fbpx

Érkezik a GINOP Plusz 1.2.3-21 aminek keretében lehetőségünk nyílik napelem telepítésére támogatott formában, vállalati ügyfélként is. Ezenkívül szó lesz a zöld márka építéséről, és a profit tervezéséről is. 

Napelemes rendszer cégeknek: Jön a GINOP 2022 januárban, egy hétig pályázhatunk a forrásra

 

Az elmúlt időszakban szinte minden hír és cikk a lakossági napelemes rendszerekről és azok támogatásáról szól. A nemrég startolt, RRF-program keretében indított lakossági pályázat nemcsak népszerűbbé, de gyorsabban megtérülővé is tette a háztartási méretű kiserőműveket, így azok is belevágtak a beruházásba, akik csak később, esetleg néhány év múlva tervezték otthonunk energetikai fejlesztését. De mi a helyzet a vállalati napelemes rendszerekkel? Hiszen az elmúlt hónapokban minderről keveset hallottunk, noha a kérdéskör az energiaárak robbanásszerű emelkedésével nemcsak aktuálissá, de akut problémává is vált.

A vállalati napelemes rendszerek – noha kevesebb sajtóvisszhangot kapnak – nemcsak rendkívül fontos a klímacélok eléréséhez, hiszen a vállalati szegmens a nagyfogyasztókat gyűjti össze, de a számítások szerint olyan gyorsan megtérülő, értékes beruházások is, amelyekkel érdemes minden cégnek számolnia. Előnyei a vállalkozások számára is egyértelműek, sőt, a szakértők szerint többféle megtérülési mutatóval is számolhatunk, ha vállalati napelemes rendszert szeretnénk kiépíteni.

 

Három fő stratégiai cél valósítható meg a vállalati napelemes rendszerek  segítségével

 • Értéktartó befektetést jelent, amely 2022-ben is gyorsan megtérül

A szakértők szerint a vállalati napelemes rendszerek akár 1 év alatt is megtérülhetnek. Ha lassú megtérüléssel számolunk, ebben az esetben is ehhez mindössze 5 év szükséges. Ez a lakossági szolárrendszerek 10-15 éves megtérüléséhez képest is rendkívül gyorsnak számít, a beruházás így hosszú ideig értéktartó a cég számára.

 • A napelemes energiatermeléssel kisebb költségekkel kell kalkulálnunk, így magasabb profit tervezhető

A vállalati mérőszámok egyik legfontosabbika, milyen profitot érhet el egy vállalkozás a beruházásaival. Ezért nem mindegy, a nyereségességet hogyan és milyen eszközökkel tudjuk megtartani. A napelemes beruházás segíthet a profit optimalizálásában, hiszen a gyors megtérülés után alapvető költségcsökkentő szerepe van. Vagyis az energiafogyasztás egészét vagy bizonyos részét megújulókból fedezzük, ez pedig alacsonyabb költségszintet és így magasabb nyereséget jelent a beruházó számára.

 • A zöld szemlélet a fogyasztók számára fontos szempont a márka, a brand értékelésekor

A cégek sokszor nem veszik számításba, milyen fontos a tudatos fogyasztók számára, hogy egy márka fenntartható és zöld legyen, működése pedig a lehető legkisebb karbonlábnyomot hagyja a környezetben. A környezettudatosság tehát nemcsak a márka számára fontos, de a fogyasztó márkahűsége erősíthető azzal, ha beruházásaink mindig szem előtt tartják a fenntarthatóságot és a zöld szemléletet.

Jön a GINOP Plusz – 1.2.3-21

A vállalati napelemes rendszerek azonban még jobb befeketésekké válnak, ha telepítésükhöz valamelyik rendelkezésre álló támogatási formát, pályázatot is igénybe vehetjük. Így a befektetett pénzeszköz akár egy év múlva is megtérülhet.

Jelenleg a GINOP Plusz – 1.2.3-21 pályázat segíthet azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, akik a leghátrányosabb helyzetű régiókban fejlesztenék vállalkozásukat. A támogatás célja, hogy így segítsék a felzárkóztatást a „Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiókban, vagy az ezen régiókon kívül eső, szabad vállalkozási zónának minősülő településeken.” A pályázat 2022. január 17-én 8 órától nyílik meg a pályázók előtt, és egy hétig, vagyis január 24-ig, déli 12 óráig nyújtható be majd a szakmai anyag, amely bemutatja a vállalkozás által fejlesztendő, támogatási tevékenységet. A támogatás akár teljesen vissza nem térítendő is lehet, a pályázat maximumösszege pedig 150 millió 500 ezer forint lesz.

A cikk folytatásában összefoglalásra kerültek a legfontosabb részletek. Azonban, ha valóban a pályázat beadásán gondolkozunk, a kiírás kivonatát is érdemes átolvasni ami itt elérhető.

 

 Mire pályázhatunk a GINOP Plusz pályázat keretén belül? 

A támogatható tevékenységek között szerepel majd:

 • új eszközök beszerzése, amely technológia fejlesztésekhez kapcsolódik,
 • képzési fejlesztés,
 • szakmai tanácsadás,
 • infrastrukturális fejlesztés, pl. ingatlanbeszerzés,
 • és megújuló energiaforrást használó technológiák.

Ez utóbbi csak abban az esetben nem támogatható, ha a beruházást palafedésű tetőszerkezetre telepítenék, továbbá nem támogatható meglévő napelemes rendszerek kapacitásbővítése, valamint a fogyasztási szükségleteken túlmutató, jövedelemszerzésre irányuló napelemes beruházás, valamint olyan épület fejlesztése sem, amely lakhatási célokat is szolgál.

Kiknek szól a GINOP Plusz pályázat?

A pályázatban azok vehetnek részt, akik:

 • legalább egy, teljes üzleti évvel rendelkeznek,
 • nem tartoznak a KATA hatálya alá,
 • a pályázat benyújtása előtt, de nem a 2019-et megelőző években legalább három főt foglalkoztattak,
 • magyar székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel, emellett pedig magyar fiókteleppel is rendelkezik és kettős könyvvitelt vezetnek,
 • illetve „Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiók egyikében, vagy az ezen régiókon kívül eső, szabad vállalkozási zónának minősülő településen valósítják meg fejlesztéseiket.”

A GINOP Plusz – 1.2.3-21 pályázati kiírásán társadalmi egyeztetés zajlik, de érdemes figyelni ezt a weboldalt, hiszen a pályázat megnyitásával összesen egy hetük marad a feltöltésre azoknak, akik ezzel a támogatással szeretnék vállalkozásukat vagy annak megújulóból származó energiatermelését fejleszteni.

Konzultáljon szakértőnkkel

Amennyiben érdeklik a GINOP Plusz pályázat nyújtotta lehetőségek, konzultáljon szakértőnkkel.  Ehhez kérjük adja meg adatait az alábbi űrlapon. Kollégánk pedig rövidesen jelentkezik.

2 + 4 =

Ez is érdekelhet…