fbpx

A 100% állami támogatás alapvetően jó kezdeményezés, ami sokakat segíthet az energetikai korszerűsítés útján való elindulásban. Azonban árnyoldalai ennek a kiírásnak is akadnak bőven, ezért szakértőink most szemügyre veszik a legégetőbb tényezőket.

Vissza nem térítendő napelem támogatás: aki lemarad, az kimarad?

Amilyen rendkívüli érdeklődést váltott ki a HET-program keretében bemutatott energetikai pályázat, ugyanilyen számban érkeztek észrevételek és megjegyzések a társadalmi egyeztetésre bocsátott, pályázati anyag részleteivel kapcsolatban is. De nemcsak a fogyasztók, a szakma is a támogatás alapvető problémáira hívta fel a figyelmet, amelyek a jövőben korrekcióra szorulhatnak. 

A társadalmi egyeztetésre bocsátott lakossági napelemes pályázati program, amely vissza nem térítendő támogatást biztosít napelemes rendszerekre,  alig két hét alatt több mint kétszáz hozzászólást, megjegyzést, véleményt és szakmai álláspontot gyűjtött. Véleményüket  rengetegen kifejtették  a szakma képviselőitől kezdve, a lakosságon át különböző szervezetekig.  De mit kifogásoltak a véleményezők a bizonyos energetikai pályázat módosítása kapcsán?

Alapvetően minden javaslat néhány igen fontos témakört érintett, sok hozzászólás érkezett

  • A támogatandó napelemes beruházások körének szélesítése: sokan nehezményezték, hogy a támogatás nem tér ki azokra, akik már előzetesen, saját forrásból rendszert telepítettek. Ezért részükről javaslat, hogy azok is pályázhassanak, akik számlával igazolhatóan egy éven belül telepítettek már rendszert.
  • A támogatandó és elszámolható rendszerelemek bővítése: a véleményezők és a szakmai szereplők is egyetértenek abban, hogy a szigetelést, mint a rendszer fontos részét a támogatandó rendszerelemek között kellene szerepeltetni.
  • A vissza nem térítendő támogatásra jogosultak körének bővítése: sokan kifogásolják, hogy bár megfelelnének a kért jövedelmi előírásoknak, mégsem pályázhatnak. 
  • Az egy főre jutó jövedelmi korlát számítási logikája és annak finomítása: sokan nem értik, milyen számítási logika alapján állapítják meg a jövedelmet például egy KATA-s vállalkozás vagy külföldi jövedelem esetén.
  • A napelem rendszer technikai kritériumok pontosítása: az sem világos, milyen pontos műszaki paraméterek mellett igényelhető a támogatás.

Az energetikai pályázat 2021 -ben indul de hosszútávon befolyásolja a piacot és az árakat

A szakértők ezen túlmenően azt is kifogásolják, hogy az idei évben tapasztalt többszöri, és hirtelen változtatások az egész évben rányomták bélyegüket a napelemes piacra. A bruttó elszámolás előtti időszakban például hatalmas érdeklődést és hatványozott számú kivitelezést tapasztaltak, hiszen a lakosság igyekezett még szaldó elszámolás alá eső rendszert telepíttetni otthonába. Aztán a bruttó elszámolás elhalasztásával, és a belengetett EU napelemes támogatási programmal szinte teljesen leállt a fogyasztói érdeklődés, mindenki kivárt.

A pályázat megjelenése most újra óriási lökést adhat a megújulók itthoni piacának. Az azonban kérdés, hogy a szakma lépést tud-e majd tartani ezzel a lendülettel, az alapanyag- és a szakemberhiány mellett. A szakma fontos képviselői ezért már most az árak növekedésére figyelmeztetnek. 

Az energetikai pályázat módosítása szükséges a  túljelentkezés elkerülése érdekében

A szakmai és a további, civil szervezetek számára az is aggasztó még, hogy bár a pályázat lényege és célja az volt, hogy az energiaszegénységben élők esélyein és lehetőségein segítsenek, a most felállított kiírás és szabályzási rendszer a nagyobb jövedelműek számára kínál inkább támogatást. Hiszen a pályázat úgy fogalmaz, hogy azok igényelhetik a vissza nem térítendő 3-11 millió közötti összeget, akiknél a 2020. évi adóbevallás szerint az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 4 850 000 forintot. Ez több mint 400 ezer forintos havi jövedelmet jelent, ebbe a rétegbe azonban a lakosság döntő többsége beleesik.

Csakhogy míg a kisebb jövedelműek nem, úgy a nagyobb bevétellel rendelkező rétegek képesek megvalósítani beruházásaikat pályázati források nélkül is. Mivel sokak számára megnyílt a forrás, félő, hogy túljelentkezés várható – hiszen az előzetes számítások szerint alig 35 ezer család élhet majd a támogatás adta lehetőséggel. A nyerteseknek 12, illetve 18 hónap áll a rendelkezésükre, hogy a kivitelezést befejezzék.  Így hatalmas roham várható a következő hónapokban mind az áramszolgáltatónál, a napelemes és egyéb kivitelezőknél. Szakértőink szerint tekintettel a  többszörös túljelentkezésre, amit cégünk is tapasztal, jobb, ha minél előbb kivitelezőt keresünk, és ajánlatokat kérünk be. Feltéve, hogy nem akarunk lemaradni az energetikai pályázat nyújtotta lehetőségről. 

Persze az is megtörténhet, hogy a jogalkotó enged a szakma és a fogyasztók nyomásának, és javít a feltételeken. Alapvetően jót tenne a kiírásnak a vissza nem térítendő támogatás módosítása,  pontosítása illetve a részletek konkretizálása az eddig nem szabályozott kérdésekre vonatkozóan.

 

Szakértői tipp

 Jó, ha figyelemmel követjük az eseményeket, többször látogatjuk a HET-program weboldalát és ha lehet, gyorsan és minél előbb döntünk a napelemes rendszer telepítéséről. 

Ez is érdekelhet…