fbpx

2021 június 10.-én, majdnem egy éve  lépett életbe a változás,  így adómentessé vált a napelemes rendszer által megtermelt, és a hálózatra visszatáplált többletenergia. A szabályozás egyszerűbbé és könnyebben értelmezhetővé vált. Most EU-s szinten készítenek elő további módosításokat, kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a magyar piacra. Cikkünk folyamatosan frissül. 

EU-s szinten áfamentes lehet a napelem: itthon mi várható? 

Április elsejével új, az eddigieknél kedvezőbb, nulla százalékos hozzáadottértékadó-mértékekre (héamértékekre) vonatkozó, uniós szabály lépett életbe. Az uniós megállapodás már 2021 decemberében megszületett, az új irányelvet azonban csak most, az uniós hivatalos lapjában ismertették. A nulla százalékos héamérték alkalmazása a napelemekre is vonatkozhatna a jövőben, vagyis hazánk kormánya döntheti el, hogy a megújulók piacán itthon életbe lép-e majd az áfamentesség.

A napelem adó lecsökkentése prioritásként szerepel az Európai tanács teendői közt

Az Európai Tanács még tavaly decemberben aktualizálta és korszerűsítette a hozzáadottértékadó-mérték irányelveinek III. mellékletét, amely azon termékek és szolgáltatások listáját tartalmazza, amelyek kedvezményes, 5 százalék alatti vagy akár nulla százalékos héamérték mellett értékesíthetők. Tehát a napelem adó ezzel a lépéssel érvényét vesztheti.

A jegyzéket a közérdeket szem előtt tartva időszakonként frissítik, ez történt tavaly is, amikor a tanács úgy határozott, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra és az üvegházhatásúgáz-kibocsátással járó termékekre vonatkozó kedvezményes adókulcsokat 2030. január 1-jéig megszünteti.

A megszűnő kedvezmények mellett azonban felkerült a listára a környezetbarát és megújuló termékek egy bizonyos köre, amely az elektromos kerékpárok, a hulladék újrafeldolgozás mellett a fotovoltaikus panelekre is kedvezményes adómértéket biztosít. A tavalyi módosítás nemcsak a környezeti és éghajlati célok elérését segíti, de az orosz-ukrán háború nyomában járó szankciókra is válasz lehet, illetve a gáztól és az olajtól, az orosz energiától való függetlenedést is segíthet elérni.

Bár a megállapodás már tavaly decemberben megszületett, és április elsején a szabályozás életbe is lépett, vagyis a tagállamok – így Magyarország is – kérheti és alkalmazhatja a napelemekre vonatkozó áfairányelv módosítását. A tagállamoknak 2022. július 7-éig kell bejelenteniük az áfakedvezményt az unió felé, ez a hazai viszonyok között azt jelentené, hogy a 27 százalékos áfakulcs itthon nulla százalékra csökkenne. Vagyis a napelemek ára több mint a negyedével csökkenhetne, persze csak akkor, ha a kormány élni kíván ezzel a lehetőséggel. 

Hogyan áll a kérdéséhez a hazai piac? 

Az MNSZ (Magyar Napelem Napkollektor Szövetség) elnöke, Kiss Ernő ezért levélben kérte a pénzügyminisztérium állásfoglalását az ügyben, igaz, levele írásakor a módosítás még nem lépett hatályba, így ezzel a kérdéssel a választások előtt a kormány valószínűsíthetően még nem foglalkozott. Akkor a pénzügyminisztérium jelezte: nem tartják hatékony eszköznek az áfacsökkentést.

Mivel az nem biztos, hogy megjelenne a fogyasztói árban, ezért sokkal inkább a komplex támogatási formák irányát látják eredményesnek a megújulók használatának hazai ösztönzésére. Jelenleg, a szabályozás kihirdetését követően még nincs újabb hír más irányú kormányzati döntésről, de előfordulhat, hogy a háború okozta ellátási problémák, az egyre növekvő energiaárak miatt a kormány úgy dönt, hogy mégis él a kedvezményes héamérték lehetőségével. Mindez azért lenne ésszerű lépés,  hogy így azok is olcsóbban telepíthessenek napelemes rendszert akik pályázati formákat nem vesznek igénybe. 

A Zéró Karbon Központ is véleményezte a napelem adó változását 

Miközben a szakma és a fogyasztók a döntésre várnak, a nemrégiben – alig egy éve – alakult Zéró Karbon Központ is szorgalmazza, hogy a hazai szabályozásnak minden lehetséges eszközzel, így nemcsak műszaki, de gazdasági és társadalmi szabályozásokkal is támogatnia kell a megújulók egyre nagyobb mértékű terjedését és használatát ahhoz, hogy Magyarország 2050-re vállalt karbonsemlegességi célkitűzése megvalósuljon.

A Dr. Kaderják Péter, a korábbi energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár által vezette központ nemrégiben konkrét intézkedéseket is javasolt a kormánynak. Többek között a ZKK azt szorgalmazza, hogy a CPPA konstrukcióban (privát, hosszú távú, általában 10-15 évre kötött áramvásárlási szerződések) megvalósuló projekteknél vezessék ki a Robin Hood-adó fizetését, vagyis a KÁT (kötelező átvételi tarifa) és METÁR (megújuló támogatási rendszer) rendszereken kívüli termelőket sújtó 31 százalékos adót, hogy ezzel segítsék a támogatások nélkül épült zöld beruházások elterjedését. Vagyis előfordulhat, hogy még nincs minden veszve: a ZKK szakmai iránymutatása mellett mégis várható a közeljövőben a napelemes rendszer kiépítési vagy fenntartási költségeinek csökkenése, és akár az is előfordulhat, hogy július 7-éig a kormány úgy dönt, mégis bevezeti a kedvezményes vagy a nulla százalékos kedvezményt a napelemekre. 

Ez történt 2021 júniusában a szabályozás terén…

Amennyiben érdekel mi történt korábban a napelem adó kérdéskörében, a cikk további részében a korábban közzétett cikkünket olvashatod…

 

Napelem adó 1. rész: Pozitív irányba változhat a napelem adó körüli szabályozás

2021 június 10-étől a többletenergia hálózatba való visszatáplálása, és az abból származó jövedelem adómentessé vált. Így megszűnt az egyedi elbírálási gyakorlat a háztartási méretű naperőművek adófizetési rendszerében, és egy új, könnyen értelmezhető és kiszámolható adófizetési szabályzás jött létre. 

A háztartási méretű kiserőmű (hmke) sajátossága, hogy bizonyos időszakokban többletenergiát termel, amit – ha nem szigetüzemű a rendszer – akkumulátorok híján a villamosenergia-kereskedő, más néven áramszolgáltatók hálózatába táplálunk vissza. Ez a többlet kompenzálja majd az áramfogyasztásunkat abban az időszakban, amikor pótlásra van szükségünk. Ha azonban a többletet nem használjuk fel, az áramszolgáltató ezt az árammennyiséget köteles kifizetni a tulajdonosnak. 

Csakhogy a túltermelésből a tulajdonosnak bevétele lett, így a napelemes rendszer  után adófizetési kötelezettsége származott. A jogszabály azonban 2021. június 10-én változott, és míg eddig egyedi elbírálás határozta meg, hogy fizet-e jövedelemadót a megtermelt energia után az adóalany, mostantól azonban egyszerűsödött a szabály. Így néhány ökölszabály mentén már könnyen kiszámolható a “napelem adó” mértéke. 

Egyedi elbírálás, nehéz értelmezés 

Az adóhatóság ezzel az új szabályozással egy hosszú és nehéz időszak problémáit oldotta fel, hiszen a napelemes áramtermelés utáni jövedelemadó kiszámítása nem volt egyszerűen értelmezhető. Ugyanis az üzemeltető, vagyis a napelemes rendszer tulajdonosa nem gazdasági szereplő, nem végez gazdasági tevékenységet, és alapvetően a rendszer a saját, háztartási méretű áramszükségletét szeretné fedezi a telepített rendszerrel. Ez pedig nem alapozta meg az adóalanyiságot, noha az üzemeltető valóban szert tett extra bevételre, amit magánszemélyként is be kell vallanunk.

A régi szabály ezért egyedi elbírálással határozta meg, ki fizet jövedelemadót a többletenergia után, és ki nem. Így például, aki tervezetten nagyobb visszatáplálással számolt, amikor telepítette a rendszert, annál megvalósult a rendszeres üzletszerűség.

 

Napelem adó

A napelem adóra vonatkozó új szabály előnyei

Az új szabály szerint az a magánszemély, akinek olyan kisfeszültségű, otthoni hálózatra csatlakozó napelemes rendszere van, amelynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert, a jövőben nem fizet adót a napelemmel termelt áram átvételi ára után. Ha az adóalany nem vállalkozóként vagy energiaközösségi tagként könyveli el a túltermelés számlázását, ebben az esetben maximum évi 12 000 kilowattóráig (kWh) adómentes marad a bevétele. 

Ha ezen a mennyiségen túl is rendelkezik többletenergiával, vagyis még ennél is több áramot táplált vissza a hálózatba, a fennmaradó rész után rendelkezhet, hogy azt más tevékenységből származó bevételeivel összevonva, 10 százalékos költséghányad levonása mellett fizeti be. De dönthet úgy is, hogy napelemes bevételeit azoktól külön kezelve szeretné bevallani az adóhatóság felé.

 A NAV arról is rendelkezett, hogy az így képződő adóból nem kell adóelőleget fizetni, így az energiakereskedő, vagyis az áramszolgáltató nem kell, hogy előzetesen adóelőleget vonjon le a magánszemélytől. Az adóalany így a többletenergia eladásából származó, illetve a 12 000 kilowattóra feletti részből származó bevételét elég, ha az éves adóbevallásában tünteti fel. Ehhez az áramszolgáltatótól minden évben egy összegző kimutatást kap, ami alapján könnyen áttekintheti és bevallhatja többletenergiából származó bevételeit.

Szakértői tipp

Az azonban fontos, hogy aki 2021. június 10-e előtt szerzett ilyen bevételt, annak adókötelezettségét még a régi szabály szerint kell kiszámítani. Ehhez segítséget nyújt a NAV Önálló tevékenységből származó jövedelem és adózása című 2. számú információs füzete.

Ez is érdekelhet…