fbpx

Mutatjuk mi változhat 2022-ben, amikor egy világpiaci szereplő megmozdul. A kínai gyártó, a Tianjin Zhonghuan Semiconductor árváltozása az egész napelem piacra hatással lehet.

Újra csökkenő tendenciát mutatnak a napelem árak, avagy ez várható az idei évben 

Nem volt olyan piaci szegmens a világon, ahol az elmúlt években a koronavírus ne éreztette volna hatását. Az alapanyag- és az eszközhiány, valamint a gyártási láncok, illetve a szállítási folyamatok sérülése szinte mindenre rányomta a bélyegét. Így történt ez a napelemes piacon is, ahol a hosszú évek árcsökkenési trendje fordult meg az elmúlt években, és a napelemes panelek, valamint a további rendszerelemek is drágulni kezdtek. Alig néhány hete a szakértők még azt jósolták, a fotovoltaikusok drágulási trendje akár évekig is elhúzódhat. A gyártók legnagyobbika azonban nem foglalkozott a szakértői jóslatokkal, és néhány hete mérsékelni kezdte az árait, ami változást jelent a napelem árak esetén világszerte. Mutatjuk mi várható a napelem árak terén 2022-ben. 

Decemberben még arról írtunk, hogy a párizsi székhelyű IHS Markit elemzést tett közzé, amelyben azt vizsgálta, várhatók-e jelentősebb áremelések a fotovoltaikusok piacán vagy éppen ellenkezőleg, az árszint visszatér a járvány előtti szintre. A piackutató cég tanulmánya akkor azt jósolta, hogy 2023-ig biztosan nem várható árcsökkenés a piacon.

A 2019-et megelőző árszínvonal ugyanis már így is rendkívülinek számított: alig hét év alatt a napelemek ára közel a felére esett, vagyis 2019-ben már feleannyiért vehettük volna meg ugyanazt a terméket, mint amit 2012-ben vásároltunk. A lefelé mutató árak azonban jót tettek a piacnak: felhajtották a keresletet. Így a megújulók iránti érdeklődés is soha nem látott dinamikus növekedésbe kezdett, ezzel pedig alig 7 év alatt 275 százalékkal lett nagyobb a beépített kapacitás.

Azonban a folyamatot megtörte a pandémia, ami alig néhány hónap alatt rögtön 4 százalékkal srófolta feljebb az árakat. Az áremelkedés aztán újabb lendületet vett, némely termék esetében az akár a 15-20 százalékot is elérte. Az emelkedő nyersanyagárak, a szilícium és a réz drasztikus drágulása pedig további árnövekedést vetített előre.

Egy fecske is csinálhat nyarat? Mit mond a kínai gyártó a napelem árak 2022 -es  alakulására? 

Ezt a folyamatot törte most meg a kínai és a világpiac egyik legmeghatározóbb gyártója, a Tianjin Zhonghuan Semiconductor. A tiencsini székhelyű gyár az egyik legnagyobb gyártási kapacitással rendelkező vállalat. Több mint 10 ezer dolgozót foglalkoztat, 2020-ban elért 2,8 milliárdos dolláros bevétele pedig a legnagyobb vállalatok közé repíti.

Az 1958-ban alapított Tianjin Zhonghuan Semiconductor Co. tevékenységét az egész fotovoltaikus szakma figyeli, nem véletlenül. Változtatásai, illetve árszabása később tovább gyűrűzik a piacon, ezért meglepte a szakmai sajtót, amikor a vállalat bejelentette, hogy mérsékli árait. Igaz, a bejelentett árcsökkenés még nem rendkívüli – hiszen a gyártó cég egyes termékeket alig egy százalékkal kínálja olcsóbban, míg a G12 típusú termékek 7,8 százalékkal kerülnek kevesebbe.

Meddig várjunk a napelem árak további csökkenésére? 

Az árváltozás ugyan nem nagy, a szakértők szerint ez azonban megfordíthatja a trendeket. Maga a Zhonghuan Semiconductor is úgy nyilatkozott, a mérsékelt árakat ebben az évben biztosan tartani tudja.

Ez pedig jó hír lehet a szakma és a fogyasztók számára is.  Hiszen azt jelentheti, hogy kezdenek megoldódni a világot sújtó ellátási láncok problémái, valamint a szállítási nehézségekből és alapanyaghiányból fakadó nehézségek után újra visszaállhat a pandémia előtti rend. Hogy az árcsökkenés begyűrűzik-e majd a hazai piacra, azt most még nehéz megmondani, ahogyan az sem világos, meddig tartható fent az alacsony ár a fotovoltaikusok piacán.

Egy biztos: nem érdemes várni nagyobb árcsökkenésre, hiszen a minél előbb telepített HMKE több energiát termel nekünk, mint amit egy 1-5 százalékos árkedvezménnyel elérhetünk. Az energiaárak elszabadulása ugyanis egyre nagyobb problémát jelent az egész világon, és még senki sem látja, az energiaáraknak hol lesz majd a végső ára. Így érdemes minél előbb a saját magunknak termelt, megújuló energiából fedezni energiaszükségletünket, mert csak így maradhatunk ki az energiapiacra begyűrűző válsághelyzetből.

Ez is érdekelhet…