fbpx

Habár a 100% támogatás napelemre már nem kérhető, a legalább egy gyermeket nevelő családok még élhetnek az 50% utófinanszírozással napelemrendszer telepítése esetén. Ez abban az esetben is jó megoldás, ha a fogyasztó nem felelt meg a 100% támogatás feltételeinek. Összefoglaltuk a tudnivalókat. 

 

Az otthonfelújítási támogatással idén decemberig élhetnek a családok, a napelemrendszer árának fele visszakérhető 

Ahogyan a tavalyi évben, úgy idén is igényelhetik a családok a CSOK, a babaváró hitel, a zöldhitel mellett az otthonfelújítási támogatást is, igaz, ez utóbbi már csak 2022. december 31-éig vehető igénybe. Ennek apropóján most mi is megvizsgáltuk, mik az otthonfelújítási támogatás feltételei 2021 után, 2022-ben.

A vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás 2021 után is állami támogatás formájában, azonban utófinanszírozott konstrukcióval érhető el. Célja megjelenése óta a hazai lakhatási körülmények javítása, és a lakásállomány megújításának ösztönzése volt, amelynek kihirdetése óta töretlen a népszerűsége, de már nem sokáig. Az otthonteremtési támogatás 2022. december 31-éig igényelhető, azonban a múlt év végén némi módosítással egészítették ki azt a feltételrendszert, amit a 2020-as kormányrendelet tartalmaz részletesen. A kivételek és a speciális esetek miatt érdemes ellátogatni az oldalra, és átolvasni a szabályokat, mert cikkünk a speciális életkörülményekkel nem foglalkozik.

A kormányrendelet szerint a az otthonfelújítási támogatás 2021 után is hasonló feltételekkel biztosít napelem telepítési lehetőséget. Ennek értelmében a pályázati lehetőséggel az élhet, aki:

 • Nagykorú, magyar állampolgár, illetve az is pályázhat, aki három hónapot meghaladó tartózkodási jogával Magyarországon él.
 • Legalább egy huszonöt év alatt gyermeket nevel saját háztartásában, esetleg gyermeke 25 év feletti, de megváltozott munkaképességű.
 • Magyarországi tb-jogviszonya van, amely legalább 1 év időtartamú, és legfeljebb 30 nap megszakítás mellett egybefüggő jogviszonyú (tehát a 30 nap megszakítás nem számít bele a 12 hónapnyi jogosultágba).
 • Nincs semmilyen köztartozása.

Milyen feltételek vonatkoznak a szülőkre? 

A támogatás igénylésekor nem számít, hogy az igénylő házastársi, élettársi kapcsolatban él, esetleg elvált vagy egyedülálló. Az egy lakóhellyel rendelkező párok esetén a tb-jogviszony megléte mindkét fél esetén teljesítendő feltételnek számít. Azok a szülők, akik elváltak, a támogatást úgy igényelhetik, hogy az a szülő jogosult az 3 millió forint összegű támogatásra, ahol a gyermek életvitelszerűen él.

Ha pedig mindkét szülőnél él egy-egy gyermek, vagyis gyermekeiket külön-külön háztartásokban nevelik, úgy a támogatási összeget két félre bontható.  Tehát ez azt jelenti, hogy mindkét szülő 1,5-1,5 millió forint összegű otthonfelújítási támogatás igénylésére jogosult 2021 után is.

Milyen ingatlanra igényelhető a pályázati forrás? 

Az otthonfelújítási támogatás olyan, Magyarország területén fekvő épületre, ingatlanra igényelhető, amely:

 • Az ingatlannyilvántartás szerint lakóház, lakás, tanya vagy birtokközpont.
 • A pályázat zártkertre, hétvégi házra, üdülőre, gazdasági épületre nem nyújtható be.
 • A támogatás csak olyan ingatlanra igényelhető, amelyben a benyújtók összesített tulajdoni hányada legalább 50 százalék. (2022-től azonban a megváltozott munkaképességű gyermek tulajdoni hányada is beleszámítható az 50 százalékos, kötelező tulajdoni hányadba, így ezzel a hányaddal is kiegészülhet az össztulajdon)
 • A jogosultságnál fontos szempont, hogy a támogatással érintett ingatlan legalább egy éve bizonyítható módon az igénylő, illetve gyermeke vagy gyermekei lakóhelyéül szolgál.

Otthonfelújítási támogatás 2021 után is kérhető napelem rendszerrel?

A támogatási összeg szinte bármilyen építési és felújítási munkálatra kérhető. Ennek értelmében az alapozástól az építésen át a felújítási, korszerűsítési munkálatokig majdnem minden tevékenységre kiterjed.

Értelemszerű, hogy a forrásból napelemes rendszer telepítése is fedezhető, viszont  van egy fontos kitétel. Tartsuk szem előtt, hogy az elvégzett beruházás csak úgy válik támogatottá, ha 50 százaléknyi munkadíjat és 50 százaléknyi anyagköltséget tartalmaz – mindezt persze számlával igazolható módon. Hiszen a támogatás utófinalszírozott jelegge megkövetelei az összes végszámla pontos benyújítását. 

A számlák minden esetben a támogatott nevére kell, hogy szóljanak illetve a Magyar Államkincstár által megjelenített számlaösszesítő minta kitöltésével nyújthatók csak be. Az 5 százalékos forgalmi adóval kiállított számlák, illetve a CSOK pályázatban elszámolt költségek nem nyújthatók be a támogatás igényléséhez.

Jó, ha tudjuk, hogy a az otthonfelújítási támogatás 2021 után is csak úgy érvényesíthető, hogy a vállalkozó is teljesít bizonyos feltételeket:  csak akkor végezheti el a munkát a támogatás keretrendszere szerint, ha a beruházást végző szakember az igénylőnek nem hozzátartozója, rokona, illetve a kiválasztott vállalkozásnak az igénylő nem tagja, munkavállalója vagy tisztségviselője.

 

Az otthonfelújítási program 2021 után változik, erre számíthatunk  2022 -ben 

A nemrég életbe lépő változások pontosították a külön élő szülők helyzetét, például, ha lakóhelyük nem azonos, illetve további felújítási, korszerűsítési munkálatokkal szélesítették a támogatandó munkálatokat, így idén már:

 • a támogatott épület színezésére,
 • a használati vízrendszer felújítására, korszerűsítésére,
 • illetve a beltéri világítótestek cseréje, felújítása is a támogatandó munkálatok közé tartozik.

2022-től további újítás, hogy a támogatás akár kétszer kérhető ugyanazon építési, korszerűsítési, felújítási célra. Hogyan? Ha a munkálatok még nem fejeződtek be, és közben kiderül, hogy újabb gyermek érkezik a családba, az igénylők dönthetnek úgy, hogy a még folyó munkálatokhoz a születendő gyermek után is igénybe veszik a pályázati forrást.

Hogyan alakul a napelemre felvehető támogatás?

Jó hír, hogy az otthonfelújítási forrás háztartási méretű kiserőmű telepítéséhez is igényelhető, azonban a nemrégiben változott szabály szerint a napelemes rendszer kiépítéséről szóló számla csak abban az esetben fogadható el, ha az anyagköltség és a munkadíj együttesen továbbra sem haladja mega bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.

Jó, ha tudjuk, hogy ebbe az összegbe nem számítják bele, ha a tetőhéjazat cseréjére, korszerűsítésére, javítására is szükség van a rendszer kiépítéséhez. Érdemes tehát az véghajrában is pályáznunk a támogatási forrásokra, hiszen ha ezzel a támogatási formával jutunk napelemes rendszerhez, azzal további húsz-harminc évre biztosítjuk be olcsó energiafogyasztásunkat, így pedig további hasznot termelhetünk az előttünk álló években.

Otthonfelújítási támogatás Kalkulátor napelem telepítéséhez

Tervezze meg költségeit!

Az otthonfelújítási támogatás felvehető összege függ a napelem rendszer méretétől, valamint a rendelkezésre álló önköltség mértékétől is. Hiszen az otthonfelújítási támogatás 2021 után is utófinanszírozású maradt. 

Az 50% otthonfelújítási támogatás feltételei között szerepel, hogy felvehető összeg nem haladhatja meg a 3 millió forintos keretet, a kivitelezett rendszer árának fele pedig, a munkadíj kell legyen. 

Első lépésként határozza meg mekkora rendszerre van szüksége otthonában.  Az otthonfelújítási támogatás  kalkulátor segítségével ez kevesebb mint 1 percet vesz igénybe.

Ezt követően a ‘Kapcsolat felvétel’ űrlapot kitöltve küldheti el ajánlatkérését csapatunknak. 

[bs_calculator]
home-garage

Kivitelezés

Amennyiben a Csapatunk által végzett teljes kivitelezést választja, küldje el a fent megadott adatait és kérjen árajánlatot.

Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Webshop

[bs_calculator_output]

Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ez is érdekelhet…

Mennyibe kerül egy visszwatt rendszer?

Mennyibe kerül egy visszwatt rendszer?

A visszwatt napelem rendszernek már ugyanolyan létjogosultsága lehet, mint a már ismert rendszertípusoknak. Részletezzük a visszwatt rendszer esetén várható árakat.