fbpx

A hibrid napelem rendszer az a napelemes megoldás, amiről érdemes többet beszélni. Hiszen nem feltétlenül magától értetődő miben különbözik ez egy hagyományos napelem rendszertől, vagy éppen milyen hatással van az ad-vesz óránkra. 

A jövőben se fizess villanyszámlát! Ezt tudja a hibrid rendszer

Talán már minden, a napelemes piacon kicsit is jártak fogyasztó számára egyértelmű: a legolcsóbb áram az, amit helyben termelünk, és helyben is fogyasztunk el. Persze, a mai technológia mellett ehhez azonban energiatárolókra van szükség, illetve olyan megoldásokra, amelyekkel optimalizálhatjuk a termelés és a fogyasztás időpontját, mert azok nem mindig esnek egybe. De van néhány tipp, amellyel áthidalhatjuk a napelemes rendszerek és a jövőben megváltozó elszámolás rendszerek problémáját. Mutatjuk, hogyan!

Senki számára nem titok, hogy a háztartási méretű kiserőművek jellemzően napközben termelnek igazán, éppen akkor, amikor mi a munkahelyünkön fogyasztjuk az áramot. Aztán mire hazaérünk, a rendszer termelése is visszaesik, pedig éppen ekkor, az esti órákban van nagyobb energiaigényünk: használjuk az elektromos berendezéseket, felkapcsoljuk a villanyt. De mit tehetünk, hogy kiküszöböljük a problémát?

A kérdéssel egyre többen foglalkoznak, pláne úgy, hogy 2024 után az új rendszertelepítők már nem tervezhetnek a szaldós elszámolással. Vagyis alig másfél év múlva a napközbeni extra energiatermelésüket a szolgáltató minden bizonnyal alacsonyabb áron veszi majd át tőlük, mint amennyiért majd az esti, elfogyasztott árammennyiséget vételezhetik a szolgáltatótól. Vagyis akár tetszik, akár nem, újra egyre nagyobb összegű sárga csekkek jelennek majd meg a HMKE tulajdonosok asztalán. Ezért sokan keresik a megoldást arra, hogyan alakíthatják áramfogyasztásukat a termeléshez úgy, hogy az ne legyen ráfizetés? Programozzák úgy az elektromos eszközeiket, hogy azok napközben, felügyelet nélkül működjenek? Alakítsák át az életüket, hagyják otthon az elektromos autójukat? A kérdés nem egyszerű, ahogy annak megválaszolása sem. Azonban van néhány megoldás, amit érdemes szem előtt tartanunk ahhoz, hogy a fogyasztáshoz és a termeléshez optimalizáljuk működést.

A szakértők szerint ez azonban a jövőben változhat, mert míg elmaradnak a hálózati fejlesztések, és egyre nagyobb számban kapcsolódnának napelemes rendszerek a szolgáltatói rendszerhez, a jövőben a kiegyensúlyozatlan átvételi és fogyasztói kapacitás súlyos szolgáltatási problémákat okozhat. 

Hibrid napelem rendszer: Még nem terjedt el, de nemsokára hatalmas sláger lehet

A hibrid napelemes rendszer hazánkban még szinte ismeretlen fogalom. Miközben a hálózatba visszatápláló, és a szigetüzemű rendszereket már ismerjük, a hibrid rendszerek még nem terjedtek el, noha ez a megoldás akár enyhíthet is bruttó elszámolás okozta romló megtérülési számokon.

A hibrid rendszer lényege, hogy a napközben megtermelt energiát egy akkumulátorban tárolhatjuk el, majd a munkából hazaérve, este ezt az áramot használhatjuk fel. Ha a napközbeni, napsütéses órák száma visszaesik – jellemzően a téli időszakban – és rendszerünk nem termel annyit, mint amennyi energiát napi átlagfogyasztásunk igényelne, akkor a hiányzó mennyiséget egyszerűen megvásárolhatjuk a szolgáltatótól. Vagyis a hibrid rendszer az eddig ismert rendszertípusuk keveréke, amellyel a hálózatra visszatápláló és a szigetüzemű rendszerek előnyét élvezhetjük. Alkalmazásával kiküszöbölhetjük azt a hátrányt, amit az okoz, hogy a szolgáltató olcsóbban veszi majd át tőlünk azt az áramot, amit megtermelünk, hogy azt később drágábban újra eladja nekünk.

Hibrid napelemhez hibrid inverter

A hibrid rendszerek üzemeltetése során már világszerte egy úgynevezett backup áramellátási rendszert is kialakítanak. A backup elosztótábla beépítésével egy olyan áramkört alakítanak ki otthonunkban, amelybe azok a fogyasztók, amiket ebbe az áramkörbe kötöttek be, akkor is zavartalanul üzemelhetnek, ha a szolgáltatótól nem vételezünk: vagyis fogyasztásunkat csak a termelésből vagy az akkumulátorban tárolt árammennyiségből szeretnénk megoldani. 

Ennek a hibrid megoldásnak a továbbfejlesztett változata akkor is jó szolgálatot tehet a hibrid rendszer tulajdonosainak akkor is, ha közelükben többször előfordul áramszünet. Hiszen ez az áramkör és a rajta lévő fogyasztók akkor is üzemelnek, ha a szolgáltatói hálózat nem. Az egy fázisra vagy akár a teljes hálózatra kiépített backup rendszer esetén azonban a biztonságra és a rendszerelemek integrálására mindenképpen figyelnünk kell arra. Ennek legfontosabb eleme a rendszerben található inverter, amely sok esetben nem képes a normál működés teljesítményét backup üzemmódban is rendelkezésre bocsátani. 

Szakértői tipp

Vagyis érdemes olyan, úgynevezett all in one invertert választani, amelynek normál és a backup teljesítménye alapvetően megegyezik. Ezek a típusok azonban már ott vannak a piacon, igaz, sok esetben azokat az invertereket is hibridnek nevezik, amelyek áramszünet esetén lekapcsolnak, így akkor sem látják el a fogyasztókat, amikor van elegendő energia ehhez az akkumulátorokban. Ráadásul az áramszolgáltatók még nem készültek fel a hibrid rendszerek elterjedésére, hiszen a szolgáltatók szabályozzák a hibrid inverterek beépítését és működését, utolsó állásfoglalásuk szerint ugyanis a hibrid üzem alkalmazhatóságának feltételrendszere kidolgozás alatt van.

 

 

 

Ez is érdekelhet…