fbpx

A napelem pályázat 2023-ban még nem zárult, sok pályázót hagyva információ nélkül. Összefoglaltuk az eddig elérhető információkat és pályázati alternatívákat. 

Napelem pályázat 2023: Érdemes-e várni a pályázatra? 

A tavalyi év vége nem hozott és nem is ígért sok jót a napelemes beruházás előtt állóknak. A szolgáltatói hálózatra csatlakozás beláthatatlan ideig történő felfüggesztése, illetve a vissza nem térítendő napelemes pályázat második ütemének visszavonása nagy bizonytalanságba taszította azokat, akik az idei télen magas gázárak helyett inkább a napelem rendszerüket fizették volna ki. De mit várhatnak azok, akik valamilyen napelem pályázattal, támogatási formával próbálják kiegészíteni szűkös anyagi forrásaikat

 

Összefoglaló

 • Mi lehet a napelem pályázat sorsa 2023-ban?
 • Hova fordulhat a pályázó információért?
 • Egyéb, 2023-tól elnyerhető napelem pályázatok: Tanyafejlesztési Pályázat és KKV Energiaköltség és Beruházási Támogatási Program

A napelem pályázat 2023 év elejére már sok mindent látott

A tavalyi napelem pályázat első köre – bátran mondhatjuk – minden eddig pályázati sikert megdöntött: több mint 43 ezer, egészen pontosan 43 379-en nyújtották be a vissza nem térítendő napelemes támogatás iránti igényüket. A benyújtók közül 35 103-an kaphatták meg a támogatást, és mintegy 34 816-an meg is kötötték a támogatási szerződést. A számokból jól látszik, lemorzsolódás alig-alig volt a hosszú nyúlt elbírálási időszak után sem, az azonban tovább nehezítette a fennálló helyzetet, illetve a várakozó türelmét is próbára tette, hogy ebből a több mint 40 ezer pályázatból a januári, legutolsó hírek alapján csupán csak 41 esetben fizették ki a megpályázott összeget.

A kifizetett összeg eddig összesen 78 millió forint volt, szemben a összes nyertes pályázat 153 milliárdos összegével. Vagyis a kifizetések még mindig lassúak és nehézkesek, így talán nem véletlen, hogy a tavaly évvégére kitűzött második ütemet felfüggesztették, hiszen a több mint egy évvel ezelőtt pályázó nyertesek is várnak még a támogatásra. 

 Még vége sincs, de már indul a következő kör? 

Pedig – ha hihetünk a kormány most is elérhető pályázati portáljának – a második ütemre 2023 tavaszán sor kerülhet, vagyis azok, akik az első ütemről lecsúsztak, a kormány ígérete szerint idén tavasszal még beadhatják pályázati anyagukat. Arról ugyan nem szól a közlemény, hogy a csatlakozási stop mellett milyen rendszerekre, és milyen műszaki felszereltségre pályázhat majd a lakosság, de arra kitérnek, hogy a pályázati felhívást módosítják majd, így valószínűleg a későbbiekben abból tudhatjuk meg a részleteket. 

Az érdeklődők további információkat kaphatnak az ÉMI Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, a nap@emi.hu e-mail címen, illetve a 06-30-705-2388 telefonszámon. 

A közlemény elérhető: https://napelem.palyazat.gov.hu/kozlemenyek/13

Ha nem 100% napelem pályázat, akkor milyen lehetőségek maradtak? 

A jelenlegi pályázati kínálat nem hagy sok lehetőséget azoknak, akik bizonytalannak érzik a vissza nem térítendő napelem pályázat kifutását, és inkább más pályázati forrás felé indulnának. A jelenleg aktuális pályázatok között csak kettőt találunk, amelyik támogatja a megújuló energiával működő villamosenergia-ellátást biztosító fejlesztést: 

 • a Tanyafejlesztési pályázat (VP6-7.2.1.4-17 számú)
 • és a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programja. 

A Tanyafejlesztési Pályázat

Ez a program – ahogyan az a nevéből is kiderül – nem kedvez mindenkinek: csupán a tanyán élőket igyekszik támogatni, életminőségüket javítani, gazdaságukat fejleszteni, illetve meglévő infrastruktúrájuk fenntarthatóbbá tételében próbál segítséget nyújtani. 

A feltételeknek megfelelően azok, akik bizonyíthatóan  igazolják, hogy legalább 12 hónapja tanyasi térségben élnek és a földhivatali ingatlan-nyilvántartás szerint a fejlesztendő ingatlan saját tulajdona, esetleg a házastársáé vagy az egyenesági rokonáé, az alábbi fejlesztésekre igényelhetnek 95 százalékban vissza nem térítendő támogatást: 

 • háztartási léptékű szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer kiépítésére,
 • villamosenergia-ellátást biztosító fejlesztésre, így megújuló energiával történő fejlesztésekre, vagyis napelemes rendszer telepítésére,
 • valamint háztartási léptékű ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítésére is. 

Az elnyerhető forrás összege maximum 6,2 millió forint, amely a beruházás 95 százalékában vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatási összeget ígér a nyertesek számára. Aki megpályázná a napelem támogatást , 2023. június 5-éig nyújthatja be a szükséges dokumentumokat az elbírálók felé.

A támogatásra jogosult,  a pályázatban elfogadott tanyasi térségek: Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, továbbá Pest megye Ceglédi, Dabasi, Monori (kivéve Gyömrő), Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei járásának települései.

KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program

A korábban „Feldolgozóipari Energiatámogatás Program a KKV-k részére” néven ismert pályázat a kis-és középvállalkozások megnövekedett energiaköltségein szeretne segíteni úgy, hogy vissza nem térítendő támogatást kínál nekik ezen költségek fedezésére, illetve olyan energiahatékonysági fejlesztésekre, amelyeket önerős beruházásként a vállalkozás képtelen lenne kivitelezni. A pályázat két részből, egy A és egy B részből áll össze, a támogatás A részére azok pályázhatnak, akik:

 • TEÁOR száma 10-33-mal vagy 55-56-tal kezdődik,
 • olyan KKV-k, akik 2021. december 31-től a feldolgozóiparban tevékenykednek, esetleg szálláshely-szolgáltatást vagy vendéglátást végeznek vagy a 2021. évi nettó árbevételük nagyrésze ezekből a tevékenységekből származik,
 • rendelkeznek 2021. évi lezárt üzleti évvel;
 • és a 2021. évi adatok alapján a vállalkozás energiaköltsége elérte a nettó árbevétel 2 százalékát.

Míg az A-rész az eddigi energiaköltségeket igyekszik csökkenteni, addig a pályázat B-része a jövőbeni energiaköltségek minimalizálására helyezi a hangsúlyt úgy, hogy olyan energiahatékonysági beruházást végezhet el a vállalkozás a megnyert támogatással, amely a jövőben növeli a KKV energiahatékonyságát és ezzel növeli versenyképességét. A támogatás elnyerhető összege a megnövekedett energiaköltség 50%-a, de maximum 500.000 euró, míg a támogatás B-részéhez vissza nem térítendő 15 százalékos önerő támogatást igényelhetnek a nyertesek. 

A legfontosabb feltételek között szerepel a kétlépcsős beadás is: 

 • a pályázat A-részére 2023. június 30-ig, 
 • míg a energiahatékonysági fejlesztéshez szükséges forrásokra, vagyis a pályázat B-részére 2023. december 15-ig nyújthatják be pályázati anyagukat az érdeklődők. 

Fontos, hogy a pályázat beadása előtt előzetes regisztrálniuk kell a pályázóknak, ezt 2023. április 30-áig tehetik meg. 

 

Ez is érdekelhet…