezt a hőfokot, ezzel elveszítjük a rendszer hatékonyságát.

Például: Ha tehát lakásunkban egy 80 fokon működő, régi kazán található, amely 2000W teljesítményű radiátorral szolgálja otthonunk melegét. Ha ehhez egy hőszivattyút helyezünk üzembe, ami csak 50 fok körüli vizet tud melegíteni, a fűtési teljesítményünk a felére esik vissza. Így ugyanahhoz a hőérzethez kétszer annyi fűtőtestre lesz szükségünk.

Kinek ajánljuk hőszivattyú telepítését? 

Arra már korábban is kitértünk, hogy minden megújuló-megoldásnak megvan a maga funkciója de a megvalósulásához szükséges feltételei is. Ezért nem minden háztartásban ajánlott napelem, napkollektor, vagy adott esetben a hőszívattyú telepítése. Vannak azonban esetek, amikor számolhatunk a hőszivattyús rendszer előnyeivel, így érdemes a következő feltételek mellett számításba venni használatát:

   • Új építésű ingatlan esetén, ahol az épület rendelkezik kellő szigeteléssel.
   • Új építésű ingatlan esetén, ahol a rendszer kiépítése során figyeltek a ház benapozottságára, ablakozottságára és azok megfelelő üvegezettségére.
   • Olyan ingatlanban, ahol eddig még nem épült ki gázos fűtési rendszer: például eddig villanykazánnal vagy más típusú villanyfűtéssel oldották meg a fűtést.
   • Olyan helyzetekben is alkalmazható, ahol az eddigi rendszer átépítése rendkívül költséges lenne (pl. kondenzációs kazán beszerelésekor, a kéménybélelési és más, engedélyeztetési költségek miatt), de a fogyasztási igény teljes lefedésére napelemes rendszer valami miatt nem telepíthető.
   • Valamint hőszivattyúval korszerűsíthető régebben épített padlófűtéses rendszer is.
   • Ha ezek közül egyik feltétel sem adott, érdemes más megoldás után néznünk.  Ugyanis az utólag kiépítés (például a padlófűtés utólagos kiépítése) olyan költségeket róhat ránk, ami miatt a befektetésünk nem, vagy csak jóval később térül meg

Szakértőnk tippje hőszivattyú választása esetén

Ha otthonunkban adottak a feltételek, és a 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást hőszivattyús rendszer beszerelésére költjük, fogadjunk meg néhány jótanácsot. Így elkerülhetünk néhány kellemetlen meglepetést.

A rendszer kiépítésekor mindig figyeljünk az alábbiakra:

   • Készítsük elő megfelelően a kiépítést: energetikai szakemberrel végeztessünk hőtechnikai számítást, hogy megfelelő méretezésű rendszert építsünk ki otthonunk fűtéskorszerűsítésére. Ha ez elmarad, előfordulhat, hogy alultervezett lesz a rendszer, így kiegészítő fűtés kell igénybe vennünk ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletet elérjük.
   • Mindig vegyük számításba, hogy az otthonunk régi, korszerűtlen energetikai és szigetelési megoldásokkal rendelkező épület vagy korszerű, új építésű ingatlan.
   • Gondoskodjunk az épület megfelelő szigeteléséről, legyen az az épület vagy a tető szigetelése, illetve a megfelelő hőszigeteléssel ellátott nyílászáró cseréje.
   • Mindig minőségi terméket válasszunk, ne engedjünk az olcsóbb termékek kísértésének, higgyük el, a minőség mindig megtérül. A minőségi termékekhez évekkel később is megfelelő lesz az alkatrészellátás, a szervízhálózat, így a választásnál mindig ez lebegjen a szemünk előtt.
   • Csak kellő referenciával rendelkező kivitelezőt bízzunk meg a munkával, aki a garanciális időszak alatt, illetve utána is segítségünkre lehet a szervizelésben, de az esetleges meghibásodás során, a javításnál is rendelkezésünkre állhat.

 

Ez is érdekelhet…