fbpx

Ez várható a napelemes rendszerek támogatásával kapcsolatban augusztustól.

Soha nem látott napelemes támogatás: 2021 augusztusától várható, de ki élhet majd vele?

Az elmúlt hetekben tették közzé Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét (HET), amely kilenc komponensbe foglalva mutatja be Magyarország RRF-ben rendelkezésre álló forrásainak lehívási tervét. Mivel az RRF program (Európai Helyreállítási Terv) célkitűzése, hogy a források 37%-át zöld beruházásokra, illetve ehhez kapcsolódó forrásokra fordítsa az ország, ezért a HET program keretében minden eddiginél nagyobb, körülbelül 150 milliárd forintnyi EU napelem támogatás érkezik hazánkba. 

Miről is van szó?

A HET program szerint hazánk célkitűzése, hogy az elkövetkezendő alig 20 évben versenyképességét úgy erősítse, hogy Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon. De nemcsak a versenyképességben grandiózusok a terveink, hanem a zöld átállásban is: hazánk 2050-ra karbonsemlegessé szeretne válni, ezzel együtt pedig karbonkibocsátását 95%-kal csökkentené a 1990-es mértékhez képest. Ezért ez a projekt ösztönzi, hogy a villamosenergia-ellátás részlegesen vagy teljesen napelemes rendszerek telepítésével váljon kiválthatóvá. A stratégia további célja, hogy 2035-re legalább 200 ezer magyar háztartás rendelkezzen 4-5kW teljesítményű saját tetőre szerelt napelemmel, illetve, hogy a lakossági hőszivattyúk teljesítménye 2030-ra elérje a 400 MW-t. 

A célkitűzés igazán előremutató, így a teljes HET program finanszírozásához szükséges, körülbelül 5760 milliárd forintnyi forrásigényből a zöld átállásra közel 263 milliárd forint uniós támogatást oszt majd szét az állam három fő reformterületen: 

   • A villamosenergia-rendszer rugalmasságát növelő és az időjárásfüggő megújuló alapú áramtermelés integrációjára,
   • az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer bevezetésére,
   • és a lakossági megújulóenergia-beruházások elősegítésére.

Kik és mire pályázhatnak?

Ez utóbbi reformterületen 150 milliárd forintnyi uniós pályázati forrást osztanak majd szét, így sokak, közel 11600 háztartás számára nyitja meg a lehetőséget arra, hogy 2021-ben EU-s napelem támogatáshoz jussanak. A program azonban szociális szempontokat is figyelembe vesz, így előnyt élvezhetnek majd a támogatások elbírálásánál azok a pályázók, akik a legalacsonyabb jövedelmű háztartásokból kerülnek ki. Jellemzően ők azok, ahol drágább és szennyezőbb tüzelőanyagokat használnak a fűtésre. Ez az energiaszegénység általában a vidéki régióra jellemző, ahol kiemelkedően magas a fűtésből származó szálló por-, nitrogén–dioxid- és talajmenti ózonterhelés koncentrációja a lakossági tüzelőanyag használat miatt.

Az állami támogatás napelemre és a fűtési rendszer elektrifikálására, vagyis elektromos fűtéskorszerűsítésre is kérhető: míg a napelemes rendszerekkel a saját energiaigény biztosítható, addig a fűtési rendszer elektrifikálása a legszegényebb rétegek számára adhat lehetőséget arra, hogy megszüntessék a fával, illetve fosszilis tüzelőanyagokkal fűtést. A korszerű fűtési módra ezek a háztartások saját erőből nem tudnak áttérni, hiszen az országos átlagbér alatti a jövedelmük és így alacsony hitelképességűek. Ezért a pályázat keretein belül nekik van lehetőségük vissza nem térítendő állami támogatás igényelni a következőkre:

   • Okosmérővel társított hűtő-fűtő klímaberendezésre
   • Villanykazánra és erre méretezett napelemes rendszerre
   • Hőszivattyúra és annak működését támogató napelemes rendszerre
Napelemes rendszer kiépítése: tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztást kiváltó rendszer: 

   • a létesítést megelőző szükséges jogi alapkövetelmények kialakítása, pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása
   • maximum 4-5 kW-os rendszer létesítése inverterrel, tartószerkezettel, a tervezéstől az engedélyeztetésen át a kivitelezésig
    Fűtési, illetve használati melegvíz rendszer elektrifikálása, a hozzá kapcsolódóan napelemes rendszer telepítése, tárolókapacitás kiépítése, valamint nyílászárók cseréje az energiahatékonyság növelése érdekében:
   • a létesítést megelőző szükséges jogi alapkövetelmények kialakítása, pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása
   • maximum 4-5 kW-os rendszer létesítése inverterrel, tartószerkezettel, a tervezéstől az engedélyeztetésen át a kivitelezésig
   • 5 kW teljesítményű akkumulátoros tárolóegység kiépítése avillamosenergia átmeneti tárolásához
   • a beruházás kezdetekor és végén 1-1 épületenergetikai tanúsítvány készíttetése
   • műanyag nyílászárócsere
   • fűtéskorszerűsítés a pályázatba bevont épületben a két alábbi műszaki megoldás egyike alapján:
     • ha nincs vízközegű fűtési rendszer az épületben: elektromos fűtőpanelek/infrafűtés kiépítése az ezt kiszolgálni képes napelemes rendszerrel (max 5 kW)
     • ha van vízalapú, kiépített fűtési rendszer az épületben: energiatakarékos, korszerű levegő-víz hőszivattyú beszerzése és beépítés
A fent bemutatott rendszerek további cekász fűtőpatronnal, illetve használati melegvizet előállító és tároló rendszerelemekkel kiegészíthetők. A HET programleírása szerint az így telepített napelemes rendszerekkel 2026-ig 175 MW, az új elektromos fűtési rendszerekkel pedig további 50 MW kapacitás érhető el. 2035-re pedig akár 200 ezer magyar háztartás használhat majd megújuló, zöld energiát saját fogyasztása előteremtésére.

De mennyi támogatás igényelhető?

A napelem pályázatra már idén augusztustól lehet jelentkezni, a beadandó pályázati dokumentumok is ekkor kerülnek kidolgozásra. Ha minden a megadott határidők szerint halad, az EU-s napelem támogatás első nyertesei idén decemberben nekikezdhetnek a kivitelezésnek. Jó hír a bizonytalankodóknak, hogy a napelem pályázatot 2025 évvégén zárják csak le, míg program egésze előreláthatólag 2026 júliusában fejeződik be. 

A legégetőbb kérdés azonban az, hogy mekkora vissza nem térítendő támogatás kérhető a pályázat keretein belül. A HET programban ezt is tételes költségelemzés mellett ismertetik: háztartásonként körülbelül 3-4 milliós összköltséggel számolva a következő tételek mentén igényelhető a támogatás:

   • nettó 410 000 Ft / kW összeg a lakossági háztartási méretű kiserőművek telepítésére
   • 5 kW otthoni akkumulátoros tárolóegység fajlagos költsége beszereléssel és üzembe helyezéssel együtt nettó 2 772 760 Ft 
   • nettó 4.270.000 forint a hőszivattyús rendszerre
   • nyílászárócserére nettó 65 040 Ft/m²-ként

És mi lesz azokkal, akik nem pályázhatnak? 

Akik most kimaradnak a pályázatból, azoknak is érdemes a híreket figyelni, előreláthatólag elindul ugyanis egy nagyobb körnek szóló pályázat is, melynek keretében többféle finanszírozású támogatási programba lehet majd bekapcsolódni. Illetve igényelhető még az Otthontámogatási program, valamint még idén elérhető lesz a KEHOP Plusz program, ami nemcsak támogatásokat, hanem kedvezményes hitelkonstrukciót is kínál majd az érdeklődőknek. 

Ez is érdekelhet…