fbpx

Rugalmasabb és olcsóbb napelemeket tervez most az LG Solar, a folyamat során az alumíniumot és az üveget is műanyaggal helyettesíti majd. Hogy ez az újítás mit jelent pontosan az kiderül a cikkből. 

A napelem panel akár műanyagból is készülhet az LG szerint

 

Eddig mindenki arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a napelemes panelek kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy csak kiváló minőségű alapanyagból – alumíniumból és üvegből – készült termékeket vásároljanak. Miért válasszanak most mégis műanyagból készült verziót? Miért lehet jó választás a különleges műanyagból, LUPOY-ból készült verzió? Bemutatjuk a legújabb, forradalmi fejlesztést. 

A napelemes rendszerek gyártási technológiája szinte napról-napra fejlődik, egy valami azonban eddig sziklaszilárd volt: a napelemes paneleket a legtöbb, magára valamit is adó gyártó mindig kiváló minőségű alumíniumból és üvegből állította elő. Eddig. Az LG, a Merlin Solar és a Solarge technológiai fejlesztésének hála a jövőben mindez megváltozhat. A cél, hogy rugalmas, rendkívüli paraméterekkel rendelkező paneleket hozzanak létre, amelyek nemcsak kiváló minőségűek, de gyártásuk során még kisebb karbonlábnyommal büszkélkedhetnek. Sőt, olcsóbbak hagyományos társaiknál.

Kinek jó választás? 

Az LG, a Merlin Solar és a Solarge vállalatok nemrég jelentették be, hogy eddigi alumínium és üveg alapanyagaikat speciális műanyagra cserélik. Az elképzelés mögött nem más áll, hogy a fejlesztő cégek szerettek volna az eddiginél még komplexebb megoldásokat találni arra, hogyan lehet a panelek tömegét még inkább csökkenteni. Így megoldást jelenthet olyan esetekben, ahol a panelek súlya miatt tetőre nem telepíthető ez a rendszerelem. De nemcsak ekkor számít a panel tömege: számos más kialakításnál, így hajókon, yachtokon, de lakókocsikban és lakóautókban is számít a súly.  

Ezért fontosnak gondolták, hogy termékeikkel ezeket az igényeket is ki tudják szolgálni. A megvizsgált lehetőségek közül azokkal az anyagokkal indultak a tesztelés irányába, ahol a csökkent a gyártási költség, illetve a gyártás során képződő széndioxid-kibocsátás is mérséklődött. 

Napelem panel műanyagból készülve is felveszi a versenyt a gyártókkal

A cégek választása az úgynevezett LUPOY EU5201 néven ismert vegyületre esett, amit néhány éve már a gépészetben is használnak. Alapját olyan akrilonitril-sztirén-akrilát terpolimer műgyanták alkotják, amelyek javított fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, és amelyek polikarbonát és üvegszáltartalma miatt rendkívüli tulajdonságokkal bírnak. 

 

Az így létrehozott napelem panel legkiemelkedőbb jellemvonásai 

  • A különleges, amorf műanyag fényáteresztése az üveghez hasonló. 
  • Hőállósága kivételes, így a közvetlen napsugárzást, és a tetőn uralkodó rendkívüli hőterhelést kiválóan bírja, sőt, maga a vegyület gyulladásgátlót is tartalmaz.  
  • Alacsony hőtágulási értékei miatt mérettartó, mechanikai tulajdonságai miatt pedig teljesen karc- és ütésálló műanyag. 
  • Tartóssága felveszi a versenyt az alumíniummal, azonban csak fele olyan súlyú.
  • A felhasználta alapanyagok és gyártási technológia miatt olcsó és könnyű súlya miatt könnyebben és költséghatékonyan szállítható. 
  • A panelhez fejlesztett alapanyag előnyös tulajdonságai mellett a korrózióval szemben is rendkívül ellenálló lett. 

Fentarthatóbb-e a napelem panel ha műanyagból készül?

A LUPOY műanyagból készített panelek azonban további előnyöket mutatnak fel. Gyártási folyamataik során nincsenek mérgező vegyületek, és nem tartalmaznak olyan perfluor-alkilezett és polifluor-alkilezett anyagokat, amelyek megtalálható azokban a panelekben. Ezeket a napelem panel típusokat üveg helyett polimerfilmmel láttak el.

Maga a LUPOY akár az élelmiszeriparban is felhasználható, így az ott alkalmazott szigorú sztenderdek is garantálják az anyag tisztaságát. Ez a műanyag ráadásul az alumínium- és üveggyártással szemben – ahol az alapanyagyártás hatalmas mennyiségű energiát emészt fel – fenntartható módon előállítható, sőt, gyártásához azt a hulladék polikarbonátot használják majd fel, ami szennyezi a környezetet. Így az LG által kialakított formula CO2-lábnyoma mintegy 80 százalékkal kisebb lesz, mint a hagyományos napelemeké. 

A jövő technológiája már ma elérhető

Az új típusú panelek már megvásárolhatók a piacon, de az igazi bevezetés csak 2022-re várható. A gyártók azt ígérik, hogy a költséghatékony előállítás majd az árakban is megjelenik, vagyis ha műanyag napelemet választunk, olcsóbb termékekre számíthatunk. Sőt, a műanyag napelemet gyártók szerint ez még csak a kezdet: a jövőben a leszerelt panelek összegyűjthetőek lesznek, és a gyártási láncban majd újra felhasználhatókká válnak. 

Ez is érdekelhet…