Igénybejelentéstől a napelem engedélyeztetés eléréséig: mi az igazság az átfutási időről?

2022/11/04

Igénybejelentéstől a napelem engedélyeztetés eléréséig: mi az igazság az átfutási időről?

A változások kérdpéseket vetnek fel a visszatáplálás jövőjével kapcsolatban is. 

Az igénybejelentéstől az napelem engedélyeztetés eléréséig: mi az igazság az átfutási időről? 

Egyre több hirdetés ígéri, hogy három hét alatt készre jelentik az újonnan telepített rendszert. Hihetünk az ígéretnek, pláne az aktuális körülmények között? Ennek járunk most utána. 

Tény, hogy a napelemes rendszer telepítése előtt a fogyasztók többsége hosszú hetekig vagy akár hónapokig gondolkodik azon, várjon-e a bele a fejlesztésbe, vagy inkább mondjon le róla, esetleg halassza el a telepítést egy, szerinte kedvezőbb időpontig.

Az energiaárak brutális drágulása azonban mindenki számára jelezte, nincs kedvezőbb időpont, vagyis minél előbb termel a rendszerünk, annál gyorsabban megtérül a megbefektetés. A jogszabályi környezet változása pedig sokakat arra ösztönöz, hogy minél előbb megtörténjen a rendszer készre jelentése. De mi a rendszer telepítésének átfutási ideje? Mivel számolhatunk, és higgyünk-e azoknak a telepítőknek, akik azt ígérik, három hét alatt készre jelentik a háztartási méretű kiserőművünket? 

Összefoglaló

  • Valóban leterhelt a villamos energia hálózat?
  • Mire számíthatunk a rendelet közzététele után, ha napelem telepítés előtt állunk? 
  • Meddig tart ez az állapot, és mitől válik gyorsabbá a jövőben az engedélyeztetés?

Nincs napelem engedélyeztetés 3 hét alatt, nem hogy napelem rendszer

A panelek, valamint az inverterek felszerelése rövid, a rendszer méretétől függően akár alig egy napos munkafolyamat, a teljes ügyintézés és a napelem engedélyeztetés azonban ennél jóval hosszabb is lehet, átlagosan 2-4 hónap, de az elmúlt időszakban ez akár 6-8 hónapra is nőhetett, extrém esetekben, például a csatlakozási engedélyek késedelmes kiküldése és elbírálása miatt ennél hosszabb időt is igénybe vehet.

Vagyis a rendszertelepítés nagyobb része nem a telepítést végzőn, hanem az áramszolgáltató gyorsaságán múlik. Ezért ne dőljünk be az ígéreteknek, és higgyük el: egy cég szakértelme nem a gyorsaságon múlik. „Ha az átfutási időket nézzük, leginkább a szolgáltatóknak van kitéve a telepítési folyamat, mert jelenleg ez a leghosszabb várakozási idő. Például a júliusban benyújtott igénybejelentésekre most érkeznek meg a műszaki, gazdasági tájékoztatók, vagyis a csatlakozási terveket most adhatjuk csak be.

Ez azt jelenti, hogy a 30-ról 40 napra hosszabbodott a szolgáltatók visszajelzése. Ez a munkafolyamat leghosszabb ütemideje, a további munkák már nem függnek a szolgáltatótól. Megfelelő napelem, inverter, illetve tartószerkezet áll a Best Solar rendelkezésére, így Hypontech termékekből elegendő készletünk van, ezekből akár folyamatosan ki tudunk szolgálni mindenkit” – mondja Tőkés Ernő, Best Solar ügyvezető-tulajdonosa.

Néhány tipp, hogyan segíthetjük a gyorsabb átfutást

Az átfutási időt nemcsak a szolgáltató későn érkező engedélye hosszabbíthatja, de a fotovoltaikusok piacán tapasztalható áruhiány is lassíthatja a folyamatokat. Ezért Tőkés Ernő azt tanácsolja a telepítés előtt állóknak, ha nincsenek speciális igényeik, akkor olyan telepítőkhöz forduljanak, akik megfelelő minőségi alternatívát tudnak kínálni a rendszerelemekből, így felgyorsíthatják a telepítést. Mert néhány termékből még ma is jelentős hiány van, amely nem orvosolható egy-két hét alatt, ezért annak beszerzéséig nem jelenthető készre a rendszer. 

De mit tehetünk mi a gyors és hatékony munkafolyamatokért? Íme néhány tipp az ügyintézés folyamatához, amellyel meggyorsíthatjuk a telepítés fázisait, hogy a jövőben minél előbb elkészülhessen a napelemes rendszerünk. 

  • Előzetes felmérés, kalkuláció, szerződéskötés

Mielőtt aláírjuk a telepítés végző céggel a szerződést, a döntési időszakban mindig beszéljük át az esetleges eszközhelyettesítési lehetőségeket, győződjünk meg arról, hogy a vállalkozás forgalmazója-e egy-egy terméknek, hiszen jó kapcsolatai révén gyorsabban juthat rendszerelemekhez, mint azok, akik nem így szerzik be a napelemes rendszerhez szükséges eszközöket. 

  • Ügyintézés az áramszolgáltatóknál

Mindig adjunk teljeskörű ügyintézéshez szükséges meghatalmazást, sőt, csak olyan céget válasszunk a telepítéshez, aki ilyet kér tőlünk, hiszen az igénybejelentéshez szükséges dokumentáció, az MGT (Műszaki Gazdasági Tájékoztató) értelmezése, az abban foglalt feltételek teljesítése, valamint az MGT elfogadása (ha ez nem történik meg például, az további késlekedéshez vezethet), a csatlakozási dokumentáció elkészítése és jóváhagyása laikus szemmel nehéz és aprólékos feladat, ezért jobb, ha minden mozzanatát olyan szakemberre bízzuk, aki szinte minden nap végez ilyet, így időben, késedelem és hiba nélkül teljesíthetők a szolgáltatók által elvárt feltételek. 

  • Telepítés

Legyünk rugalmasak a telepítést végző céggel és a szolgáltatóval is, hiszen telepítés nélkül nem történhet meg a készre jelentés, és nem termelhet minél előbb a rendszerünk. Jó hír, hogy 25-30 évente egyszer kell csak a megfelelő időpontban jelen lennünk, a lemondott vagy módosított időpontokkal csak tovább toljuk a munkafolyamatok határidejét. 

  • Készre jelentés

Bár a készre jelentésre a csatlakozási dokumentáció jóváhagyásától számítva 365 napunk van, ha ez lejár, az engedélyeztetési folyamat újraindul. Ezért, ha lehet, figyeljünk arra, hogy ezt az átfutási határidőt tartsuk, majd a készre jelentés után, a szolgáltató által küldött, módosított áramszolgáltatói szerződést is aláírva juttassuk vissza a szolgáltatónak. Ez azért is fontos, mert innentől már mi, fogyasztók vagyunk a felelősek a dokumentációért, vagyis a szolgáltató minket keres majd a mérőóracsere, valamint az átprogramozás miatt. Gyorsíthatunk a folyamaton, ha a szerződést személyesen visszük be az ügyfélszolgálatra, ezzel akár további heteket is spórolva a átfutási határidőkön.  

Mirtill
Posts made: 41

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu