fbpx

Az áram drágulása hamarosan egyre jobban érezhetővé válhat a lakossági piacon is, emellett természetesen az üzemanyag árát sem kíméli az infláció. Mutatunk egy megoldást, amivel biztosak lehetünk benne, hogy nem terhel majd meg túlságosan a változás. 

Elektromos autó töltése napelemmel: itt a válasz az áremelkedésre

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által nemrégiben közzétett jelentés szerint brutálisan növekszik az elektromos autókba töltött megawattórák mennyisége Magyarországon. A jelentés szerint 2021 évvégére két megye kivételével szinte az egész országban nőtt a töltőberendézesek száma, miközben a tisztán elektromos járművekből mintegy 21 százalékkal több állt forgalomba egyetlen negyedév alatt. 

Korábbi cikkünk részletesen foglalkozik a kérdéssel, hogy a bruttó elszámolásra történő átállás hogyan érheti meg a legjobban azoknak, akik zöld átálláson gondolkoznak. A téma még mindig aktuálsi: csak a tavalyi évben több mint 50 százalékkal nőtt meg azaz árammennyiség, amit az elektromos töltőállomásokon a hazai autósok e-autóikba töltöttek. A nyilvános töltőállomásokon – beleszámítva az AC, illetve a DC töltést – 10 907 MWh áramot vételeztek az e-autósok. Pedig az e-autótöltés az ország legtöbb pontján már korántsem ingyenes, sőt, a töltés díja az energiaárak emelkedésével együtt egyre inkább emelkedik. Jelenleg a legkedvezőbb ár 85 forint, míg a legmagasabb a 175 forintot is elérheti kilowattóránként, ez mégis jóval kedvezőbb, mint a jelenlegi üzemanyagárak. Igaz, még költségkímélőbb lehet az e-autózás akkor, ha nem az országosan megtalálható, nyilvános, töltőberendezéseket vesszük igénybe, hanem otthoni körülmények között töltjük járművünket. Ennek fogyasztói díja ugyanis körülbelül 40 forint körül alakul minden más, például rendszerhasználati díjjal együtt kilowattóránként.

Vizsgáljuk meg a helyzetet szakértői szemmel: Ennyibe kerül az elektromos autó töltése 

Ha a szakértői számításokat nézzük, egy elektromos autó 100 kilométeren nagyjából 20 kilowattórát fogyaszt, vagyis otthoni töltéssel összesen 800 forintból tehetjük meg ezt a távot.

Míg hagyományos üzemanyagból, átlagos, 8 literes fogyasztás mellett, a jelenlegi üzemanyagárakon ugyanezért a 100 kilométerért közel 4000 forintot, pontosabban 3840 forintot fizetnénk. Vagyis még mindig tartja magát az a szakértői megállapítás, hogy még a jelenlegi, viszonylag torzított piaci körülmények (üzemanyag ársapka, rezsicsökkentett áramár) között is az elektromos autózás – otthoni töltéssel – körülbelül ötöd akkora „üzemanyag költséggel” jár.

 

Lehet ingyen az e-autózás, ha az elektromos autó töltése napelemmel történik

De hogyan változik a megtérülés akkor, ha mindezt napelemes rendszer üzemelése mellett szeretnénk megoldani? Határozottan többet spórolhatunk, sőt, rendszerünk gyorsabban, rövidebb alatt megtérülhet, hiszen az e-autó számára szükséges árammennyiséget mi magunk termeljük meg. Bár az otthoni töltőállomás telepítésére további költségeket ró ránk, azonban ezzel a költséggel együtt is érdemes az otthoni, falitöltőnk felszerelnünk.

Hiszen a hazai e-mobilitás berobbanásával, az elektromos autók egyre nagyobb számban terjedésével a töltőpontok egyre leterheltebbé válhatnak, terheltségükkel egyenesen arányosan pedig egyre inkább növekedni kezdenek majd az elfogyasztott kilowattórák egységárai is. Ráadásul az áram ára a jövőben – a szakemberek szerint már az idén – biztosan emelkedni fog. Ezért a már kész vagy még most telepítendő napelemes rendszerek előnyét nemcsak a háztartási energiafogyasztás során, de az elektromos autó töltése esetén is egyre érdemesebb lesz kihasználni. Hiszen a napelemes rendszerből táplált, otthoni, elektromos töltőállomások képesek arra, hogy távolról elérhetők, működtethetők legyenek, így az elektromos autó töltését elvégezhetjük akár abban az időszakban is, amikor rendszerünk áramtermelése kihasználatlan. 

Fontos megértenünk az alapvető mechanizmust

Tehát elektromos autó töltése esetén a következő opciót választjuk:  a megtermelt energiát nem a szolgáltató rendszerébe tápláljuk vissza, hanem „magunk fogyasztjuk el”. Ezzel pedig tovább optimalizálhatjuk HMKE rendszerünk működését. Vagyis ahelyett, hogy eladnánk azt a szolgáltatónak, saját háztartásunk használhatja fel, ezzel pedig üzemanyagköltségünket nullára redukálhatjuk.

Sőt, ha már napelemes rendszerből fedezzük áramfogyasztásunkat, kihasználhatjuk a kiépítés előnyeit: az elektromos hálózatunk már a HMKE működéséhez szükséges méretezésű, vagyis megfelel az elektromos autótöltő állomásnak is Ezért, ha már kiépítettük a hálózatot, megújulóból állítjuk elő energiafogyasztásunkat, minden feltétel adott ahhoz, hogy egy elektromos autóval még tovább rövidítsük a rendszer megtérülési idejét. 

 

 

Ez is érdekelhet…