fbpx

Az éremnek mindig van másik oldala. Bár nem gondoljuk, hogy ez a közeljövőben bekövetkezne, szakértőink most összegezték, mit hozhat a napelem boom. Egy rövid energiapiaci kitekintés következik. 

Napelem boom: Elutasítható  a hálózati csatlakozás napelemes rendszer esetén? 

Elképesztő szintet ugrott a hazai szolárrendszerekből származó áramtermelés. Az idei év első felében csak a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítménye 167 MW-tal bővült, – derül ki a Népszava cikkéből.  Így mindössze hat hónap kellett ahhoz, hogy megközelítsük a tavalyi kapacitásbővülést. Mit tartogat a rendkívüli lendület?

A tények elővigyázatosságra és tudatosságra intenek minket, jövőbeli napelemes beruházásunkat illetően. A fogyasztók számára ugyanis azt is magával hozhatja, hogy a szolgáltató –  a túzlott rendszerterhelés miatt – elutasítja a hálózati csatlakozási engedélyét. Cikkünk most feltárja az okokat és a lehetséges megoldásokat is.  

Eneriga-pillanatkép, avagy hogyan áll Magyarország jelenleg az energia terén

A megújulóból származó hazai áramtermelés (lakossági és nem lakossági szegmensben) mára meghaladta a hazai erőművek teljesítőképességének 26 százalékát, túlnőve ezzel a Paksi Atomerőmű által termelt 2000 MW-ot is. A meglepő rekordokat minden bizonnyal azoknak az elmúlt évben bemutatott állami támogatásoknak köszönhetjük, amelyek pénzbeli támogatásokat nyújtottak a lakossági zöldberuházásokhoz. A sok év eleji telepítést pedig magyarázza, hogy az első hat hónapban még a szaldó elszámolás idei visszavonásával számoltak a beruházók, ezért aki tehette, a lehető leggyorsabban szerette volna végrehajtani a telepítést, és megkérni a hálózati csatlakozáshoz szükséges engedélyt.

A bruttó elszámolás bevezetése azonban 2024-ig várat magára, így a második félévben lelassulhat az új szolártelepítések száma, ezért a szakértők a következő félévre már nem várnak hasonlóan dinamikus növekedést.    

A 100% támogatás másik oldala: szűkülő hálózati csatlakozás

Kétségtelen, hogy a 100% támogatás amely ingyen napelem telepítését biztosítja, egy vissza nem térő lehetőség. Ezzel sokan szeretnének, és előreláthatólag fognak is élni. Ami pedig elkerülhetetlenül magával hozza majd a napelemes rendszerek rohamos terjedését is. A napelem-boom igazán örömteli, pláne, ha hozzátesszük, idén júniusra már 120 ezer család rendelkezett itthon napelemes rendszerrel.  Csak júniusig 26 ezer új fogyasztó kezdett bele a napelemes áramtermelésbe. Vagyis, míg 2020-ban egy egész év kellett a 239 MW teljesítmény eléréséhez, idén mindössze hat hónap alatt megközelítettük ezt az értéket, hiszen már júniusig 226 MW napelemes áramtermelést mértek a szakemberek.

A nemrég bemutatott HET-program pedig valószínűsíthetően tovább fűti a lakossági beruházások mértékét, ami az előzetes becslések alapján 2024-re elérheti az 1700 és a 2300 MW körüli értéket. Mindez igazán rendkívüli fejlődést jelent a napelemes piacon, azonban a szakemberek öröme nem felhőtlen,  mert a gyors fejlődés, és  a lendületes HMKE telepítések sora akár rendszerbiztonsági problémákat is előidézhet.

A jelenlegi hálózat  ugyanis körülbelül 3000 MW-nyi napelemes energiát képes befogadni, ám ha hozzátesszük, hogy már idén elérhetjük a 2300MW-nyi termelést, rögtön megértjük a helyzet súlyosságát a hálózati csatlakozás tekintetében is. Ráadásul a probléma nem kezelhető egykönnyen: míg egy napelemes beruházás gyorsan és könnyen felépíthető, addig hálózati fejlesztések csak 5-6 év alatt valósulhatnak meg.  Az idő mellett pedig a költség is komoly tényező a hálózatfejlesztés során. Csak a mostani naperőműves áramtermelés befogadása több mint ötszázmilliárdos hálózati beruházást igényel, így a további fejlesztési tervekre is hasonló költségű beruházásokként tekinthetünk. Ezt pedig csak állami támogatással tudják vállalni az áramszolgáltatók. A kérdés, hogy az állam is felismeri-e a probléma súlyát?  

Mi várható a hálózati csatlakozás esetén, ha a hálózatot nem sikerül időben fejleszteni?

A legrosszabb forgatókönyv szerint az ilyen esetben akár meg is tagadhatják a fogyasztó hálózati csatlakozási engedélyét, legalábbis erre figyelmeztettek a szakemberek Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) 67. vándorgyűlésén.

 

Mit jelent, ha elutasítják a hálózati csatlakozást napelemes rendszerünk esetén?

Azt, hogy hiába vásárolunk napelemes rendszert, hiába állapodunk meg a kivitelezővel, a háztartási méretű kiserőművünket az áramszolgáltató hálózatához nem tudjuk majd csatlakoztatni. Ahol ugyanis több háztartási méretű kiserőmű csatlakozik a hálózathoz, akik mind visszatáplálnak, magasabbra emelheti a feszültséget, és megfordulhat az áram iránya. Ez a rendszerbiztonsági tényező csak hálózatfejlesztéssel vagy más, alternatív megoldásokkal védhető ki.

Szerencsére az akkumulátoros energiatárolók piaca is fejlődik, így már nem kell kompromisszumot kötnünk, ha minőségi, hosszú garanciával rendelkező, biztonságos akkut keresnénk. Ha pedig az energiatárolásba fektetünk, azzal saját önálló, önfenntartó rendszerünket építjük, amivel nemcsak egyre zöldebbek, de egyre függetlenebbekké válhatunk. 

Az energiatárolás itthon ugyan még nem jelent meg a lakossági szegmens számára telepített rendszerekben, de egyre többen érdeklődnek az áramszolgáltatótól független, off-grid, illetve a hibrid rendszerek iránt. Az érdeklődők számát minden bizonnyal a 2024-ben életbe lépő bruttó elszámolási rendszer bevezetése is tovább növeli majd. 

 

De mit tehet a fogyasztó egy ilyen helyzetben?

Hosszútávon nem mást, mint hogy gondoskodik saját energiatárolásáról.  Ha ugyanis áramfeleslegét nem tudja visszatáplálni a szolgáltató rendszerébe, le kell szabályoznia rendszerét, így termelésének akár felét is elveszítheti. Ezért az előrelátóknak érdemes akkumulátorokkal kiegészíteni az eddigi rendszerüket.

Rövidtávon pedig nem érdemes tovább várni a napelem telepítéssel.  Szakértőink arra bíztatják a fogyasztókat, hogy a saját hálózati csatlakozásra vonatkozó engedélyüket a rendelkezésre álló időablakban megkérjük.

Hiszen, ha fontosnak tartjuk az energiafüggetlenséget a mindennapjainkban, érdemes ezzel a várható következménnyel is számolni. Ennek tudatában ugyanis átgondolt döntést hozhatunk, biztosítva ezzel saját magunk és családunk energiaigényét.  Abban az esetben is,  ha a 100% támogatás feltételei esetünkben nem teljesülnek.

 

Ez is érdekelhet…