fbpx

Szakértőink szemügyre veszik a napelemes tetőcserepeket. Vannak kicsik, nagyok, magyarok és természetesen ott a Tesla is. Cikkünkben bemutatjuk kik látták üzleti lehetőséget a napelemes cserepekben.

Napelemes cserepek a magyar piacon: Terrán Generon, Tesla és Bramac összehasonlítás

A napelemes rendszerek megjelenése óta fontos kérdés, hogyan lehet ezeket a rendszereket nemcsak hatékonyan, de esztétikusan is elhelyezni a tetőn. A szolárcserepek megjelenésével a választható termékek sora tovább bővült, a tulajdonosok számára tovább nehezítve a döntést: mikor válasszunk napelemes tetőcserepet? Cikkünk ezt igyekszik most összefoglalni. 

Magyarországon a napelemes panelek egyre több tetőn jelennek meg, pedig sok esetben telepítésük nem is olyan egyszerű. A hazai napelemes rendszerek telepítését például az is nehezíti, hogy a helyi építési szabályzat sok esetben szabályozza a tetőre épített napelemek elhelyezését, tiltva, hogy az az utcafrontról is látható legyen. Mit tehet az, akinek éppen ez az irány jelentette volna az optimális benapozottságot? És mit tehet az, akinek például műemlék vagy műemlék jellegű ingatlana van?

A fejvakaráson kívül a melléképületeire vagy a talajra telepítést vehette számításba – már, ha ehhez is rendelkezett megfelelő, árnyékhatástól mentes területtel vagy melléképülettel. Ezért már az első telepítések során felmerült, hogyan lehet mindezt a kíváncsi szemek elől eltüntetni úgy, hogy a rendszer hatékonyságát nem vetjük vissza. Az első napelemes cserép tervei is ekkor kerülhettek papírra, azonban a szabadalom egy magyar feltaláló asztaláról került ki. Tóth Miklós 2009-es müncheni és budapesti Nemzetközi Találmányi kiállításon mutatta be első, kísérleti megoldását, amit Genius-Europe díjjal tüntettek ki. Az ötlet nagyszerűségét mutatja, hogy a világszabadalmat 185 országban védik, és a találmányt nemcsak itthon, de a világ számos pontján is tovább- vagy újragondolták. 

Mi a napelemes cserép vagy szolárcserép? 

A szolárcserép nem más, mint egy tetőcserépbe integrált napelem. Előnye, hogy a szolárcserép tervezése nem tér el nagyban a hagyományos napelemes rendszer tervezésétől, vagyis éppúgy fontos a tájolás és az árnyékhatás elkerülése, ha hatékony rendszert szeretnénk építeni a napelemes tetőcserepekből. A rendszer ugyanúgy inverterrel működik, így gyakorlatilag az alapvető működési elv megegyezik a klasszikus rendszerrel. Ráadásul a kiépítésekor nem törik meg a tető szerkezete, különböző átvezetésekkel nem bomlik meg az épület tetőszerkezetének vízzárósága. Leginkább déli tájolású tetők esetén érdemes alkalmazni, olyan esetekben, amikor a tető hajlásszöge 35 fokos, vagy ez a szög csak kis mértékben tér el a kívánt 35 foktól. 

Napelemes cserép: milyen hátrányai vannak?

Bár a stílus tekintetében nem veheti fel vele a versenyt semmilyen napelemes rendszer, a szolárcserepek hatékonysága elmarad a hagyományos napelemes rendszerekétől. Egy prémium napelemes panel akár 20-30 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint egy ugyanakkora szolárcserepes rendszer. Az átlagosan 15 Wp teljesítményű cserepek ráadásul gyorsan felmelegednek, a meleg napelem hatásfoka pedig egyre romlik. Míg a klasszikus panelek körül természetes hűtés alakul ki, hiszen a cserépre tartókonzolokkal rögzítjük, amelyek 10-15 centiméteres légrést biztosítanak a panelek körül, addig a napelemes cserép esetén ezzel nem számolhatunk. Negatívum még, hogy a napelemes tetőcserép ára nem versenyképes a mai piacon: a hagyományos napelemes rendszerekhez képest kétszer akkora költségvetéssel számolhatunk (a Tesla napelemes cserép ára ehhez képest inkább háromszoros bekerülési költséget jelent). Jó hír azonban, hogy mindehhez otthonfelújítási támogatást is igényelhetünk, így a fajlagos költségeinket lefaraghatjuk. Pláne abban az esetben jó tudni ezt, ha másként nem telepíthetünk napenergiát felhasználó rendszert épületünk energiaellátásához. 

Nézzük a 2021-ben versenyző cégeket és termékeiket. 

Napelemes rendszerben gondolkozol?

Mérd fel a lehetőségeidet.

Tesla napelemes cserép

Tesla tetőcserép 2016-ban lépett a piacra, és bár nem volt tökéletesen kiforrott koncepció mögötte, Elon Musk az első néhány hétben eladta az előrendelésre gyártott, teljes mennyiséget. A Tesla egy komplett rendszert kínál a vásárlóknak, hiszen a Tesla Powerwall akkumulátorral kiegészülve egy prémium kategóriájú egység alakítható ki belőle. Musk annyira hisz saját termékében, hogy arra élethosszig garanciát vállal, míg az áramtermelési tényezőire 30 évig tartó jótállást ad a rendszer vásárlóinak. A nagyszerű ajánlat mellett azonban az árak is prémium kategóriába sorolhatók: a napelemes tetőcserép árak között is az egyik legdrágább terméknek számít a Tesla terméke.

Terrán Generon napelemes tetőcserép

A Terrán Generon napelemes tetőcserép ár tekintetében már barátságosabb, mint amerikai társa.  A magyar termék olyan műszaki innovációt hozott a piacra, amellyel a Generon cserép tetőre szerelése gyakorlatilag semmiben nem különbözik a hagyományos tetőcserepektől. Hátránya, hogy a Terrán terméke nem kombinálható más típusú tetőcserepekkel, csak a gyártó Zenit termékcsaládjával, ez pedig megnehezíti egy esetleg, már meglévő tetőbe integrálást, mivel nem kompatibilis egy olcsóbb vagy más megjelenésű termékekkel.

Bramac szolárcserép

A Bramac Indach Premium napelemei a maguk nemében kakukktojások, hiszen nem klasszikus értelemben vett tetőcserepek, sokkal inkább egy, a tető síkjából nem kiemelkedő napelemes egység. Leginkább a Bramac sík vagy betoncserepeihez illeszthető, a gyártó saját termékcsaládjából azonban számos típussal könnyen, gyorsan és egyszerűen kombinálható. A Bramac újításai közül leginkább az a szellőzési mechanizmus emelhető ki, amely tökéletesen megtervezett hátsó szellőzést biztosít a paneleknek. Így megelőzhető a túlmelegedésből származó teljesítményvesztés. 

Akármelyik szolárcserepet is választjuk, azzal egy minőségi, megjelenésében és kialakításában prémium terméket választunk, aminek hatásfoka azonban elmarad a hagyományos, napelemes rendszerekétől. Ha pedig számít az ár is, nemcsak a hatásfok, akkor érdemes a klasszikus kialakításra voksolnunk. Persze a technológia fejlődésével néhány év múlva a napelemes cserepek piaca is bővülni fog, így minden bizonnyal vonzóbb árkategóriájú termékek jelennek majd meg a piacon. Persze, már csak az a kérdés, megéri-e addig várnunk a bővülő termékpalettára. Mert a piac változásával a szabályozás is változhat, ami nem biztos, hogy mindig előnyös kereteket kínál majd a telepítéshez.