Útmutató cégvezetőknek: Megtérülő befektetés a visszwatt napelem?

2023/06/09

Útmutató cégvezetőknek: Megtérülő befektetés a visszwatt napelem?

A visszwatt rendszerek a mai piaci környezetben újra létjogosultsághoz juthatnak. Mutatjuk, hogy megéri-e a visszwatt rendszerű naperőművekben gondolkoznia.

Útmutató cégvezetőknek: visszwatt napelem megtérülés

A köztudatban napelemstopként ismert hazai jogszabálymódosítás, vagyis az átmeneti betáplálási korlátozás alaposan szétzilálta a napelemes befektetések pozitív megítélését, és megtorpanásra késztette a befektetőket, legyenek azok magán vagy kereskedelmi jellegűek. A legtöbben elbizonytalanodtak: megéri várni a helyzet stabilizálódásáig vagy érdemes minél előbb belekezdeni a telepítésbe? Más a válasz a HMKE-rendszerek és a vállalati zöldenergiás beruházások esetén, ugyanis a cégek üzleti stratégiáját jelentősen befolyásolhatja, visszavetheti a beruházás elmaradása. Miért? Cikkünk ezt járja körül. 

Összefoglaló

  • A visszwatt rendszerek: halasztani vagy lépni érdemes? 
  • Turbulens gazdasági változások, emelkedő költségek 
  • A visszwatt napelem rendszer mint versenyképességet növelő befektetés

Visszwatt napelem rendszer: háztartásban vagy ipari fogyasztásra alkalmazva 

Aki háztartási méretű kiserőművet szereltetne otthonára, most kivár: hiszen sem a napelem-stop, sem a megnövekedő beruházási költségek, sem a szaldó elszámolás vége, de a támogatások akadozása sem kedvez most a magáncélú telepítésnek. A nagy bizonytalanság, illetve az egyre erősebben érezhető, általános negatív szemlélet miatt így egy kalap alá esett a magán és a kereskedelmi célú napelemes telepítés is. Pedig ez utóbbiak számára ez a befektetés ma is meglepően rövid idő alatt megtérül, még visszwatt rendszer kiépítésével is. Sőt, a számítások alapján még mindig nagyobb hozamra tehetünk szert a telepítéssel, mint a telepítés elhalasztásával. Miért? 

Íme néhány megfontolandó érv a napelemes zöldberuházás mellett:

A gazdasági környezet turbulens változása

A jelenlegi piaci környezet, a gazdasági nehézségek, az infláció jelenlegi mértéke, illetve a bizonytalan árfolyamingadozások nem festenek túl jó képet a napelempiacon sem. Ahogy minden más szegmensben, úgy ezen a területen is nagyban meghatározó a HUF-EUR árfolyam mozgása, ezért a nyersanyagok emelkedése tovább drágíthatja a zöldenergiás befektetéseket. Ezért — bár sokan most a hazai napelemszabályozás változására várnak, — ez a várakozás nagyobb költségszintet eredményez azoknak, akik várakoznak, és azt se felejtsük el, hogy a várakozással töltött néhány hónap, esetleg év alatt a napelemes rendszer már energiát termelne, vagyis így megtermelt energia „hasznát” is elveszítjük.

  • Az energiaárak jövőbeni kiszámíthatatlansága

Az energiaárak kiszámíthatatlanságával nemcsak lakossági, de a kereskedelmi célú fogyasztóként sem sokat törődtünk az elmúlt években. Csak a háború és a pandémiás környezet okozta ugrásszerű áremelkedés tette tudatosabbá az energiafelhasználókat, sőt, volt, akiket éppen a kigazdálkodhatatlan energiaárak késztettek vállalkozásuk bezárására.

Ha számításba vesszük, hogy tavaly évvégére az áram ára Európában megduplázódott, mindez érthető, ugyanakkor a jövőre nézve is riasztó képet fest. Pedig az energiaárak emelkedése nem újszerű probléma, szinte minden adat azt mutatja, hogy a most tapasztalt árrobbanás előtt is kiszámíthatatlan volt az áram árának piaci helyzete. A napelemes beruházások ezt a kiszámíthatatlanságot megoldják, sőt, képesek arra is, hogy az energiaköltségeket fixálják vagy a beruházás költségszintjének megtérülésével nyereségessé tegyék a rendszer

  • A munkadíjak és műszaki költségek emelkedése 

Ahogyan az anyagköltségek, úgy a munkadíjak is emelkednek majd, ráadásul nem tudjuk, hogy várható-e a jövőben a telepítést érintő további műszaki költség, engedélyeztetési díj vagy a telepítéshez kapcsolódó más, növekedő költségtartalom. 

A saját célra termelő visszwatt napelem rendszer hozzájárulhat a versenyképességhez

A visszwatt rendszer lényege, hogy az így telepített napelemrendszer a hálózatba nem táplál vissza, az csak a pillanatnyi energiaigényt elégíti ki. Vagyis a visszwatt rendszer olyan helyzetekben előnyös, ahol jellemzően napközbeni energiafogyasztással számolhatunk.

Míg egyéni felhasználóként – a munkából hazaérve – általában a késő délutáni, esti órákban nő meg az áramfogyasztásunk, addig kereskedelmi célú felhasználóként éppen a napelemes rendszer termelésének csúcsán van szükségünk az áramra. Így a rendszer által megtermelt energiát el is használjuk rögtön, ezzel pedig szinte teljesen kiválthatjuk a hálózattól függést.

Így a visszwatt rendszer a kereskedelmi célú felhasználók számára jóval előnyösebb, mint az egyéni felhasználók számára. Ezért telepítése gyorsan, akár három-öt év alatt is megtérülhet, attól függően, milyen energiaigényünk van, és ehhez milyen adottságokkal és mekkora napelemrendszerrel rendelkezünk. A visszwatt napelem rendszer tehát képes arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon versenyképességünkhöz, vállalatunk ESG-szempontjainak megvalósulásához, cégünk zöldstratégiájának tervezhetőségéhez és üzleti sikerességünk kiszámíthatóságához

Mirtill
Posts made: 41

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu