fbpx

A napelem szerelés folyamatáról és a helyes telepítés módjáról írunk, mert Csapatunk egyre több és több szakszerűtlenül kivitelezett rendszerrel találkozik. Ebből említünk most pár példát – Te is szánj egy percet a részletekre.

Napelem szerelés: kivitelezési hibák, amikre érdemes figyelni

Ha már eldöntöttük, hogy belevágunk a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) telepítésébe, már csak a napelem szerelésére legalkalmasabb céget kell kiválasztanunk. Kivitelezéskor általában ilyenkor még nem figyelünk az esetleges hibákra, csak néhány hónap, vagy akár év után vesszük észre a bajokat – általában az első problémák jelentkezésekor. Csapatunk ebben a cikkben elárulja, mire figyeljünk már a helyszínen, hogy valóban szakszerű rendszer legyen a miénk.

A cikkben felhasznált esetekkel szakértőink a helyszíneken találkoztak, ezért most korábbi nem a Best-Solar Kft által végzett kivitelezések után hátrahagyott hibákból merítettünk. 

A napelemes rendszer legfontosabb eleme természetesen a napelem és az inverter. Ezek minősége már sokat emlegetett, fontos kérdés. Erről soha ne feletkezzünk meg, igyekezzünk a minőséget választani, és higgyük el, hosszú távon biztosan megtérül a minőségbe fektetett pénzünk! De a rendszer tartósságáért, minőségért nemcsak a főbb elemek, hanem a tartószerkezet és a kábelek is felelnek. Ezért jó, ha már a telepítés során kiszűrjük a napelem szerelés lehetséges problémaforrásait, megspórolva ezzel sok-sok bosszúságot. Nézzük tehát, hogy mik a leggyakoribb kivitelezési hibák, amiket érdemes elkerülni.

Az inverter telepítése

Inverter elhelyezésének megválasztása az egyik legfontosabb tényező a telepítés során. Nemcsak a minőség számít, hanem a megfelelő, gyártói előírásoknak megfelelő beszerelés is. Ezen áll vagy bukik ugyanis a gyártói garancia, így fontos, hogy a telepítést az útmutatások, és ne az esztétikai tényezők alapján végezze el a kivitelező cég.

A telepítés az inverterek többségénél történhet kültérre, például a külső házfalra is. Azonban növelhetjük az élettartamot azzal, ha fedett és hosszú órákon át árnyékos helyre telepítjük a berendezést. Általában egy száraz, hűvös, jól szellőző terület bizonyul a legideálisabbnak az inverter telepítéskor.

Fontos, hogy az inverter AC-DC oldali védelme mindig a tervek szerint történjen. Ha el is térünk a gyártói irányelvektől, a tervekben rögzített védelmi értékeket mindenképpen produkálnia kell az inverterünknek. Ez fontos lehet az inverter élettartama, illetve az épületben élők biztonsága miatt is, és akár a termék garanciája múlhat ezen. 

A tartószerkezet minőségén is sok múlik

A beépített főbb elemek mellett fontos a napelem tartószerkezetének szakszerű anyagválasztása és kivitelezése. Egy napelemes rendszer hosszú távra készül, ehhez az időtávhoz pedig alkalmazkodnia kell a tartószerkezet minőségének is. Ha nem szeretnénk a tetőt díszítő rozsdafolyásokkal szembesülni néhány év után, érdemes kellő figyelmet fordítani az anyagkiválasztásra.

Ha ugyanis már megjelent a rozsda, általában felkészülhetünk a nagyobb problémákra is. Így az egyik legfontosabb tanács lehet, hogy csak alumínium és rozsdamentes anyagokból készült tartószerkezettel tervezzünk. Szakértőink azt tanácsolják, hogy semmilyen más anyagból készült verziót ne fogadjunk el.

Fontos továbbá, hogy a valóban komoly szakmai háttérrel rendelkező cégek csapatai mind csak kiváló minőségű anyagokból dolgoznak. Így ne higgyünk a napelem házilag barkácsolt, horganyzott változataiban! Ha ilyet kínálnak nekünk, kételkedjünk a kivitelező szakmai hozzáértésében, és ne bízzunk benne, hogy maga a szerkezet a gyártói előírásoknak megfelelően készül majd el. Ugyanis, a napelemgyártók pontos útmutatást adnak a panelek szakszerű rögzítéséhez, így csak akkor vállalják a termékgaranciát, ha annak kivitelezése, rögzítése a gyártói előírások szerint készült el.

 Sajnos a napelem szerelés esetén a tapasztalat azt mutatja, hogy sok fogyasztó nem is tud a napelem elemeire biztosított gyártói garancia előírásairól. Így bár megvásárolják a minőségibb invertert és a jobb paneleket a rendszerhez, a tartószerkezetet már egy házilag hegesztett tetőkampóval vagy zártszelvénnyel oldják meg.

Annak érdekében, hogy az elemeket megvédjék a környezeti hatásoktól, sokszor festett bevonattal látják el azokat, ami azonban nem védi sokáig a szerkezetet, de még a tetőt sem. Ez utóbbit többször látjuk mi magunk is, ilyenkor szembetűnő, hogy a rozsda már vörösre festette. Emellett fontos, hogy ne telepítsünk faszerkezetre sem, hiszen annak élettartama nem egyezik meg a napelemével.

Jegyezzük meg! Egy jól megépített, megfelelő anyagválasztással épült szerkezet karbantartásmentes.

A napelem kábelezés legfontosabb tényezői

A kettős szigetelésű és a terveknek megfelelő keresztmetszetű kábel használata nemcsak a megfelelő működés szempontjából fontos, hanem a biztonságos üzemelés miatt is.

Csak helyes anyagválasztással biztosíthatjuk a problémamentes, biztonságos üzemelést. Persze nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a rendszert szakmailag kifogástalanul kivitelezzék, hiszen a hanyag munka tragédiához, károkozáshoz vezethet! 

Mivel hosszú egyenárammal terhelt kábelszakaszokról van szó, amelyek állandó feszültség alatt vannak, ezért az otthonunk és a családunk biztonságával játsszunk, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. A mai tűzvédelmi előírások szerint kivitelezett rendszerek már biztonságosabb feltételek mellett üzemelnek, mint a régebbiek. Ma ugyanis, ha az inverter áramtalanított, csak az engedélyezett DC szakaszok maradhatnak feszültség alatt.

Figyeljünk rá, hogy rendszerünk része legyen az egyenáramú tűzvédelmi leválasztó is, ami a hatályos OTSZ szerint kötelező minden HMKE telepítése során. Ennek fontosságáról itt írtunk.

A biztonság másik fontos eleme a kábelek nyomvonalának helyes tervezése. Hiszen a padlástérben, a padlón, védőcsövek nélkül elhelyezett kábelek balesetveszélyesek, ráadásul az esetleges rágcsálóktól sem védjük így a rendszert. Ezért rendkívül fontos a védőcsövezés és a figyelmeztető feliratok elhelyezése is, ami a képen látható esetben elmaradt. Miért baj ez? 

napelem-szereles-hazilag

Munkatársaink az elmúlt években számtalan védőcsövezés és figyelmeztető felirat nélküli, „ráaakasztgatott-áthurkolt” kábelvezetéssel találkoztak már, pedig ezek a DC kábelek állandó feszültség alatt vannak, ami rendkívül veszélyes megoldás. Hiszen még ha régi is a napelem kivitelezés, a szakszerű kábelvezetés már akkor is védőcsőben, átgondolt nyomvonalon, megfelelő rögzítéssel kell hogy készüljön.

 

Ne feledjük!  Az egyenáramú áramütés élettani hatása veszélyesebb, mint a váltóáramúé!

A szakszerűtlen szerelés esetén a családunk és a saját életünk foroghat kockán.

Ez is érdekelhet…