fbpx

Nagyon nagy volt az érdeklődés a 100 százalékos napelem támogatásra, ami meg is látszik az eredményeken. Bőven túligényelték a keretet országszerte, nézzük mi várható a jövőben

 

Túligényelte az ország a napelem támogatásra szánt keretet, mi várható a következőkben? 

Lecsúsztunk a vissza nem térítendő, napelemes pályázatról, de szeretnénk a következő ütemben pályázni? Akkor készüljünk fel: a következő időszak igazán izgalmasan alakulhat. A Portfolio értesülései szerint a magyar családok már az első ütemben soha nem látott mértékű és mennyiségű támogatási pályázatot nyújtottak be, ami befolyásolhatja a következő ütemeket is. Mire és hogyan készüljünk ennek fényében? Cikkünk ezt a kérdést járja körbe. 

Nemrég, azaz február 6-án zárult a HET-program keretében meghirdetett, vissza nem térítendő lakossági napelempályázat, amelynek alapvető célja az volt, hogy felszámolja az energiaszegénységet, és olyan támogatási forrásokhoz juttassa a rászorulókat, amelyek segítségével otthonukat energetikai szempontból korszerűsíteni tudják.

Sőt, a kormány célja nemcsak az volt, hogy az alacsonyabb jövedelműeket korszerű és környezetkímélő megoldásokhoz, fűtési rendszerekhez segítse, de a pályázat előre mozdította volna azokat a környezetvédelmi vállalásokat is, hogy 2030-ra elérhessük azt a kitűzött célt, hogy a hazai áramtermelés 90 százaléka karbonsemleges legyen. 

Változhatnak a 100 napelem támogatás esetén vonatkozó feltételek?

A meghirdetett támogatási lehetőség családok ezreit mozgatta meg, nem várt nyomást helyezve így a telepítőcégekre, akik sokszor jelezték az ügyfeleknek: nem tudnak több érdeklődésre, megkeresésre reagálni.

A piaci információkból ekkor már sejthető volt: brutális lesz a pályázati túljelentkezés az ország minden régiójában. Bár a pályázat eredményességéről adatokat még nem közölt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Portfolio érdeklődésére jelezték: a magyar családok már az első ütemben túligényelték a keretet, vagyis biztosan több mint 101 milliárdnyi támogatási kérelem érkezett be az ITM-hez. Ez pedig hatással lehet a többi ütemre is, hiszen a jelenlegi információk alapján a támogatásra szánt források a következőképpen alakulnának: 

  • 1. ütem szétosztható forrása: 100,8 milliárd forint
  • 2. ütem szétosztható forrása: 40,3 milliárd forint
  • 3. ütem szétosztható forrása: 40,3 milliárd forint
  • 4. ütem szétosztható forrása: 20,2 milliárd forint

Ahogy a fenti összegekből látható, a soron következő ütemekre, így az idei második ütemre is már csak a tavaly évvégi ütem kevesebb mint fele áll majd rendelkezésre, míg a záróütemben a mostani keretösszeg ötödének erejéig nyújtható be majd támogatási pályázat.

Ennek fényében pedig aggodalomra adhat okot, hogy az is előfordulhat, hogy a pályázatok elbírálásakor a 100 napelem támogatás második ütemének forrását kell majd igénybe venni ahhoz, hogy a formailag és tartalmilag elfogadható támogatási kérelmek mindegyike hozzájuthasson az igényelt összeghez.

Arról jelenleg nincs hír, ez okozhat-e változásokat a várható ütemek keretösszegének eloszlásában vagy a 100 napelem támogatás határideje szempontjából, mint ahogy arról sincs információnk, hogy a forrás átcsoportosításával kevesebb támogatási lehetőség jut majd azoknak, akik most lemaradtak az első ütemről. 

Ez a következő 100 napelem támogatás határideje, érdemes figyelni

Ha pályázni szeretnénk, de valami miatt lecsúsztunk a pályázat benyújtásáról az első ütemben, érdemes már most felkészülnünk a következő időszakra, amely – ahogy első ütemben is – régiónként más-más időpontban startol el. Szinte biztos, hogy a következő pályázati időszakban is fontos lesz a felkészültség. Ezért gondoljuk át most, hogy szeretnénk-e élni a lehetőséggel – még az újabb pályázati rohamra. A jelenleg elérhető információk alapján a második nagy napelemes hajrá a következő időpontokban várható országszerte: 

  • 2022. szeptember 12.: Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megyék)
  • 2022. szeptember 19.: Dél-Dunántúl és Dél-Alföld (Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád megyék)
  • 2022. szeptember 26.: Észak-Alföld és Észak-Magyarország (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyék)
  • 2022. október 3.: Pest megye és Budapest

Ez is érdekelhet…

Mennyibe kerül egy visszwatt rendszer?

Mennyibe kerül egy visszwatt rendszer?

A visszwatt napelem rendszernek már ugyanolyan létjogosultsága lehet, mint a már ismert rendszertípusoknak. Részletezzük a visszwatt rendszer esetén várható árakat.