fbpx

Az Európai Tanács közleménye érdekes változásokat sejtet, a napelemek ára is csökkenthet ha érvénybe lép az adómentesség. 

Jöhet az adómentes napelem

Bár a tagállamok még nem fogadták el, így nem vált hivatalossá, de 2021. december 7-én az EU országok gazdasági és pénzügyminiszterei egyhangúlag döntöttek az uniós áfairányelv módosításáról. A döntés értelmében egyértelműen szükség van az áfakulcsok korszerűsítésére, hogy azok összhangban legyenek az Európai Unió törekvéseivel és célkitűzéseivel.

Az EU Tanácsa szerint a szabályok változtatására azért is szükség volt, mert a régi szabályok elavultak, hiszen az uniós célkitűzések az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak. Ahogyan Andrej Šircelj, Szlovénia pénzügyminisztere a módosítás után kiadott közleményben fogalmazott: „a jegyzék aktualizálását több elv határozta meg, így például a végső felhasználó javának elve és a közérdek elve.”

A Tanács több ponton is módosította a szabályzatot

A közleményt követően a Tanács több ponton is módosította az eddigi szabályzatot, meghagyva azonban azt a kitételt, hogy egy-egy tagállam két kedvezményes áfakulcsot alkalmazhat, és a legalacsonyabb áfatartalom nem lehet kevesebb 5 százaléknál. Az azonban újdonság, hogy a kedvezményes áfa csak a szabályzás mellékletében felsorolt huszonnégy termék vagy szolgáltatás körére alkalmazható majd. Noha a módosítás rendelkezik a továbbiakban arról is, hogy az áfa mértéke nem lehet kisebb 5 százaléknál, bizonyos keretszabályok megtartása mellett mégis ad lehetőséget arra, hogy az országok saját határkörükben eltérjenek ettől, és további kedvezményeket adhassanak állampolgáraiknak.

Így az EU a jövőben engedélyezné, hogy akár áfamentesség is bevezethető legyen olyan termékekre vagy szolgáltatásokra, amelyek például:

 

  • technológiai fejlődést szolgáló szolgáltatások, például élő közvetítések, streamingek,
  • hagyományos és elektromos kerékpárok,
  • fogyatékkal élőket segítő eszközök vagy készülékek,
  • különböző javítási szolgáltatások (háztartási gépek, cipők, ruhák)
  • Covid-19 visszaszorítását segítő eszközök,
  • a hulladék-újrahasznosítási szolgáltatások,
  • valamint az EU „Green Deal” törekvését szolgáló napelemes rendszerek körébe tartoznak

Áfamentes napelem, megadóztatott fosszilis tüzelőanyag

A módosítás jelen állapotában azt is rögzíti, hogy a kedvezményes áfa és az ezzel együtt járó árcsökkenés a végfogyasztót szolgálja. Ezért azt vélhetően csak a fogyasztók vehetik majd igénybe. Ha pedig az EU tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei egyhangúlag elfogadják az uniós áfairányelv módosítását, az jelentős előnyhöz juttathatja a nagy hatékonyságú, alacsony kibocsátással járó, a környezetvédelmi jogszabályok kritériumainak megfelelő fűtési rendszereket. Ez pedig segítheti a napelemes rendszerek elterjedését, mivel így jobb és gyorsabb megtérülést biztosíthatnak a lakossági fogyasztók számára.

A szlovén soros elnökség közleményében ezzel egyidőben azt is jelezte, hogy alig tíz év múlva, vagyis 2030. január elsejéig megszüntetik azokat a kedvezményes hozzáadottérték-kulcsokat vagy adómentességeket, amelyek az üvegházhatás okozó termékekre, valamint a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkoznak. De csupán további két év türelmi időt kapnak azok is, akik növényvédő szereket vagy műtrágyákat használnak –  ugyanis azok csökkentett adómértéke is megszűnik majd 2032 január elsején.

Így megéri majd a napelemes rendszer?

Mi várható így a hazai napelemes piacon? A kérdés egyelőre még nyitva marad, hiszen a módosítás szerint minden tagország maga dönthet arról, a klímavédelmi célkitűzések mentén saját hatáskörében alkalmazza-e az adócsökkentést, és ha igen, milyen mértékben: vagyis a döntéshozók itthon is dönthetnek úgy, hogy 5 százalék alatti, sőt, akár 0 százalékos adókulcsot is kivethetnek a napelemes rendszerekre.

Ebben az esetben pedig akár 27 százalékkal olcsóbban telepíthetnénk háztartási méretű kiserőműveket a tetőkre, így – illetve, ha gyorsak vagyunk, a szaldó elszámolás igénybevétele mellett – a lehető legjobb befektetésnek ígérkezik a napelemes rendszer telepítése. Érdemes figyelni a híreket és gyorsan dönteni, hogy kihasználjuk a lehetőségeket!

 

Ez is érdekelhet…