RRF-6.2.1 napelem pályázat: Türelmetlen fogyasztók, tehetetlen kivitelezők

2022/10/10

RRF-6.2.1 napelem pályázat: Türelmetlen fogyasztók, tehetetlen kivitelezők

Egyre feszültebb a hangulat a pályázat körül, nézzük mi okoz valójában problémát a kivitelezőknél és mire vár a fogyasztó. 

RRF 6.2.1 ingyen napelem pályázat: Türelmetlen fogyasztók, tehetetlen kivitelezők 

Hónapok óta várakozó állásponton a kivitelezők és a fogyasztók többsége, akik az RRF. 6.2.1 kódszámú 100% fedezetet biztosító pályázaton indultak, napelem telepítése és energetikai korszerűsítés apropóján. Mutatjuk a helyzetképet. 

Összefoglaló

  •  Az RRF-6.2.1 napelemes pályázat így áll jelenleg
  •  Mire vár(hat) a fogyasztó, aki ingyen napelemre pályázott? 
  •  Mit csinál most a kivitelező? Mi történik a háttérben? 

Korábban már írtunk az önerő megfizetésének szükségességéről. Hiszen az infláció és a dráguló napelemes rendszerelemek következtében felkúszó árakra a pályázat kiírója sem készült fel, erre válaszul annyit reagáltak, hogy a telepítő cégnek jogában áll önerőt kérni az ügyféltől, azonban a támogatásra fordítható keretet a kiíró szervnek nem áll módjában megemelni. 

Így a fogyasztók többsége magára maradt a problémával, hiszen a kivitelező sem tud önerő nélkül belevágni a napelem telepítésébe – és ezzel az állam helyett állva a támogatást több száz leendő ügyfél felé.  Felmérve ennek realitását, sokak a támogatásról lemondva, saját erőből valósítják meg napelem rendszerüket. Azok esetén viszont, akik továbbra is élnének a támogatással, a kivitelezők egyetlen opciója egy bizonyos mértékű önrész ügyféltől történő bekérése, mely cégenként eltérő mértékben történik átlagosan 30-33% többletet jelent az ügyfeleknek.

Az másik fontos sarokkő a kiíró által biztosított előleg, mely a kivitelezés megkezdése előtt kérhető le. A pályázat kíírásának megfelelően a kivitelezés megkezdése előtt,  ezzel pedig részben biztosítja mind a fogyasztót, mind a kivitelezőt arról, hogy a pályázati összeg elérhető. Mindezt figyelembe véve a  telepítések országszerte akkor kezdődhetnek meg, amennyiben mind az önrész, mind az előleg befizetésre került, 

Hol tart most a 100% napelem támogatás? 

Jelenleg a 43 000 000 pályázó közül 25 417 000  már kézhez kapta a Támogatói Okiratot, amely a támogatás elnyeréséről biztosítja a pályázót. A következő lépés, hogy az előleg lehívása valamint az önrész kifizetés megtörténjen. Azonban inkább status quo uralkodik a piacon, mintsem konkrét lépések a megvalósítás felé. Ebben pedig több tényező is szerepet játszik, kivitelezői és fogyasztói oldalon egyaránt.

Mit és mire vár(hat) a fogyasztó?

Ebben a helyzetben a fogyasztó jogosan vár az infláció illetve az áramárak csökkenésére valamint az ÉMI által biztosított előleg megérkezésére. Kiszállni nem szeretne, viszont az önrész megfizetését sem tartja jogosnak, mivel azt egy elvileg 100% vissza nem igényelhető támogatásként nyerte el.

“Nincs könnyű helyzetben a fogyasztó, aki egy vissza nem térítendő, teljes összeget fedező pályázatba fektette az energiáját több hónapon keresztül, majd közölték vele, hogy a támogatás legjobb esetben is 70% fedezetet nyújthat majd, várjon türelemmel amíg tisztázódnak a részletek. Mellette áll a tehetetlen kivitelező is, akit nem a profit elvesztése, hanem munkájának megkérdőjelezhetősége fenyeget, ha nem vállal be egy olyan pályázatot, melyen szinte csak bukni tud ha szeretné a pályázatot az állam által ígért formában fenntartani. Hiszen több száz pályázó várja tőle, hogy saját költségén bevállalja a rendszer telepítését.” – nyilatkozta Tőkés Ernő, ügyvezető. 

A MANAP szövetsége múlt héten közleményt adott ki, melyben az államot a pályázat újragondolására valamint garanciák biztosítására kérik. A Ha marad a régi keret, ellehetetlenül a pályázat!  c. közleményében az iparági egyesület is a bruttó támogatási összeg megemelését tartja a megfelelő lépésnek, figyelembe véve , több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, hogy “[…]  a pályázat kiírása óta jelentős áremelkedés ment végbe a fotovoltaikus eszközök piacán éppúgy, mint a szállítmányozásban (üzemanyagár), a bérköltségekben (KATA eltörlése), ráadásul időközben a forint is veszített értékéből a vezető devizákkal szemben.”  

A MANAP és az MNNSZ javaslata 485 645 Ft/kWp-ről  600 000 Ft/kWp-re történő emelés. 

A közleményben említésre kerül a kivitelezők finanszírozásra vonatkozó aggodalma , mégpedig a pályázatok forrását is biztosító EU-s támogatások lehetséges megvonása, mely véleményük szerint nagyban érintheti a jelen pályázatok megvalósulását is. 

Mi történik kivitelezői oldalon, ha ellehetetlenülés felé sodródik egy pályázat?

Ilyenkor a legtöbb kivitelező, így cégünk is kivár. A legfontosabb amit tisztán kell látnia minden kivitelezőnek, legyen az akár generálkivitelező akár napelemes, hogy valóban megtörténik-e a támogatás folyósítása az EU-s források körüli bizonytalanságok időszakában. Ha pedig igen, ez pontosan mikor és hogyan, milyen forrásból történik? 

Erre a kérdésre Gulyás Gergely reagált ugyan a Kormányinfón, pontos részletekre még nem derült fény a 43 000 000 pályázat sorsát illetően. Az azonban biztos, hogy a Támogatási összeg folyósításának hiányában és a konkrétumok nyilvánosságra kerüléséig a további lépések kivitelezői oldalon sem történhetnek meg. Ezért szem előtt tartva a történéseket, a kivitelezők többsége keresi a fogyasztók számára is  megfelelő és gazdaságilag is adekvált megoldást kínáló útvonalat.  

Jelenleg országszerte 0 db pályázat előlege került folyósításra. Az erre vonatkozó változás ezen a linken követhető. A táblázaton belül az R.R.F-6.2.1 fülre kattintva látható a támogatás folyósításáról kiadott hivatalos statisztika. 

A háttérmunka sem elhanyagolható, bár konkrét eredmény még nem látható

Hiszen több opcióval is számolni kell: Egyrészt aki vállalja az önrész megfizetését, először annak is meg kell hogy érkezzen az ÉMI által biztosított szállítói előlege, mely biztosítja a pályázót és a kivitelezőt is. A megérkezett előleg után érdemes a szerződés módosítását elvégezni, hiszen ekkorra válik biztossá, hogy a pályázó nem marad támogatás nélkül. 

Másrészt, a mérföldkövek módosítása is meg kell, hogy történjen, amely technikailag nem jelent problémát, viszont elméletben annál bonyolultabb. Hiszen nem mindegy, hogy milyen dátumra módosít a kivitelező, ugyanis ha korábbra hozza a kivitelezést azzal kockáztatja az előleg beérkezését, majd pedig a kivitelezés esetleges ellehetetlenülését. Későbbre tolt dátum esetén viszont kérdéses az infláció és az alapanyag árának további növekedése, amely az önrész módosítását emelheti.

Végül pedig a fent említett szerződés módosításon kívül azonban azokról a pályázókról is gondoskodniuk kell a cégeknek, akik az önrészt nem tudják vagy akarják elfogadni, így elállnak a pályázattól.

Szakértői tipp

Jelenleg 3000 milliárd forint EU-s forrás elvonását javasolja az Európai Bizottság, november 19-ig dőlhet el, hogy ez így lesz-e. Ha a magyar kormány november 19-ig végrehajtja a saját maga által tett vállalásokat, és ezt a Tanács is elfogadja, akkor nem lesz elvonás. Véleményünk szerint ezt követően lehet érdemi változás a pályázatot illetően is.

Mirtill
Posts made: 41

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu