fbpx

Az infláció és a rezsicsökkentés részleges eltörlése mellett fordul a kocka az ingyen napelemre vonatkozó pályázatok esetén is. Önerő várható a fogyasztóktól. 

Önerő várható a 100% napelem támogatás esetén

A 100%-os támogatás megjelenését követően több módosítás is történt a pályázat márciusi véglegesítéséig. Augusztus óta viszont már érkeznek a támogatói okiratok is, jelezve a nyertes pályázók felé, hogy elnyerték a 100% támogatást napelem rendszerükre. 

Azonban a támogatás kiírása és a hivatalos Támogatói Okiratok megérkezése között eltelt idő sok változást hozott, ami a napelem rendszerek telepítésére is kihat. Cikkünkben elemezzük a kialakult helyzetet.

 

Összefoglaló

 •  részletezzük a háttéreseményeket
 •  megvizsgáljuk az emelkedés összetevőit 
 •  megmutatjuk az alternatívákat

Természetesen nagy port kavart az ingyen napelem lehetőségének híre 2021 augusztusában.  Mivel az EU által felállított Helyreállítási Alap végül nem érkezett Magyarországra az éppen zajló jogállamiság vizsgálata miatt, a kormány az eredetileg tervezett összeget átcsoportosítással tette elérhetővé a lakosság számára Magyarország Helyreállítási Terve részeként. Ezáltal 201.624.116.436 Ft forrás vált elérhetővé „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című kiírás keretében, és a várakozásoknak megfelelően ugrásszerűen nőtt a napelem rendszerre érkező érdeklődések száma. 

Azonban mind a fogyasztónak, mind a kivitelezőknek akadtak kellemetlen pillanatai, hiszen a részletek csúsztatással és rengeteg módosítással kerültek közzé, a pályázat pedig végül módosított megnyitással indult. Ezt követően a keretszerződés módosítása, amely a pályázat beadásának határideje előtti utolsó pillanatban történt, újabb adminisztrációs terhet rótt a kivitelezőkre és az ügyfelekre egyaránt. 

Többek között ezért is fordítottunk nagy hangsúlyt arra, hogy felhívjuk ügyfeleink figyelmét a pályázatírói támogatás szükségességére – amelyre a kivitelezők nagy többségének nincs megfelelő rálátása vagy kapacitása.  A pályázat szakszerű megírása felgyorsítja az ügymenetet csökkenti a hibalehetőségeket és növeli a biztonságérzetet ahhoz képest, mintha  valaki laikusként vágna bele a  beadási folyamatba, és az erre létrehozott platformon egyedül indulna útnak. Mivel a  pályázatírás támogatásból nem fedezhető tételként szerepel, így sokak döntöttek úgy, hogy önként bonyolítják le a pályázat beadását. 

Így tapasztalataink szerint, azok a pályázók voltak könnyebb helyzetben, akik megfelelő felkészültség emellett  pályázatíró segítségét is igénybe vették. Ők az adminisztrációs akadályokat általában sikerrel vették.  

Ugyanakkor, ez a pályázó csoport értelemszerűen kisebb rétege az eredetileg a pályázattal megcélzott lakosságnak. Különösen, ha figyelembe vesszük, a pályázatok súlyozását, amely a jövedelemhatár és az anyagi környezet mentén történt, azoknak biztosítva többletpontokat, akik vagy alacsonyabb jövedelemmel, vagy több gyermekkel, hátrányosabb helyzetű településről pályáznak. 

Árak terén a világpiaci emelkedés és a hazai infláció is közbeszólt 

A pályázatok beadásra kerültek, majd pedig február 06-án zárultak a határidők, a vártnál több időt biztosítva a pályázóknak. Azt viszont már érezte a piac, hogy a háború és az alapanyaghiány együttes hatása eléri a napelemes rendszereket is. Ugyanis a pályázat közzétételének időszakában már érkeztek a hírek a napelem rendszer telepítését érintő ellátási lánc akadozásáról. Hiába rendelnek a kivitelezők időben, a kialakult torlódások a kivitelezés ütemét is jelentősen befolyásolják. Ilyenre látunk példát, az egyébként jól ismert inverter márka, a Fronius esetében is. 

Az ellátási lánc akadozása viszont egy nehezítő körülmény, ami lassan de biztosan az árak emelése felé tolja a piacot, annak minden szereplőjével együtt. Ebben az esetben fontos, hogy addig tarthatóak legyenek az árak, amíg a kivitelezés ebből elvégezhető. Itthon azonban tavaly a harmadik negyedév körül már elkerülhetetlenné vált az emelés szükségessége.  A folyamatot sajnos csak gyorsította az orosz-ukrán konfliktusból származó utóhatás is, az itthon is érezhető infláció, a gáz-,és áram árak drasztikus növekedése. 

Mi történik ilyenkor a napelem telepítés előtt állókkal?

A kormány, ahogy azt már korábban írtuk, végül a rezsicsökkentés részleges eltörlése mellett döntött, ami a 100% napelem támogatás miatt érkező drasztikus napelem-boom után újabb hullámot indított, a már érzékelhető, emelkedett árak mellett. 

A fordulópont itt következett be: a 100% pályázat keretrendszere az infláció, az ellátási lánc, és a háborús környezet előtti időszakhoz mérten került kialakításra, azonban a piaci árak azóta több mint 30%-al tolták feljebb a kivitelezők hazai árait. 

Kérdés, hogy ki mit lép és mi várható kormányoldalon? Felkészült-e az állam arra, hogy az eredetileg kiírt pályázat összegét az emelkedés mértékével megemelje? Hiszen természetesen azok a fogyasztók akik eredetileg 100% fedezetű vissza nem térítendő  rendszerre adták be az igényüket nem feltétlenül döntöttek volna a telepítés mellett. 

Megkeresésünkre az ÉMI azt reagálta, hogy a kiírt összeg esetén emelkedés nem várható, viszont a pályázat nem zárja ki, hogy a pályázó önrész vállalása mellett valósítsa meg napelem rendszerét. 

Ennek látható következménye pedig, hogy a napelem kivitelező önrészt kér a 100% napelem támogatás reményében jelentkező ügyfeleitől. Országszerte körülbelül 30% emelkedés tapasztalható tehát a napelem kivitelezőknél, ami egy 4 kW napelem rendszer esetén körülbelül 600.000 forintot jelenthet majd. 

Mekkora az emelkedés mértéke pontosan? 

A tavalyi év szeptemberétől az árak több frontos emelkedése a következő változást hozta magával. 

Árfolyam növekedés (HUF/EUR) –  17%

Napelem panelek ára – 35%

Inverterek ára – 15% 

Egyéb kiegészítő elemek (Tartószerkezet, kábelezés, elektromos berendezések és elosztók) –  30% termékenként

A napelem panelek illetve az inverterek ára euróban változik, ezért ezek a cikkek az árfolyam növekedés és áremelkedés együttes mértékével is változnak. 

Mire számíthat az, aki velünk pályázik napelemes rendszerre?

Cégünk fent említett tényezők miatt szintén az árak emelkedésére kényszerül, azonban mi a piaci növekedés alatt tartva árainkat, 30 százalék helyett 25% emelkedésre kényszerülünk. Ez azt jelenti, hogy egy 4 kW napelem rendszer esetén a végösszeg várhatóan körülbelül 490.000,- forinttal emelkedik majd. 

Tudatában vagyunk annak, hogy még ez is hatalmas anyagi terheket róhat a jelentkezőkre, ezért kérünk minden pályázót, hogy vegye sorra a lehetőségeit, majd ennek mérlegelése után hozza meg a számára legkedvezőbb döntést.

Milyen alternatívák állnak most a fogyasztók előtt?

 • Az emelkedés összegének megfizetésével a napelem rendszer megvalósítása: 
  1. Ebben az esetben a végösszeg különbséget a pályázó a kivitelezést megelőzően, az ÉMI által folyósított részlet megérkezését követően kerülhet majd megfizetésre, ezzel biztosítjuk  az  ügyfelet az állam által vállalt összeg bizonyos hányadának megérkezéséről.
 • Az emelkedés összegét nem megfizetve: 
  1.  Ha esetleg tudomása van olyan regisztrált napelem kivitelezőről aki az általunk vállalt önrész alatt biztosítja Önnek a napelem rendszere telepítését, és Ön úgy dönt szeretne váltani, ezt megteheti a platformon történő átregisztrálást követően.
  2. Amennyiben nem talál olyan kivitelezőt aki napelemes rendszerét alacsonyabb vagy 0 ft önrésszel vállalná, és ennek következtében úgy dönt, nem élne az állami támogatással, természetesen ezt is megteheti. Ebben az esetben annyit kérünk Öntől, hogy az elállási szándékot időben jelezze felénk így az előleg lehívására már nem kerül majd sor. 

 

Ez is érdekelhet…