fbpx

Minden fogyasztó fejében megfordul, hogy hogyan tudja állandó kiadásait csökkenteni, egy egyébként is turbulens időszakban. Sok kivitelező agresszív meggyőzés erejét választja, így viszont nem feltétlenül adnak objekítív támaszpontot a döntésünk meghozatalához.  Nézzük valójában milyen időtávval érdemes számolni akkor, ha a valós megtérülésre vagyunk kíváncsiak egy napelem rendszer esetén. 

Így számoljuk ki a napelem megtérülés mértékét

 A megújulók piacát itthon még nem a fenntarthatóság és a jövő iránt érzett felelősség fűti, terjedésének sokkal prózaibb okai vannak: az emberek zöme azért kezd bele a napelem rendszer telepítésébe, hogy megszűnjenek a sárga csekkek, az esetlegesen emelkedő energiaárak miatt érzett tehetetlenség, és hogy rendszere pénzügyileg is gyorsabb megtérülő befektetés legyen. De mikor térül meg egy napelemes rendszer? Ennek járunk most utána.

Ha pontosan szeretnénk tudni a napelem megtérülésére vonatkozó adatokat, és az is érdekel minket, hogy a napelem hány év után kezd hasznot termelni, mindehez csupán néhány egyszerűen kinyerhető információra van szükségünk. Ehhez azonban ismernünk kell a napelem megtérülés képletét. Ezt befolyásolja többek között az aktuális energiapiaci helyzet, a bekerülési költség, valamint a megtakarított energia mennyisége is.

Az talán már nem újdonság senkinek, hogy  egy napelem rendszer termelését számtalan adottság és tényező befolyásolhatja.  A legoptimálisabb termelési adatokat ezért akkor kapjuk, ha a HMKE-t déli tetőre helyezték, és a tető legalább 35 fok dőlésszögű. Ebben az esetben ugyanis az 1 kilowattos rendszer 1100 kilowatt energiát képes termelni. A továbbiakban az egyszerűség kedvéért számoljunk ezzel az adattal, mutatjuk is a képletet

Szakértőnk tippje a megfelelő befektetés kiválasztásához

Fontos tudnunk, hogy a napelem rendszer működése akkor megfelelő és rendszerünk akkor jól tervezett, ha azt valóban a saját igényeinkre szabták: vagyis a fogyasztásunknak megfelelő mennyiségű áramot termel, így az éves elszámolás során nincs pénzmozgás köztünk és az áramszolgáltató között. Ezáltal mi sem fizetünk, és ő sem fizet nekünk.

 

Tehát nézzük a napelem megtérülés mértékét befolyásoló tényezőket:

  • Bekerülési költség

Fontos, hogy a bekerülési költségnél mindig vegyük figyelembe, ha a rendszert támogatással vásároltuk, de azt is, ha mindezt hitelből oldottuk meg. Csak így kaphatunk valós megtérülési értékeket az egyenlet kiszámításakor. Ha pályázati forrás nélkül, önerőből telepítettük a rendszert, úgy átlagban 400-500 ezer forintot fizethetünk érte kilowattóránként, bár az összeget jelentősen befolyásolja a felhasznált rendszerelemek minősége, a rendszer nagysága (minél nagyobb a HMKE, egységi költsége úgy csökken), valamint a pluszban vásárolt garanciák is megnövelhetik a költségeket.

  • Megtakarított energia

Ha rendszerünket megfelelő szakemberek tervezték, akkor egy évben pontosan annyi energiát termel nekünk, mint amennyit elfogyasztunk, ha tehát a telepítés előtt állunk, ennek kiszámolásához elég, ha elővesszük áramszámláinkat, ebből megtudhatjuk éves energiafogyasztásunkat. Az átlagértékek szerint egy négy fős család, akik családi házban élnek, körülbelül évi 3000-3500 kilowattóra áramot fogyasztanak el évente, persze ezt jelentősen befolyásolhatja, ha elektromos autóval vagy autókkal rendelkeznek, esetleg ingatlanuk medencével felszerelt.

  • Aktuális energiaár

Az aktuális áramárakat a szolgáltató számlalevelén találhatjuk. Bár az áram ára szolgáltatónként eltér, az eltérés mértéke csekély, így egyszerűbb, ha az átlaggal, körülbelül 37 forinttal számoljuk az áram árát kilowattóránként. Azt fontos tudnunk, hogy jelenleg az itthoni energiaárak rendkívül olcsónak számítanak nemcsak itthon, de egész Európában is, azonban ez az ár a jövőben minden bizonnyal dinamikusan emelkedni fog.

A napelem megtérülés képlete egy egyszerű példán keresztül 

Ha a fenti adatokat ismerjük, az alábbi képlet alapján egyszerűen kiszámolhatjuk az eredményt:

Megtérülés = bekerülési költség /megtakarított energiamennyiség x aktuális energiaár

Vagyis, ha egy 3 kilowattórás napelemes rendszer bekerülési költségét, kb. 1,2 millió forintot elosztjuk az elfogyasztott energia árával, a jelen példában rendszerünk 11,8 év alatt térülne meg. Persze a képlet leegyszerűsített, hiszen a számolás során nem számoltunk az inflációval, a már említett jövőbeni energiaár emelkedésével, az esetleges hitelkamatokkal, és persze azzal sem, hogy a bekerülési összeg egy részét vissza nem térítendő támogatásból fedeztük. Az azonban jól látszik így is a képletből: egy 30 évig üzemelő rendszerrel alig több mint 11 év után nyereséget termelhetünk, sőt, ha emelkednek az energiaárak, akár még előbb is, ez pedig vonzó lehet akkor, ha a saját, fenntartható jövőnkbe fektetünk.

 

Ez is érdekelhet…