fbpx

Sokszor visszatérő kérdés, hogy mi történik a napelemekkel télen. Hogyan érdemes karbantartani? Mennyit termel? Ezek egy friss napelemtulajdonos esetén igazán lényeges kérdések, hiszen sok félreértést elkerülhetünk vele, ha ezeket megértjük. 

 A napelem télen is működik, azonban a tél beállta érdekes kérdéseket vet fel

 

Ha jön a tél, a legtöbb napelem tulajdonos automatikusan aggódni kezd a napelemek épsége miatt. Hogyan változik a működése télen? Hogyan tudom karbantartani? Mit tegyek a hóval és a jéggel, hogy a napelem teljesítménye télen se változzon? Egyáltalán: hogy védjem meg a rendszert a  zord hidegtől? Most minden valós és alaptalan kérdésre válaszolunk.

A panelek megbízható egységek, nincsenek mozgó alkatrészeik, arra találtak ki őket, hogy az időjárás viszontagságai között is megfelelően üzemeljenek. Kialakításuk és gyártásuk során számoltak azzal, hogy a világ számos pontján menetrendszerűen beköszönt a tél, ezért a gyártók nem kínálnának hosszú garanciális időszakot a termékre és annak teljesítményére, ha az az időjárás ellen nem lenne védett. Persze – ahogy minden más vagyontárgyunk – a napelemek is „meghálálják” a karbantartást, de nem mindegy, mindezt hogyan tesszük. 

Mit tegyünk, ha ráesik a hó a napelemre? 

A havazás beköszöntével egyre többen teszik fel a kérdést, mi tegyenek a hóval, befolyásolja-e a rendszer működését, pedig félelmeik alaptalanok. A napelemet borító hó jelenlététől ugyanis nem igazán függ a napelem működése télen. Természetesen a napelem teljesítménye télen alacsonyabb mint a nyári időszakban, ezzel számolnunk kell, viszont a hótakaró csak  addig marad a napelemek felületén, míg az első napsugarak fel nem melegítik a felületet. A hóréteg porózus szerkezete miatt az olvadt réteg rögtön csúszni kezd, és a panel újra „tisztává” válik. 

Fontos, hogy tudjuk

   •  soha ne próbáljuk meg seprűvel tisztítani a napelemeket,
   • meleg vagy forró vízzel tisztani a napelemeket, mert azzal végzetes károkat okozhatunk.

Fagyveszély a napelem esetén: jégkár érheti a napelemet?

Ha a hó ráfagyott a panel felületére, esetleg masszívabb jégpáncél borítja a napelemet, az már nemcsak a teljesítményt veti vissza, de a rosszabb minőségű rendszereknél korróziót indíthat el a tartószerkezetben. Ha jó minőségű napelemekből épült a rendszer, úgy sokszor nem a jég, hanem a jég eltávolításával járó munkafolyamatok okozhatnak nagyobb bajt.

Mi az, amit semmiképpen se tegyünk, ha jégpáncél található a felületen?

   • Soha ne kaparjuk mechanikusan, például jégkaparóval, mert azzal megkarcoljuk az üveget, ezzel pedig tönkretesszük az egész rendszert. 
   • Ne használjuk jégmentesítőket, például útszóró sót a panelek felületén!
   • Soha ne locsoljuk forró vízzel a lefagyott réteget, a hirtelen hőmérsékletváltozás akár szét is robbanthatja az üvegréteget. 

A rövid válasz arra, hogy mit tegyünk, ha ráfagyott a jég a napelemre: Várjuk meg, míg egyszerűen olvadni kezd a jég, általában 1-2 napon eltűnik a napelemek felületéről. 

A szálló por és szennyeződés okozhat problémákat?

A téli időszakban még magasabb a szálló por koncentrációja, mint általában, hiszen a fűtési időszak indulásával több szennyeződés kerül a levegőbe. Mit tehetünk ilyenkor? Ha jól látható réteg alakul ki a paneleken, az akár 5 százalékkal is visszavetheti a teljesítményt, ezért – ha nem tudjuk kivárni az első esőt – érdemes megtisztítani a felületet. Hogyan? 

   • Mindig győződjünk meg róla, hogy enyhe idő várható a tisztításkor: csak 5-8 fok felett érdemes elkezdeni a tisztítást, jellemzően tehát a téli időszak után, a tavasz érkeztével, hogy ne fagyjon a víz a panel felületére. 
   • Ha a levegő hőmérséklete optimális, egyszerűen öblítsük le a felületet, de vigyázzunk arra, hogy lehetőleg lágy vízzel locsoljuk a napelemre. Ehhez tökéletes például az esővíz.
   • Csak lehűlt felületet locsoljunk, soha ne hűtsük hideg vízzel, ha felmelegedett! Ha nyári időszakban takarítanánk le, végezzük azt a reggeli órákban.
   • Ne használjunk mosószereket, maró hatású készítményeket, ezek nagyobb gondot okoznak, mint hinnénk, és a felület tisztításához nincs szükség vegyszerre.

A tető dőlésszöge válasz a napelem hatékonyságára télen 

Ha a tető dőlésszöge optimális vagy ahhoz közeli szögű, a téli időszakban gyakorlatilag karbantartás nélküli lesz a rendszerünk. A tető dőlésszögén múlhat a napelem megfelelő teljesítménye télen.  Ugyanis a  téli, alacsonyabban járó napsugár milyen szögben esik a panel felületére, és a tető meredeksége segít abban is, hogy a téli csapadékok egyszerűbben lecsússzanak a napelemekről.

Érdemes azonban a biztonságra is gondot fordítanunk, igyekezzünk a panel és az eresz között nagyobb távolságot hagyni, hogy a hirtelen, nagy tömegben lezúduló hó például ne tegyen kárt semmilyen vagyontárgyunkban. 

A nyugalmunk érdekében: végezzünk éves ellenőrzést!

Ha nyugodtak szeretnénk lenni afelől, hogy rendszerünk megbízhatóan, az elvárt teljesítmény mellett üzemel, ne sajnáljuk az időt és az energiát: a megfelelő szakemberrel vagy a telepítést végző céggel mindig végeztessük el a rendszer éves ellenőrzését, felülvizsgálatát. Ezzel meghosszabbíthatjuk a HMKE élettartamát, és biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő hatásfok mellett, tökéletesen teljesíti rendszerünk a tőle elvártakat.

De mit vizsgálnak ilyenkor a szakemberek?

    • Általában a rendszer teljesítményét,
    • a panelek törés, illetve repedésmentes felületét,
    • a vezetékek és a tartószerkezet épségét, 
    • a csatlakozók, kötések tökéletes állapotát, 
    • a rendszerelemek, például csavarok hiánytalan állapotát, 
    • az inverter tökéletes, hibamentes működését.

Az éves ellenőrzéssel gyorsan kideríthetjük a megszokottól eltérő működést, felderíthetjük az esetleges meghibásodást, és biztonságosan üzemelő rendszer mellett termelhetjük meg saját energiaigényünket. 

Ez is érdekelhet…