fbpx

Ha napelem rendszerünk telepítése előtt fázisbővítésre van szükségünk, fontos ismerni a folyamatot, az árakat és a fogyasztó részéről szükséges teendőket. Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb információkat. 

Napelem rendszer bővítése esetén ennyibe kerül a három fázis bekötése 

A napelem rendszer telepítése soha nem a szerelésnél, hanem az ingatlan előzetes felkészítésénél kezdődik. Ez általában az elektromos hálózat felújítását, illetve a teljesítmény bővítését jelenti. Hogyan kezdjünk neki? Mennyibe kerül ma három fázis kiépítése? Ennek jártunk most utána.

A napelem rendszerek kiépítése előtt ingatlanunk műszaki felkészítésének egyik sarkalatos pontja az elektromos hálózat megfelelősége, hiányosságok esetén annak modernizálása, valamint a megfelelő teljesítménybővítés, ha arra szükség van. A telepítő cégek minden új, leendő HMKE tulajdonosnak azt ajánlják, a rendszer telepítése előtt végezzék el elektromos hálózatuk teljesítménybővítését. Illetve ha lehet, építsék ki a háromfázisú rendszert otthonukban.

Ehhez azonban nemcsak új mérőórára, de új vezetékrendszerre is szükség van. Mivel a hazai áramszolgáltató telekhatáron belül munkát nem végez, ha az amperbővítés mellett döntünk, meg kell bíznunk a munkálatok elvégzésével egy regisztrált villanyszerelőt, aki elvégzi a hálózat felújítását, kialakítja a szabályok szerinti mérőóra-helyet, illetve – ha meghatalmazással rendelkezik – eljárhat az áramszolgáltatónál a következő munkafolyamatokban: 

Hogyan áll össze a 3 fázis bekötése ár tekitetében? 

 Bár a villanyszerelési árak és a munkadíjak jelentősen változhatnak az ország különböző részein, egy körülbelül 60 négyzetméteres családi ház esetén a teljes kiépítés díja meghaladhatja akár az 1 millió forintot is (egy 50 négyzetméteres lakás, panellakás esetén ez körülbelül 600-700 ezer forint környékén mozog). A villanyszerelési munkadíjak kifizetésével azonban nem pipálhatjuk ki a költségeket, a három fázis bekötése ugyanis további, a szolgáltató felé fizetendő költségekkel is számolnunk kell.

A jogszabályoknak megfelelően 1 fázis, vagyis 32 Amper minden fogyasztónak alanyi jogon jár, vagyis eddig a teljesítményig nem kell fizetnie a fogyasztónak. Ha azonban ettől nagyobb teljesítménnyel szeretne rendelkezni, azt kérni kell a szolgáltatónál. 2021. szeptember 1-je óta a szolgáltatói tulajdonjogok változásával már az MVM Next számol el a fogyasztókkal, azonban a hálózati feladatokat, így például a teljesítménybővítés az EON hatáskörébe tartozik.

Az EON pedig megkülönböztet kisfeszültségű, valamint középfeszültségű fogyasztási helyeket, jellemzően a lakossági fogyasztók, illetve a közintézmények tartoznak a kisfeszültségű hálózat végfelhasználói közé. Számukra a hálózatbővítés vagyis a teljesítménybővítés ára a következő tételekből épül fel:

Esettanulmány – 3 fázis bekötés ára 2022 EON

 • Csatlakozási alapdíj KÖF/KIF trafóra csatlakozáskor: 15.700 Ft/kVA
 • Csatlakozási alapdíj: 3 900 Ft/A
 • További esetleges díjak is várhatók, ha a többletteljesítmény miatt a csatlakozó vezetéket cserélni kell, az új csatlakozó-vezeték létesítésének a költsége az elosztót terhelik.

Vagyis könnyen kiszámolhatjuk, milyen áramszolgáltatói költséggel járhat a teljesítménybővítés, hiszen a hiányzó amperek számát elég beszoroznunk az amperenként fizetendő 3 900 forinttal, illetve hozzáadjuk a csatlakozási alapdíjat, hogy hozzávetőlegesen megkapjuk a hálózatbővítés költségeit. (Természetesen az új csatlakozó-vezeték kiépítése további költséget jelent, erről azonban a szolgáltató tud további, pontos információkat adni.)

Fázis bővítés esetén meghatalmazással is eljárhatunk

Mivel a hazai áramszolgáltató  – mint az EON, vagy az MVM – telekhatáron belül munkát nem végez, ha az amperbővítés mellett döntünk, meg kell bíznunk a munkálatok elvégzésével egy regisztrált villanyszerelőt, aki elvégzi a hálózat felújítását, kialakítja a szabályok szerinti mérőóra-helyet, illetve – ha meghatalmazással rendelkezik – eljárhat az áramszolgáltatónál a következő munkafolyamatokban. 

 • Leadhatja a területileg illetékes áramszolgáltatónál az igénybejelentést, vagyis eljárhat a nevünkben az bővítés ügyében

 • Jogosult lesz a különféle csatlakozási szerződések aláírására, így a Hálózati Csatlakozási, az Egyetemes Szolgáltatási és a Hálózathasználati Szerződést is aláírhatja helyettünk. 
 • Képviselhet bennünket az áramszolgáltató képviselői előtt, például időpontot egyeztethet a helyszíni szereléshez a nevünkben vagy leadhatja a záróplomba bontási igényünket.

A teendők három fázis bővítés esetén 5 lépésben 

 1. Keressünk fel egy regisztrált szerelőt, és egyeztessük teljesítménybővítési igényünket, hogy a szakember felmérje a három fázis bekötésének kiépítésének módját és lehetőségét. Ekkor adhatunk neki meghatalmazást a szükséges szolgáltatói ügyintézéshez is.
 2. Jelentsük be igényünket az áramszolgáltatónál: ezt megtehetjük online vagy személyesen is az ügyfélszolgálati irodák egyikében. Miközben igényünket jeleztük, megkezdődhet a teljesítménybővítéssel járó helyszíni kivitelezés is.
 3. Várjuk meg, míg teljesítménybővítéshez kapcsolódó szerződéseket, illetve a hozzá tartozó költségekről és díjakról szólószámlát megküldi részünkre a szolgáltató. 
 4. A szerződéseket írjuk alá, a díjakat rendezzük, majd küldjük vissza ezeket a szolgáltatónak. 
 5. Az áramszolgáltató az iratok beérkezése után időpontot egyeztet a helyszíni munkák elvégzéséhez, majd kiépíti a csatlakozási pontot. A bővített teljesítmény innentől használható a további fogyasztáshoz.

Ez is érdekelhet…