fbpx

A hálózati csatlakozás a rendszer telepítését követő legfontosabb pont. Enélkül ugyanis nem üzemelhet a rendszerünk. A legújabb hír a csatlakozási tilalom bevezetése, ami azonban nem mindenkit érint. 

Csatlakozási engedély naperőmű esetén? A csatlakozási tilalomról.

Korábban már írtunk a napelem-boomról és annak hatásairól, hogy megmutassuk mi történik a hálózat túlterhelése esetén. Azonban cikkünk inkább általános érvényű volt. Nézzük a mostani helyzetet. 

Az elmúlt időszakban sok változás érinti a cégeket és a beruházókat is, hol pozitívabb, hol negatívabb események által.  Többen is a csatlakozási stop után érdeklődtek, hiszen több helyen is azt olvasták vagy úgy értesültek, hogy háztartási méretű kiserőművükhöz nem kaphatnak engedélyt hálózatcsatlakozási kérelmükhöz. Ez azonban nincs így, ezért cikkünk a 2022. május 2-án közzétett törvény értelmezésének és részleteinek jár utána. 

Az elmúlt időszakban megnövekedett a hálózati csatlakozások igénye, egyre többen szerelnek ugyanis tetőre telepített napelemes rendszereket, így többen tapasztalhatták az engedélyeztetési eljárás lassulását, esetenként akár több hónapig elhúzódó procedúráját. A városi legendák, a fórumok információi sokak számára nem adtak ehhez megnyugtató válaszokat, sőt, a 2022. május 2-án, közzétett, a szabad kapacitásokról szóló közlemény pedig minden bizonnyal olaj volt a tűzre.

Az aktuális, 0 megavoltamper szabad kapacitás közzététele ugyanis többeknek azt támasztotta alá, hogy csatlakozási igényükre azért nem jött még megnyugtató válasz, mert csatlakozási tilalmat vezettek be. Ez azonban nem teljesen igaz. Csatlakozási tilalmat valóban bevezettek májusban, de ez nem érinti a kisméretű, háztartási rendszereket, vagyis lakossági fogyasztókat, a folyamatban lévő fejlesztéseket, de vonatkozik az újonnan tervezett naperőművekre és azok hálózati csatlakozására is. 

Frissítés: október 26.-án megjelent a lakossági napelem rendszerek csatlakozását szabályozó rendelet, mely ideiglenesen korlátozza a közüzemi hálózatba történő betáplálás lehetőségét. 

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, rájuk vonatkozik a csatlakozási tilalom

Hogy megértsük a probléma alapjait, fontos, hogy tisztában legyünk a piacon jelen lévő rendszerekkel. Alapvetően három típust különböztethetünk meg: 

  • HMKE-rendszerek: lakossági méretű, 50kW alatti rendszerek, amelyek a fogyasztók energiaigényeit szolgálja ki.
  • Nagyfogyasztók: 50kW-nál nagyobb napelem rendszerek, amelyek általában közületek, cégek, vállalkozások saját energia igényére épült, jellemzően nagyobb fogyasztáshoz, nagyobb méretben. 
  • Napelemparkok, naperőművek: Az első kettőnél nagyobb mérető napelemparkok, jellemzően befektetésként, profitszemlélet mellett épült rendszerek, amely nem 1-1 fogyasztó igényeit termeli meg, hanem a megtermelt energiát a szolgáltató rendszerébe juttatja el. 

A csatlakozási engedély naperőmű és napelemparkok telepítése esetén számára szűnt most. Igaz, a már tervezett, szerződéssel rendelkező naperőművek befejezését a csatlakozási tilalom nem tiltja, de új rendszerek nem, vagy csak egyedi elbírálás keretében kaphatnak majd engedélyeket. Összességében  mindez úgy lehet hatással a fogyasztóra, hogy a közelben megtermelt, naperőműből érkező, megújuló energiát nem használhatja fel, hiszen a közelében nem épülhet új napelempark, naperőmű.

Mesterségesen fékeződik a piac a csatlakozási tilalom miatt

Ezáltal  némiképp befékeződik – még ha mesterségesen is – a hazai fotovoltaikusok piaca. Bár a zöld energiatermelés dinamikusan nőne itthon, a fejlesztésekkel meg kell várni a szolgáltató infrastruktúra fejlesztését is. Ez azonban a saját kiserőművünk telepítését, engedélyeztetését nem befolyásolja, vagyis a közzétett, nagy- és középfeszültségű transzformátor állomásokhoz rendelt szabad kapacitás nulla értéke a lakossági fogyasztóra nem vonatkozik. 

A naperőmű-csatlakozási tilalom a piaci szemléletű telepítéseket hátráltatja, igaz, ezzel együtt a kormány azon tervét is, hogy alig tizennyolc év múlva, 2040-re mintegy 12 gigawattnyi napelem rendszerből származó megújuló energia előállítására legyünk képesek. A megújulók

viszont egyre dinamikusabb növekedést produkálnak, elég, ha csak arra gondolunk, hogy öt év alatt tízszeresére nőtt a beépített napelemek kapacitása: egyre többen hisznek a megújuló forrásokban, és a tudatos fogyasztóként ezeket a forrásokat is keresik. Vagyis egyre nagyobb a kereslet a tiszta energiára, azonban a hazai elektromos hálózat nem készült fel ilyen bővülésre. Vagyis a szolgáltatás színvonalának és folytonosságának megőrzése mellett a csatlakozási kérelmek megtagadása az egyetlen járható út a helyzet megnyugtató megoldására. 

Van némi borús előrejelzés is szakértői oldalon 

A szakértők szerint ugyanis a vezetékendszer felkészületlensége miatt – ha a továbbiakban is engedélyeznék a nagyobb volumenű csatlakozásokat – egyre gyakoribb áramszünetekkel kellene szembenéznünk a lakossági fogyasztásban. Ez pedig további, rendkívüli problémákat idézne elő. A gondokat a szakértők szerint a szélerőművek „csatasorba állítása” sem képes megoldani, hiszen ezek magyarországi telepítése is évek óta hazai szabályokba ütközik.

Vagyis a nagyfeszültségű vezetékrendszer felújítása és felkészítése nélkül még beláthatatlan ideig várnunk kell a hazai széndioxid-kibocsátás csökkenésére vagy a karbonsemlegességre. A kérdés csak az, mindez nem hat-e majd negatívan a fotovoltaikusok piacára, és ha igen, mikor és hogyan mutatkoznak meg majd ennek jelei.

Frissítés: október 26.-án megjelent a lakossági napelem rendszerek csatlakozását szabályozó rendelet, mely ideiglenesen korlátozza a közüzemi hálózatba történő betáplálás lehetőségét. 

Ez is érdekelhet…