fbpx

Az olajtársaságok is lépnek a megújuló energia felé. Felismerve, hogy a megújuló energia jelenti a 21. század biztosan megtérülő befektetését, több olajóriás is az átállásra tervez.

Zöldülő olajtársaságok: az olajóriások következő lépése 

A pandémia nemcsak az egészségügyre és a gazdaságra, de a legnagyobb olajipari vállalatokra is nagy csapást mért. Hogy mindez meggyorsítja-e a gáz- és olajtársaságok radikális átalakulását és a zöldenergia felé fordulását? Jelenleg még nem lehet tudni: az azonban biztos, hogy egyre nagyobb mértékben nő rajtuk a társadalmi, gazdasági és befektetői nyomás, hogy az egyre terjedő zöldautók és zöldenergia által létrejött piacból ők is egy nagyobb szeletet szerezzenek meg. 

Az elektromos autók megjelenésével és térnyerésével a nagy olajipari óriások először még nem érezték fenyegetve magukat. Aztán a gyors és széleskörű terjedést látva egyre több olajtársaság érezte meg az idők szelét. Persze az átállás nem megy könnyen: hiszen az olajpiacon a kitermelés 15-20 százalékos megtérülést hoz a befektetőknek, közben a megújulók piacán már egy jóval szerényebb, körülbelül 5-10 százalékos profittal számolhatnak. Ez pedig felülírja a vállalatok klímaváltozással és közjóval szemben alkotott nézeteit. Ezért törpülnek el zöldberuházásaik hagyományos üzletrészeik mellett: a legtöbb olajcég a Nemzetközi Energiaügynökség januári beszámolója szerint a tőkekiadásának átlagosan csupán egyetlen százalékát invesztálja az alaptevékenységen túli területekre: ide tartoznak a megújulókra fordított beruházások is. Ehhez képest a Repsol összberuházásainak negyedét fordítja olyan projektre, amelyek karbonintenzitása bizonyítottan alacsony. Ezzel azonban messze elhúz versenytársai előtt.

 

Kényszerű fejlesztések?

A megújulók felé történő lassú elmozdulást az olajipari cégek számára a járványhelyzet gyorsította meg. A szállítási szektor ugyanis a pandémia miatt rendkívüli veszteségeket könyvelt el, ezzel együtt pedig a világ olajkeresletét is alaposan megnyirbálta. A világgazdasági felbolydulással egyidőben az egyik legnagyobb cégóriás, a BP is finomított előrejelzésein, már ami az olaj következő harminc évre szóló árazását jelenti. Az eddigi 75 dollár helyett már csak 55 dolláros olajárat jósol hordónkénti árat jósol a következő évekre. Ez a hordónkénti 20 dollár rendkívüli kiesést prognosztizál ezen a piacon, így minden bizonnyal más, prosperáló megoldások után kell nézniük a következő években. 

Hogy a Covid19 lesz-e az, ami átírja az olajcégek jövőbeni terveit, nem lehet tudni: az azonban biztos, hogy egyre inkább részt kell venniük a fenntarthatóságban, ha meg szeretnék magyarázni részvényeseiknek, hogyan változik, illetve csökken-e az olajcégek értéke belátható időn belül a zöldenergia berobbanásával. Mert aki elektromos autót használ, az a saját otthonában tankol, nem a töltőállomásokon. Ez pedig egyre nagyobb szeletet harap ki az olajóriások olyan nagyon védett profitjából.

 

 

Napelemes rendszerben gondolkozol?

Mérd fel a lehetőségeidet.

Kiemelkedő példák, megújuló cégek

Talán pont ezt ismerte fel néhány olajipari nagyvállalat, amikor idén úgy döntött, hogy beruházásainak nagy részét újragondolja, és még inkább nyit a zöldenergia felé. A Total 2020 elején döntött úgy, hogy Hollandiában elindítja legújabb zöldprojektjét, ennek keretében az egyik legnagyobb elektromos töltőhálózat kiépítésében veszt majd részt. Emellett pedig egy kísérleti akkumulátorprojektre is igent mondott a tavalyi évben. A Total amúgy is kiemelkedő zöld fejlesztéseket hajt végre portfóliójában, gyakorlatilag ők vezetik az olajvállalatok klímaügyi elkötelezettségét. 2020 áprilisa óta például megújulóból szerzett kapacitását több mint a duplájára, 2 gigawattról 5,1 GW-ra bővítette, 2025-ös tervei szerint pedig a következő években is tovább bővít 25-ről 35 gigawattra. 

 

Zöldek és még zöldebbek

A Totalt követte útján a Shell, a BP, valamint az itthon kevésbé ismert Equinor, illetve a Repsol is. Bár összesen csak 4 százalékos bővülést terveznek, ez körülbelül 200 gigawattnyi megújuló kapacitást jelent globálisan. Persze a zöldenergia iránt elkötelezettségben vannak még nagyszerűbb példák, ilyen a dán Orsted, aki alig tíz év alatt 86 százalékkal fogta vissza karbonemisszióját. A BP pedig a spanyol napenergiába invesztál, leányvállalatán keresztül nemrég fejezte be egy 250 megawattos befektetését, azonban ezzel még korántsem fogytak ki zöld tervei. 2050-re ugyanis vállalta, hogy karbonsemleges működésre áll át. 

Hogy ez a jövő? Biztosan. De míg a jövő nem érkezik el, a társaságok igyekeznek maximalizálni az olajból teremtett profitot, hiszen a jelenlegi világpiaci olajárak rendkívüli csúcsokat döntenek, ez pedig minden bizonnyal lelassítja majd a klímacélok és a zöldenergia felé tett törekvéseket.