Mennyibe kerül egy visszwatt rendszer?

2023/08/09

Mennyibe kerül egy visszwatt rendszer?

A visszwatt rendszereknek ugyanolyan létjogosultsága lehet, mint a napelemes rendszerek többi változatának. Ebben a cikkben részletezzük, hogy mire számíthat a fogyasztó egy visszwatt rendszer árát tekintve. 

A visszwatt rendszer tényleges költségei

A jelenleg telepíthető visszwatt védelemmel ellátott rendszerek esetén nemcsak a megtérülési idő érdekli a telepítés előtt álló ingatlantulajdonosokat, hanem az is, hogy milyen költségekre számíthat, ha belevágna a rendszerkiépítésbe. Csakhogy a válasz nem egyszerű, hiszen az, hogy megéri-e a napelemrendszer kialakítása, sok esetben azon múlik, milyen méretű HMKE-ben gondolkodunk, és milyen műszaki tartalommal vértezzük fel rendszerünket. 

Összefoglaló

  • A visszwatt rendszer, mint a napelemes rendszerek egy típusa 
  • Hogyan értelmezhető a visszwatt rendszer ára? 
  • A visszwatt rendszer ára és megtérülése

  

Visszwatt rendszer, a napelem rendszerek egyik jól bevethető típusa 

A napelemes rendszerek megtérülését már eddig is jelentősen befolyásolta, milyen típusú rendszert telepítünk otthonunkra, hiszen más-más műszaki tartalommal és rendszerelemekkel bírnak a különböző rendszertípusok:

  • Hálózatra visszatápláló rendszer 

Magyarországon hagyományosan ez a rendszer terjedt el leginkább, ennek lényege, hogy azt az energiafelesleget, amit a napelemrendszerünk megtermel, de nem fogyasztunk el, az áramszolgáltató rendszerében tárolhatjuk. Amikor pedig energiadeficitünk van, a szükséges mennyiséget a szolgáltatói hálózatból vételezhetjük. Az így működő rendszer elszámolási metódusa többféle lehet, de nagyban meggyorsítja a megtérülési mutatókat, hogy a rendszerelemek között nincs szükség energiatátolókra. Ez a legolcsóbb kivitelezési forma a lehetséges típusok között. 

  • Off-grid vagy más néven szigetüzemű rendszer

A szigetüzemű rendszerek teljesen függetlenek a szolgáltatói hálózattól, vagyis az energiaárak növekedése, a jogszabályi környezet a lehető legkevésbé befolyásolja a rendszer megtérülését, azonban az energiatartalékokokról a tulajdonosnak magának kell gondoskodnia. Vagyis a téli időszakban, illetve az esti órákban szükséges árammennyiséget a saját energiatárolóiban kell tudnia elraktároznia, hiszen ezekben az időszakokban a termelés mennyisége kisebb, mint az elfogyasztott árammennyiség. A rendszer költségeinek nagy részét az akkumulátorok jelentik, egy ilyen rendszer átlagosan kétszer annyiba kerül, mint egy energiatároló nélküli kialakítás. 

  • Hibrid rendszer

A hibrid megoldás nemcsak a két rendszer keverékét jelentheti, hanem olyan konstrukciót is, amelyben nincs energiatároló akkumulátor, csupán az adja a rendszer hibrid jellegét, hogy képes arra, hogy kapcsolódjon az szolgáltatói hálózathoz, vagy ha a helyzet úgy hozza – mint például a jelenlegi jogszabályi környezet – nem táplál vissza a szolgáltatói hálózatba, de onnan azonban vételezhet energiát. Ezek a hibrid rendszerek tehát rugalmasan alakíthatók, kialakításukhoz pedig egy speciális inverter és egy okos fogyasztásmérő szükséges. A rendszer bekerülési költsége ugyan magasabb, mint a hagyományos, hálózatra visszatápláló, de közel sem olyan drága, mint a szigetüzemű. 

A visszwatt rendszer ára összehasonlításban 

Nézzük a fenti rendszerek költségeit egy példán keresztül, hogy egyszerűen kalkulálhassunk azzal, mennyibe is kerülhet nekünk egy visszwatt védelemmel ellátott rendszer. Vegyünk egy olyan háztartást, ahol az áramfogyasztás átlagos, a fűtés nem árammal megoldott, az éves energiaigény körülbelül 5 000 kWh környékén mozog.

Ez átlagosan havi 416 kWh-át jelent havonta, ez nagyjából havi 20 ezer forintos áramszámlának felel meg, vagyis mondhatjuk, hogy az áramfogyasztás tudatos és hazai viszonylatban visszafogott. Egy ilyen áramigény esetén általában 4,5-5 kWp teljesítményű rendszert ajánlanak a telepítést végző szakemberek. Ez a hagyományos inverterekkel kiegészített, hálózatra visszatápláló rendszerek esetén – a rendszerelemek márkájától, az inverter minőségétől függően – 2 millió forint bekerülési költséggel telepíthető. Mivel jelenleg ilyen rendszert nem telepíthetünk, csak visszwatt védelemmel ellátottat, ezért olyan kivitelezésre lesz szükségünk, amelyben visszaszabályozásra képes hibrid invertert, illetve egy okos fogyasztásmérőt építenek be.

Egy így kialakított, hasonló, 4,5-5 kWp teljesítményű rendszer körülbelül egymillió forinttal került többe, vagyis 3 forinttal számolhatunk a kivitelezéskor, persze, ha a rendszert energiatárolókkal nem egészítettük ki. 

A visszwatt rendszer ára és a rendszer megtérülése

Már csak az a kérdés, hogy így is megéri a visszwatt rendszer beüzemelése. A válaszunk igen, mert:

  • Egy év alatt a havi 20 ezer forintos áramszámlánk 240 ezer lenne, vagyis a rendszer 12,5 év alatt térülne meg, miközben a rendszer akár dupla ennyi ideig is képes energiát termelni.
  • A számításkor nem számolunk a jelenlegi, 70 forintos áramdíj 12 év alatt bekövetkező emelkedésével. Ma úgy látjuk, hogy 1-2 éven belül ennek díja a duplájára emelkedik majd, így a megtérülési idő a felére, vagyis alig több mint 6 évre esik vissza. 

Vagyis a visszwatt védelemmel kiépített rendszer is megtérülő befektetés, pláne, hogy így megvédjük magunkat a jövőben várható, drasztikus energia áremelkedésektől.

Mirtill
Posts made: 41

Napelem árkalkulátor

Napelem
napelem_kalkulator.jpg

Tiszta energia, tiszta ajánlat

Árkalkulátorunk segítségével tiszta képet kaphatsz a napelem rendszer várható költségeiről. A villanyszámlán feltüntetett összeg, a tető tájolása, típusa, illetve borítása alapján személyre szabott, előzetes árajánlatot kalkulálunk számodra – ha pedig elfogadod, már indíthatjuk is a napelem telepítés folyamatát.

Kalkulálj árat »

ajanlatkeres@bestsolar.hu