fbpx

Olvasónk megkeresésére válaszolva egy cikkel készültünk, mert úgy gondoljuk  a téma megírása sokaknak segíthet a döntésben. Nézzük, kinek éri meg a szigetüzemű napelem rendszer?

Sziget üzemű napelem rendszer: mikor kérjük ezt, és kinek éri meg a hálózattol függetlenné válni?

A napelemes rendszerek körüli hercehurca, a bruttó elszámolás rövid időn belüli bevezetése, a támogatásból kiesők csalódottsága miatt egyre többen érdeklődnek a szigetüzemű napelem rendszer iránt. De miért és mikor jó az off-grid üzem? Kinek éri meg és mik a hátrányai? Ennek jártunk most utána.

Az önálló rendszerüzem, más néven a szigetüzemű kialakítások az elmúlt években kevésbé terjedtek el Magyarországon. Ennek oka elsősorban, hogy a hazai energiaellátás jó, hosszabb áramkimaradások, ingadozó energiaárak nem sújtják a fogyasztókat. Nem úgy, mint Ausztráliában vagy éppen Amerika és Afrika egyes részein. Ezekben az országokban ugyanis olyan, egymástól távol eső ingatlanok találhatók, ami miatt az áramellátás teljes kiépítése nem érné meg a szolgáltatóknak. Ezért az ott élők nagyobb része a hálózattól függetlenül oldja meg fogyasztását, vagy ha a hálózat kiépített, de jellemzően gyakoriak az áramkimaradások, hibrid üzemmódban termelik és fogyasztják az elektromos energiát. 

A sziget üzemű napelem rendszer előnyei és hátrányai

Magyarországon a hálózattól független rendszer kialakításához szinte minden feltétel adott, hiszen a napsütéses órák száma körülbelül 1900-2200 óra közé esik, vagyis márciustól egészen októberig képes lehet a rendszer arra, hogy teljes mértékben megtermelje a szükséges energiamennyiséget. De mi történik a köztes időszakban? Mivel a rendszer ilyenkor is képes termelni, de kisebb mértékben, mint a napsütéses időszakokban. Ezért csak tudatos energiafogyasztással lehet megoldani ezt az időszakot.

Mit jelent mindez? Hogy néhány fogyasztót áram helyett alternatív energiával kell működtetnünk. Esetleg végig kell végiggondolnunk, hogy létfontosságú-e az áramfogyasztó háztartási kis- és nagyfogyasztó használata.

De mi lehet a szigetüzemű rendszer hátránya?

Íme néhány:

    • Csak annyi energiát használhatunk fel, amennyit megtermelünk.
    • Egységnyi energia megtermelése szigetüzemű rendszerrel akár 50 százalékkal is magasabb lehet.
    • A nagyobb költség miatt lassabban megtérülő beruházás.
    • Az akkumulátorok élettartama külön odafigyelést igényel, és arra is külön gondot kell fordítani, hogy megfelelő környezetben és hőmérsékleten működtessük azokat. 

Persze az autonóm rendszer használatának előnyei is vannak Számos érvet felsorolhatunk, miért és legfőképpen kinek éri meg egy önellátó, hálózattól független háztartási méretű kiserőmű telepítése, így például azért, mert:

    • A rendszer független mindenkitől.
    • Nem kell számolnunk az áramárak növekedésével, a rendszerünk hálózattól függetlenül biztosítja számunkra a szükséges energiát.
    • Ehhez a rendszerhez nincs szükségünk hálózati engedélyre, anélkül is használható és üzemeltethető.
    • Nincsenek évenként, vagy éppen kiszámíthatatlanul változó elszámolási rendszerek, de sem a szaldó, sem a bruttó elszámolás nem érinti a fogyasztót.
    • Mivel az akkumulátorok töltéséről egy töltésvezérlő gondoskodik, ami a kisfeszültségű fogyasztókat is ellátja árammal, így megtakaríthatjuk az egyenáramból váltakozó árammá járó átalakításból fakadó veszteségeket. 
    • Ahol nincs lehetőség arra, hogy a fogyasztó a hálózathoz csatlakozzon, az off-grid megoldással képes arra, hogy áram legyen az otthonában. 
    • Mozgó járműveken, így hajókon, lakóautókban és a lakókocsikban tökéletes megoldás arra, hogy bárhol, bármikor megtermelhessük saját áramfogyasztásunkat. 

Mire figyeljünk sziget üzemű napelem rendszer esetén?

Ha úgy döntünk, hogy élnénk a szigetüzemű rendszer adta előnyökkel, és szeretnénk minden szolgáltatótól függetlenek lenni, az első és legfontosabb lépés, egy jól tervezett, saját fogyasztásunkra méretezett rendszer telepítése. Ehhez célszerű, ha minden eszközünk energiaigényét és üzemidejét – hogy hetente hány órán át használjuk az adott berendezést – összeírjuk. Vegyük sorba a háztartási kis- és nagygépeket, a világítást, a kényelmi kütyüket, az elektronikai cikkeket.

Természetesen jó, ha szakértői segítséget is igénybe veszünk, aki végigvezet bennünket a lehetőségeken, és a végeredményből meghatározza, mekkora teljesítményű HMKE szükséges az otthonunkba. A végső terveket a szakemberek a várható legnagyobb teljesítményre méretezik, de a fentieken túl még számos kérdésre választ kell adnunk ahhoz, hogy a megfelelő teljesítményű rendszert telepíthessük. Így érdemes figyelnünk a következő kérdésekre is:

    • Ha már tudjuk az összfogyasztásunkat és az üzemidőt, gondoljuk végig, hogy a rendszerfeszültségünk hány voltos lesz: 12V, 24V vagy 48V?
    • Válasszuk ki a megfelelő akkumulátortípust: dönthetünk az ólom-sav, nikkel-kadmium, nikkel-fém-hibrid, lítium-ion, esetleg az új típusú, LiFePO4, más néven lítium-vasfoszfát akkumulátor mellett.
    • Gondoljuk végig, hogy a rendszerünk csak télen, csak nyáron, esetleg egész évben üzemelne.
    • Kérjük szakember segítségét, hogy a benapozottságot, a tető dőlésszögét figyelembe véve meghatározza a napelem típusát, számát, illetve az ehhez kapcsolódó invertert, töltésvezérlőt.

A jövő az energiatárolásé

Mivel az autonóm rendszer kivitelezése drágább, mint a hálózatra kapcsolt rendszer, ezért érdemes végiggondolnunk, hogy minden kis- és nagyfogyasztóra valóban szükségünk van-e. Kiválthatjuk-e más lehetőségekkel, vagy tudatosabbá tesszük az életünket, és fenntarthatóvá tesszük fogyasztásunkat.

De a szigetüzemű rendszerek elterjedése mégsem kizárólag a téli időszak visszaeső termelési mutatóival magyarázható Az elmúlt években ugyanis az energiatároló kapacitás, vagyis az akkumulátorok rövid élettartama, gyorsan romló kapacitása, illetve az újabb technológiák drága beszerzési ára vetette vissza az off-grid beruházásokat. Ha ez így van, a lítium-vasfoszfát akkumulátorok elterjedésével mindez orvosolható.

Hiszen a LiFePO4 technológia nemcsak strapabíró, de hosszú garanciális idővel és élettartammal is rendelkezik. A most még magas ára a jövőben minden bizonnyal csökkenni kezd majd – így semmi sem állhat az autonóm rendszerek útjába. Hogy a jövőt a szigetüzemű rendszerek határozzák-e meg? Minden bizonnyal. Hiszen a szolgáltatóktól független, „sárgacsekk-mentes” élet mindenki álma, a technológia pedig mindig abba az irányba fejlődik, amerre azt a fogyasztók kívánják. 

Ez is érdekelhet…