fbpx

Sokszor találkozhatunk napelemes rendszerre adott ajánlat esetén az optimalizálóval. Azonban jó ha tudjuk, hogy erre pontosan mikor és miért van szükség egy rendszer esetén, hiszen egy költséges kiegészítőről van szó. 

Optimalizáló? Mi az és mikor van rá szükség? 

Az optimalizáló sokak szemében egy mindentudó eszköz, amellyel a napelemes rendszer teljesítménye csúcsra járatható és maximalizálható. Ezért azok is kiegészítik vele rendszerüket, akiknek erre nem lenne szükségük. Ez a tendencia inkább köszönhető egy elterjedt tévhitnek és egy jól felépített marketing kampánynak, mint bármi másnak.  De valójában mikor hasznos egy optimalizáló, illetve, ha vannak, mik a hátrányai? Cikkünk most a legfontosabbakat tisztázza.

Összefoglaló

  •  bemutatjuk az optimalizálót mint eszközt 
  •  megvizsgáljuk az optimalizáló előnyeit és hátrányait 
  • mutatunk egy esettanulmányt, melyből pontosan érthető, hogy mikor van szükség optimalizáló használatára

 

A fotovoltaikus technológia a szemünk előtt fejlődik: az elmúlt évtizedekhez képest ma már egyre több probléma, negatív hatás küszöbölhető ki a rendszer telepítésekor, így a rosszabb adottságok mellett is érdemes számolnunk a megújuló energiaforrások kihasználásával, és az új technológiai vívmányok, fejlesztések mellett szinte minden körülmény ellenére is gyorsan megtérülő napelemes rendszereket telepíthetünk. Varázslattal, „csodaszerekkel” azonban a megújulók technológiájában sem érdemes számolnunk, így a most divatos optimalizálók sem nyújtanak megoldást minden helyzetre. De mire jó egy optimalizáló és mikor érdemes használnunk azokat?

 Az optimalizálók már több éve jelen vannak a piacon, létjogosultságuk már a fotovoltaikus technológia feltalálása óta megkérdőjelezhetetlen.  Hiszen arra hivatottak, hogy kiküszöböljék a napelemes rendszer működésének bizonyos elháríthatatlan akadályait. De minden problémát az optimalizálók sem oldanak meg.

 Hogy megértsük működésüket, egy egyszerű példán keresztül szemléltethetjük azt.

A napelemek tetőre, talajra szerelésekor a paneleket sorba kötik – akárcsak a karácsonyfa izzóit – így a leggyengébb teljesítményű azok közül jelentős hatást gyakorol a többi modulra. Ezért, ha valamelyik panel árnyékhatás alá kerül, esetleg megrongálódik, az a többi elem teljesítményére is jelentősen kihat. Ennek kiküszöbölésére alkották meg az optimalizálót. Ahogyan a neve alapján is sejtjük, az elektronikus szerkezet lényege, hogy optimalizálja és kiegyenlítse a negatív behatásokat, valamint kivédje a leggyengébben teljesítő modul befolyásoló hatását. 

Ezekben az esetekben hasznos az optimalizáló

Használatára alapvetően a következő esetekben lehet szükség: 

  • Ha a panelek elhelyezése árnyékhatás nélkül nem kivitelezhető, 
  • ha a tető jelentősen tagolt, illetve ez a tagolás nagyobb mértékű, mint a munkapontok száma, 
  • ha a modulok, napelemes panelek eltérő teljesítményűek.

Az árnyékhatás persze az optimális elhelyezéssel kivédhető, azonban számos esetben nem található olyan egybefüggő tetőfelület – az optimális tájolás megtartása mellett –, amelyen megfelelő körülmények és árnyékhatás nélkül elhelyezhető minden panel. Ebben az esetben hasznos lehet az optimalizáló, ahogyan akkor is, ha tagolt tetőfelületeken kevesebb munkapont mellett is maximális teljesítményre szeretnénk bírni rendszerünket. De az is előfordulhat, hogy egy későbbi bővítés miatt nem szerezhető be ugyanaz a modul, mint amit korábban a tetőre telepítettünk, ilyen esetekben is hasznos lehet az optimalizáló. 

Ezekben az esetekben felesleges költséget jelenthet az optimalizáló 

Azonban érdemes az érem másik oldalát is megvizsgálnunk, hiszen sok esetben a tulajdonosok nem veszik számításba az optimalizáló korlátait és esetleges hátrányait. Ezért jó, ha azokat is megismerjük: 

  • Az optimalizáló számos napelemes rendszer telepítésekor felesleges lehet, hiszen kiépíthető megfelelő teljesítményű, hatásfokú a rendszer optimalizáló nélkül is, így csak további pluszköltségeket vállalunk annak felszerelésével. 
  • Az optimalizáló felszerelése jelentős költségeket jelent, vagyis használatával tovább nőhet a megtérülési idő. 
  • Az optimalizáló egy elektromos eszköz, ami mozgó alkatrészeket tartalmaz, így akár meg is hibásodhat. Hiszen minél több mozgó alkatrészt tartalmazó rendszerelemmel bővítjük a HMKE-t, annál nagyobb lesz a meghibásodás esélye.

Vagyis az optimalizáló speciális esetekben segíthet: ezekben az esetekben azonban hasznos eszköz ahhoz, hogy a lehetőségeinket, az adottságainkat a lehető legjobban használjuk ki, ezért használata előtt érdemes szakemberrel konzultálnunk, akik a saját igényeink, valamint ingatlanunk adottságainak felmérése mellett segíthet abban, hogy eldöntsük: szükségünk van-e optimalizálóra, és ha igen, akkor melyiket válasszuk.

 

Ez is érdekelhet…